Αντίκτυποι της Ποινής στους Σπουδαστές της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού
Η ανακοίνωση των ποινών φυλάκισης που επιβλήθηκαν σε σπουδαστές της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού στην Ελλάδα έχει προκαλέσει μεγάλη ικανοποίηση και ενθουσιασμό στον τουρκικό Τύπο. Αυτές οι ποινές επιβλήθηκαν λόγω προσβλητικών συνθημάτων εναντίον της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 25ης Μαρτίου, γεγονός που επιβεβαίωσε τις ανησυχίες της Άγκυρας σχετικά με την κατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Η είδηση αυτή αναμεταδόθηκε από σχεδόν όλα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων έντυπων και ηλεκτρονικών, καθώς και τηλεοπτικών δικτύων. Οι περισσότεροι τίτλοι χαρακτηρίζονται από μια κλιμακωτή αντιπροσώπευση, που ξεκινά από τους «ικανοποιημένους τόνους» και φτάνει σε αιχμηρούς σχολιασμούς που αναφέρονται σε «συμβολική ποινή».
Αντιδράσεις και Δεκάδες Τίτλοι στον Τύπο
Χαρακτηριστικοί είναι οι τίτλοι που επιλέγουν μεγάλες εφημερίδες και μέσα ενημέρωσης:
- Χουριέτ: «Καταδίκη για χυδαίο σύνθημα σε παρέλαση στην Ελλάδα»
- Χαμπέρ Γκλομπάλ: «Ολοκληρώθηκε η έρευνα στην Ελλάδα: Καταδίκη για στρατιώτες που έβρισαν την Τουρκία»
- ΑΧαμπέρ: «Έλληνες στρατιώτες καταδικάστηκαν σε φυλάκιση για προσβολές κατά της Τουρκίας»
- TGRT: «Οι Έλληνες στρατιώτες τιμωρήθηκαν: Παρήλασαν προσβάλλοντας την Τουρκία»
- TΡΧαμπέρ: «Η έρευνα ολοκληρώθηκε: Έλληνες στρατιώτες που φώναξαν συνθήματα κατά της Τουρκίας αντιμετωπίζουν συμβολική τιμωρία»
- Αϊντινλίκ: «Η Τουρκία στοχοποιήθηκε σε τελετή στην Ελλάδα: Ανακοινώθηκε η τιμωρία για το αναιδές σύνθημα!»
Αξιοσημείωτο είναι ότι εφημερίδες όπως η Τουρκιγιέ, η Ακσάμ, η Γενί Σαφάκ, η Νεφές, η Κορκουσούζ, η Γενί Ακίτ, η Τουρκγκιούν, η Καράρ, η Μιλάτ και η Τζουμχουριέτ υιοθέτησαν έναν τόνο ικανοποίησης, με τίτλους όπως: «Η Αθήνα τιμωρεί το αυθάδες σύνθημα», «Ποινή για εξύβριση των Τούρκων», «Καταδικάστηκαν στρατιώτες που έβρισαν την Τουρκία σε παρέλαση», και «Η πρόκληση κατά της Τουρκίας τιμωρείται».
Μοναδική εξαίρεση η εφημερίδα Χουριέτ, η οποία σημειώνει ότι οι επιβληθείσες ποινές είναι «ελαφρές», χαρακτηρίζοντας τα συνθήματα ως «άσχημα και αυθάδη» και υπενθυμίζοντας την ιστορική σημασία της ημέρας για την ελληνική εθνολογική μνήμη.
Πολιτικές Διαστάσεις και Στρατηγικές Σημειώσεις
Όσον αφορά την πολιτική διάσταση των ποινών, ο αρχισυντάκτης της Μιλλιέτ, Οζάι Σεντίρ, αναδεικνύει τη σημασία της απόφασης, θεωρώντας ότι επιδιώκει να εκτονώσει εντάσεις ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα. Σημειώνει την αυξανόμενη ασταθή σχέση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας συγκριτικά με πριν από 6 μήνες, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι επόμενοι 6 μήνες θα είναι καλύτεροι. Επιπλέον, αναφέρει ότι η κυβέρνηση του Μητσοτάκη ενήργησε σωστά τιμωρώντας την «απειθαρχία» που προκάλεσε μεγαλύτερη ζημιά στην Ελλάδα παρά στην Τουρκία.
Ο Σεντίρ διαπιστώνει ότι οι ποινές συνδέονται με στρατηγικές ανάγκες για εκτόνωση των εντάσεων πριν από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα, προσθέτοντας ότι τρίτοι παράγοντες όπως το Ισραήλ ενδέχεται να υποδαυλίζουν την ένταση μεταξύ Άγκυρας και Αθηνών για δικούς τους πολιτικούς σκοπούς.