tvthessalia.gr
E967eace808cb5b8b06dcbc3ba5289b2
ΑΓΡΟΤΙΚΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στρατηγικές Διαχείρισης Αρδευτικού Νερού στην Θεσσαλία: Συνεργασία για ένα Βιώσιμο Μέλλον

Κοινοποίηση

Στρατηγική για την Αντιμετώπιση της Λειψυδρίας στη Θεσσαλία

Ο οδικός χάρτης για την αντιστροφή του ελλείμματος του αρδευτικού νερού στον Θεσσαλικό κάμπο διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια μιας διευρυμένης σύσκεψης που συγκάλεσαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας στην Λάρισα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν βουλευτές, δήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχες καθώς και εκπρόσωποι των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) και άλλων παραγωγικών φορέων, οι οποίοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις συνθήκες που καλλιεργούνται από τη λειψυδρία όπως προσεγγίζει η αρδευτική περίοδος.

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στην αναγκαιότητα για συνεργασία όλων των πλευρών και στη ορθολογική χρήση του νερού, το οποίο είναι δημόσιο αγαθό και ανήκει σε όλους. Η κατάσταση στον κάμπο χαρακτηρίζεται από αδιανόητη κρίση, με τη μείωση των διαθέσιμων ποσοτήτων νερού από τη λίμνη Πλαστήρα κατά 50% σε σύγκριση με πέρυσι, χωρίς καμία δυνατότητα αξιοποίησης από τη λίμνη Σμοκόβου, και με την ανάγκη καλύτερης διαχείρισης του νερού από τη λίμνη Κάρλα. Επιπλέον, αναδείχθηκε ο προβληματισμός για την πορεία των έργων του Αχελώου και την απουσία πολιτικής βούλησης για σχετικές συζητήσεις στη Βουλή.

Τα Λόγια του Περιφερειάρχη

Στην τοποθέτησή του, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, τόνισε πως οι χρόνιες προκλήσεις της λειψυδρίας οφείλονται στην ακραία αναντιστοιχία μεταξύ της τεράστιας ζήτησης νερού για αγροτικές δουλειές και της περιορισμένης προσφοράς από τα υδατικά αποθέματα. Υπογράμμισε πως χωρίς νερό, δεν μπορεί να υπάρξει αγροτική παραγωγή, επομένως και το μέλλον της Θεσσαλίας και της χώρας είναι σε κίνδυνο. Η τρέχουσα κατάσταση είναι ακόμα πιο επιτακτική, καθώς ετοιμαζόμαστε για την αρδευτική περίοδο του 2025, με τους αγρότες να βιώνουν ακόμα τις επιπτώσεις των πλημμυρών του 2023.

Ο κ. Κουρέτας επισήμανε την ανάγκη για σοβαρό προγραμματισμό και συνεργασία ανάμεσα σε όλες τις πλευρές που διαχειρίζονται το νερό, καθώς και ανάγκη ετοιμότητας για πιθανές προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν, αν συνεχιστεί η ανομβρία.

Προκλήσεις από τον ΟΔΥΘ

Οι εκπρόσωποι του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, παρέθεσαν τις προκλήσεις που αντεπεξέρχεται η περιοχή, υπογραμμίζοντας την περιορισμένη διαθεσιμότητα πόσιμου νερού λόγω της κλιματικής αλλαγής και των καταστροφικών πλημμυρών των τελευταίων ετών. Η ίδρυση του νέου Οργανισμού θα προσφέρει ένα ενιαίο φορέα για την προστασία και ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων της Θεσσαλίας.

Ο πρόεδρος του ΟΔΥΘ, Καθηγητής Νίκος Δέρκας, συμμερίστηκε την ανησυχία για την τρέχουσα κατάσταση, επισημαίνοντας πως η συμπληρωματική διαχείριση του νερού είναι απαραίτητη ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες στην παραγωγή. Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΔΥΘ, Αθανάσιος Μαρκινός, παρουσίασε λεπτομερή δεδομένα για τα διαθέσιμα υδατικά αποθέματα και τις ανάγκες άρδευσης, υπογραμμίζοντας τη σημαντικότητα της συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Μέτρα Αντιμετώπισης

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, συζητήθηκαν και προτάθηκαν συγκεκριμένα μέτρα για την άμεση διαχείριση της κρίσης. Οι προτάσεις περιλάμβαναν τη συγκέντρωση δεδομένων ανά περιοχή, την προώθηση καλλιεργειών με λιγότερες ανάγκες σε νερό, καθώς και τη δημιουργία επιτροπής παρακολούθησης της ποσότητας νερού από τη λίμνη Πλαστήρα. Συγκεκριμένα μέτρα περιλαμβάνουν:

  • Συγκέντρωση στοιχείων ανά ΤΟΕΒ και Δήμο για εκτάσεις που θα αρδευτούν.
  • Ενθάρρυνση για την σπορά ποικιλιών με λιγότερες ανάγκες σε νερό.
  • Δημιουργία Επιτροπής παρακολούθησης της ποσότητας νερού από τη Λίμνη Πλαστήρα.
  • Συντήρηση και προετοιμασία του θυροφράγματος Γυρτώνης.
  • Εισαγωγή μετρητών ροής σε κρίσιμα σημεία πως να διασφαλίσουν την ομαλή ροή νερού.
  • Έλεγχος εφαρμογής των κανονισμών άρδευσης στα συλλογικά δίκτυα.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν επίσης βουλευτές και δήμαρχοι από διάφορες περιοχές, οι οποίοι συνέβαλαν στις συζητήσεις για τη διαχείριση του υδάτινου πόρου. Με την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο κ. Κουρέτας ανακοίνωσε τη συγκρότηση Επιτροπής για τον καθορισμό στρατηγικών βημάτων που θα διευκολύνουν την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας στη Θεσσαλία.

Η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων κρίνεται καθοριστική για την επιτυχία των προτάσεων αυτών, με στόχο την εξομάλυνση της κατάστασης και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των αγροτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Με χειροπέδες σε Βόλο και Καρδίτσα για ναρκωτικά

Oμάδα Σύνταξης Β

Παράταση προθεσμίας για αιτήσεις σε επτά προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης και οι σχετικές λεπτομέρειες

user 3

Απόφαση αντικατάστασης αντιδημάρχου