tvthessalia.gr
A985951fd77afeff99641c8fef331aad
ΔΙΕΘΝΗΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Huaweigate στην Ευρωβουλή: Έρευνα για διαφθορά και άρση ασυλίας 5 ευρωβουλευτών από τις βελγικές αρχές

Κοινοποίηση

Η Σκιά του «Huaweigate» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ένα νέο σκάνδαλο, γνωστό ως «Huaweigate», προκαλεί αναταραχή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς οι βελγικές αρχές εντείνουν την έρευνά τους για φερόμενη διαφθορά που συνδέεται με τον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό Huawei. Στις 21 Μαΐου 2025, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ανακοίνωσε ενώπιον της ολομέλειας ότι έλαβε επίσημο αίτημα από Βέλγους εισαγγελείς για την άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας πέντε μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μια εξέλιξη που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για ποινικές διώξεις σχετικά με τυχόν επιρροές που ασκήθηκαν μέσω χρημάτων.

Οι ευρωβουλευτές που είναι υπό διερεύνηση περιλαμβάνουν τους Σαλβατόρε Ντε Μέο, Φούλβιο Μαρτουτσιέλο και Τζιούζη Πρίντσι από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), τον Μαλτέζο Σοσιαλιστή Ντανιέλ Αττάρ και τον Βούλγαρο φιλελεύθερο Νικόλα Μίντσεφ από την ομάδα Renew Europe. Όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες, με ορισμένους να διατείνονται ότι η εμπλοκή τους έχει να κάνει με λάθος ταυτοποίηση ή παρεξήγηση.

Εξελίξεις και Σκοπός της Έρευνας

Η έρευνα εστιάζει σε υποψίες ότι η κορυφαία εταιρεία τηλεπικοινωνιών Huawei συμμετείχε σε παράνομες πρακτικές πίεσης με σκοπό να επηρεάσει τη χάραξη πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι βελγικές αρχές διερευνούν εάν η εταιρεία προσέφερε παροχές, όπως χρηματικά ποσά, πολυτελή ταξίδια και άλλες προνομιακές ευκολίες, συμπεριλαμβανομένων εισιτηρίων για εκδηλώσεις υψηλού προφίλ, σε ευρωβουλευτές και το προσωπικό τους, με αντάλλαγμα ευνοϊκές πολιτικές θέσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά την ανάπτυξη υποδομών 5G στην Ευρώπη.

Η έρευνα άρχισε να κερδίζει δημοσιότητα τον Μάρτιο του 2025 έπειτα από επιδοτήσεις σε 21 τοποθεσίες στο Βέλγιο και την Πορτογαλία, συμπεριλαμβανομένων των γραφείων της Huawei στις Βρυξέλλες. Είναι ενδεικτικό ότι ερευνητές περιγράφουν την κατάσταση ως παρούσα ένα εξελιγμένο δίκτυο λομπιστών που φέρονται να εργάζονται για την προώθηση των συμφερόντων της Huawei εντός της ΕΕ.

Σύμφωνα με αναφορές, η έρευνα, γνωστή με την κωδική ονομασία «Génération», εστιάζει σε κατηγορίες ενεργητικής διαφθοράς, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Ένα κρίσιμο στοιχείο στην υπόθεση αποτελεί μία επιστολή του Φεβρουαρίου 2021, υπογεγραμμένη από οκτώ ευρωβουλευτές, η οποία προέτρεπε τους Ευρωπαίους Επιτρόπους να προχωρήσουν στην ανάπτυξη του 5G, παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις. Οι Βέλγοι εισαγγελείς εξετάζουν εάν πραγματοποιήθηκαν πληρωμές για τη σύνταξη και υπογραφή αυτής της επιστολής, με πληροφορίες να αναφέρουν πως προσφέρθηκαν 15.000 ευρώ στον συντάκτη και 1.500 ευρώ σε κάθε συνυπογράφοντα.

Επιπτώσεις και Αξιοπιστία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το αίτημα για άρση ασυλίας έχει διαβιβαστεί στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία θα εξετάσει τις υποθέσεις ξεχωριστά. Η επιτροπή σχεδιάζει να συνεδριάσει στις 4-5 Ιουνίου 2025 προκειμένου να συντάξει εκθέσεις που θα προτείνουν την άρση της ασυλίας, με την τελική απόφαση να απαιτεί ψηφοφορία από την ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από τέσσερις εβδομάδες έως και ένα έτος, ανάλογα με την πολυπλοκότητα των υποθέσεων. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η άρση της ασυλίας δεν συνεπάγεται ενοχή, αλλά επιτρέπει στους εισαγγελείς να προχωρήσουν με την έρευνά τους.

Οι αποκαλύψεις γύρω από το «Huaweigate» θέτουν υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, ειδικά μετά από το «Qatargate» του 2022, το οποίο έφερε στο φως παρόμοιες υποθέσεις σχετικά με ξένη επιρροή και πολιτικές δωροδοκίες. Ευρωβουλευτές όπως ο Μπαρτ Γροτχάουζ και ο Ντανιέλ Φρόιντ καλούν για αυστηρότερες ηθικές ρυθμίσεις και μέτρα διαφάνειας, με προτάσεις να εξεταστεί η άμεση απαγόρευση της πρόσβασης της Huawei στις κοινοβουλευτικές εγκαταστάσεις κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Αυτή η κατάσταση προβάλλει την ανάγκη για ενίσχυση των διεθνών κανόνων και στρατηγικών για την προστασία των θεσμών από εξωτερικές επιρροές και την ανάγκη για ριζικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της διαφάνειας και της ηθικής.

Η Huawei Εν μέσω Πολιτικών Σκανδάλων

Η Huawei, αναγνωρισμένος παγκόσμιος ηγέτης στην τεχνολογία 5G, αντιμετωπίζει αυξανόμενο έλεγχο στην Ευρώπη λόγω των πιθανών δεσμών της με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα και των ανησυχιών σχετικά με κατασκοπεία. Η εταιρεία έχει ορίσει θέση ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις κατηγορίες εναντίον της, και συνεργάζεται με τις αρχές για να διαλευκάνει την κατάσταση.

Ωστόσο, οι αποκαλύψεις που προκύπτουν από την έρευνα, όπως τα ψηφιακά στοιχεία που συνδέουν λομπίστες της Huawei με την επιστολή του 2021, εντείνουν τις υποψίες αναφορικά με τις πρακτικές πίεσης της εταιρείας. Αυτή η κατάσταση προκαλεί ευρύτερους προβληματισμούς για την ξένη επιρροή στη χάραξη πολιτικής της ΕΕ, ειδικά καθώς η Ένωση αναζητά τη στρατηγική της σχέση με την Κίνα. Προς το παρόν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις και αναμένει τα επόμενα βήματα σε μια υπόθεση που υποσχέθηκε να είναι μακροχρόνια και στενά παρακολουθούμενη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Β. Κικίλιας: Περήφανοι για τους χιλιάδες πολίτες που αποδεικνύουν ότι ο εθελοντισμός είναι ο νέος πατριωτισμός στη χώρα μας

Τραγωδία στην Κίνα: Πυρκαγιά σε εστιατόριο κόστισε τη ζωή σε 22 ανθρώπους

user 3

Δράση της Περιφέρειας για την Αναβάθμιση της Υγειονομικής Φροντίδας στην Υπαίθριο Θεσσαλία

user 3