Ολοκλήρωση Απολογιών των Κατηγορουμένων στην Υπόθεση Πολεοδομίας της Ρόδου
Η διαδικασία απολογίας των επτά εμπλεκομένων στην υπόθεση της πολεοδομίας στη Ρόδο ολοκληρώθηκε ενώπιον του ανακριτή. Οι κατηγορούμενοι, που αντιμετωπίζουν βαρύτατες ποινικές διώξεις, αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται, καταθέτοντας την εξήγησή τους για την συμμετοχή τους στην υπόθεση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανακριτής και ο εισαγγελέας θα εξετάσουν τις απολογίες και όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει, προκειμένου να αποφασίσουν αν θα αφεθούν κάποιοι κατηγορούμενοι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους ή αν θα προφυλακιστούν. Το νομικό πλαίσιο περιλαμβάνει συνολικά 13 κακουργηματικές κατηγορίες, οι οποίες περιλαμβάνουν την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση, καθώς και δωροληψία υπαλλήλου.
Πρώτος στην αίθουσα του ανακριτή πέρασε ο ιδιώτης αρχιτέκτονας, ο οποίος κατηγορείται πως είναι ο «εγκέφαλος» της συμμορίας που δραστηριοποιούνταν στην Πολεοδομία της Ρόδου. Μαζί του, απολογήθηκε και η προϊσταμένη της Υπηρεσίας Πολεοδομίας, η οποία θεωρείται ότι ήταν ενεργό μέλος στην οργάνωση και υπήρξε υπαίτια για το σύστημα διαφθοράς που είχε εγκαθιδρυθεί στο νησί.
Ο αρχιτέκτονας δήλωσε κατά την απολογία του ότι το κυνηγετικό όπλο που βρέθηκε στο σπίτι του είναι συλλεκτικό και ότι δεν γνώριζε την υποχρέωση δήλωσής του. Για τα αρχαία νομίσματα που βρέθηκαν, υποστήριξε πως τα είχε ανακαλύψει σε ένα παλαιό σεντούκι που δεν έχουν καμία αξία. Ανέφερε επίσης πως τα 15.000 ευρώ που βρέθηκαν στο σπίτι του είχαν αναληφθεί από τον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας του για οικογενειακή υπόθεση, ενώ τα 5.000 ευρώ σε φάκελο τα είχε δώσει στη σύζυγό του. Η απολογία του συνεχίζεται με τις αρνήσεις των κατηγοριών και την απόδοση ευθυνών σε άλλους.
Η Καταγγελία που Οδήγησε στην Έρευνα
Η κατάσταση στην Ρόδο ήταν γνωστή σε πολλούς, ωστόσο, λίγοι τολμούσαν να προχωρήσουν σε καταγγελίες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιος μέλος της Πολεοδομίας ενημέρωνε τους συνεργάτες του για τις παράνομες διαδικασίες που εκτυλίσσονταν, περιγράφοντας μια οργάνωση που εκμεταλλευόταν νομικές διαδικασίες για την παροχή αδειών οικοδομής με πλαστά έγγραφα. Ο αριθμός των αδειών που εκδόθηκαν με αυτόν τον τρόπο υπολογίζεται σε περίπου 40-50.
Η έρευνα, η οποία ξεκίνησε έπειτα από καταγγελία που έφτασε στις αστυνομικές αρχές, αποκάλυψε πλήθος διαλόγων που επιβεβαίωναν την εμπλοκή των κατηγορουμένων σε παράνομες ενέργειες. Οι συνομιλίες αυτές αποκαλύπτουν την εκμετάλλευση της θέσης τους για οικονομικό όφελος, με συνομιλίες που αναφέρονται σε χρήματα και διανομές δωροδοκιών.
Πλούτος και Φιλάργυλια
Η λειτουργία του κυκλώματος ήταν ιδιαίτερα συστηματική, με τα μέλη του να επενδύουν σε πολυτελή τρόπους ζωής, όπως διακοπές σε εξωτικούς προορισμούς, αγορές υπερπολυτελών αυτοκινήτων και άλλων αντικειμένων μεγάλης αξίας. Η καταγγελία αναφέρει συγκεκριμένα ποσά που απαιτούνται για την έκδοση αδειών, επισημαίνοντας ότι οι υπάλληλοι συμμετείχαν ενεργά στη διαφθορά.
Οι έρευνες των αρμόδιων αρχών για την υπόθεση κρατούν πάνω από 10 μήνες και μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία. Η διαδικασία αποκαλύπτει τις βάσεις μιας σύνθετης διαφθοράς εντός των κρατικών υπηρεσιών της Πολεοδομίας, με σοβαρές συνέπειες για τους εμπλεκόμενους.
Η υπόθεση αυτή αναμένεται να έχει συνέχεια, με τις αρχές να διαρευνούν πιθανές εγκληματικές δράσεις και άλλων προσώπων που μπορεί να συμμετείχαν ή και να ωφελήθηκαν από αυτές τις παράνομες ενέργειες.
Πηγή: in.gr