tvthessalia.gr
D93acba2c719fc14af2059aca2196356 no watermark
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑΠΑΙΔΕΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Αττική στη Διάσταση της Βίας: Πάνω από 1.200 Αναφορές στην Πλατφόρμα «Stop Bullying»

Κοινοποίηση

Στρατηγικές για την Καταπολέμηση της Βίας στα Σχολεία

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σοφία Ζαχαράκη, αναφέρθηκε σε φλέγοντα θέματα που αφορούν το νέο χαρτοφυλάκιο της εκπαίδευσης, εστιάζοντας ιδιαίτερα στη βία των ανηλίκων. Όπως δήλωσε, αν παρατηρήσει κανείς τα στατιστικά στοιχεία για την εμφάνιση αυτού του φαινομένου, θα διαπιστώσει ότι η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν και αυτό δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα αναπτύσσει μια εθνική στρατηγική που στοχεύει στην πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας, με στόχο τα παιδιά να νιώσουν ότι έχουν ισχυρή υποστήριξη τόσο στο σχολείο όσο και στην οικογένεια και την κοινότητα.

Η κα Ζαχαράκη υπενθύμισε ότι από το 2019 η χώρα έχει θεσπίσει νόμο για τον εκφοβισμό στα σχολεία. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν δημιουργηθεί ειδικές επιτροπές αποτελούμενες από εκπαιδευτικούς και ψυχολόγους, οι οποίοι εφαρμόζουν ειδικά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση περιστατικών. Η υπουργός σημείωσε την ύπαρξη της πλατφόρμας «Stop Bullying», στην οποία έχουν καταγραφεί πάνω από 1.200 αναφορές από τον Ιούλιο του προηγούμενου έτους. Αυτή η πρωτοβουλία επιτρέπει στους μαθητές να καταγγέλλουν ανώνυμα περιστατικά εκφοβισμού, υποχρεώνοντας τα σχολεία να καταγράφουν κάθε κίνηση που κάνουν για να αντιμετωπίσουν τις συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Γεωγραφική Κατανομή των Περιστατικών

Αναφερόμενη στην κατανομή των περιστατικών, η υπουργός υπογράμμισε ότι οι περισσότερες αναφορές εντοπίζονται στην Περιφέρεια Αττικής, με το 49% των περιστατικών να καταγράφεται εκεί. Ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με 16% και οι Ιόνιοι Νήσοι με μόλις 1%. Το φαινόμενο παρατηρείται κυρίως στο Γυμνάσιο, με τα παιδιά ηλικίας 13-14 ετών να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, και είναι πιο έντονο στα αγόρια. Αντίθετα, τα περιστατικά εκφοβισμού μειώνονται στο Δημοτικό και το Λύκειο, πιθανώς λόγω της μειωμένης διάθεσης των μεγαλύτερων παιδιών να αναφέρουν τέτοια συμβάντα.

Στήριξη από Ψυχολόγους και Κοινωνικούς Λειτουργούς

Με στόχο την ενίσχυση της ψυχολογικής υποστήριξης στα σχολεία, η κα Ζαχαράκη ανέφερε ότι από το 2020 έχουν εισαχθεί ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί στα Γενικά Σχολεία, γεγονός που έχει βελτιώσει τη συνθήκη υποστήριξης των μαθητών. Διαθέτουμε τώρα τη δέσμευση για αύξηση του αριθμού των ειδικών στις σχολικές μονάδες, κάτι που είναι επιτακτικό καθώς ένας ψυχολόγος συχνά καλείται να εξυπηρετήσει πέντε σχολεία ταυτόχρονα. Η υπουργός τόνισε την ανάγκη εύρεσης των κατάλληλων επιστημόνων και των απαιτούμενων πιστώσεων για την κάλυψη αυτής της ανάγκης.

Έμφαση στην Επιμόρφωση και τα Κινητά τηλέφωνα

Η υπουργός υπογράμμισε και τη σημασία της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών για το ζήτημα του εκφοβισμού. Περισσότεροι από 20.000 εκπαιδευτικοί έχουν συμμετάσχει σε προγράμματα επιμόρφωσης με στόχο την αποτελεσματική αποτροπή τέτοιων φαινομένων. Όσον αφορά τη χρήση κινητών τηλεφώνων, η κα Ζαχαράκη επεσήμανε ότι τα στατιστικά δείχνουν μείωση των περιστατικών παραβάσεων από τους μαθητές. Αν και η απαγόρευση της χρήσης κινητών μπορεί να είναι δύσκολη στην καθημερινότητά τους, φαίνεται ότι οι εκπαιδευτικές δομές επιτυγχάνουν πρόοδο στην εφαρμογή της.

Δημιουργία Συνεργασίας

Κλείνοντας, η υπουργός επεσήμανε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών στον αγώνα κατά του εκφοβισμού. Είναι κρίσιμο να υπάρξει κοινή κατανόηση και στρατηγική, επισημαίνοντας ότι πρέπει να δείξουμε μηδενική ανοχή σε οποιαδήποτε μορφή βίας, με ιδιαίτερη προσοχή στη λεκτική κακοποίηση, που έχει αναδειχθεί ως η πιο διαδεδομένη μορφή εκφοβισμού στα σχολεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Νεκρός σε τροχαίο στη Γερμανία γνωστός Θεσσαλός

Oμάδα Σύνταξης Γ

Οδηγός επιτυχίας για το Μηχανογραφικό: Στρατηγικές και συμβουλές για την αποφυγή παγίδων

user 3

Άνοιγμα βενζινάδικου από πρώην υπάλληλο οδηγεί σε κλοπή 50.300 ευρώ

user 3