tvthessalia.gr
A31f8b9eae3c221dd64863d7155b8a8d
ΑΓΡΟΤΙΚΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στρατηγικές βελτίωσης της διαχείρισης του αρδευτικού νερού σε περίοδο λειψυδρίας

Κοινοποίηση

Στρατηγικές Διαχείρισης Νερού για τη Θεσσαλία

«Απαιτείται η συνεργασία όλων, γιατί χωρίς νερό δεν υπάρχει μέλλον στη Θεσσαλία» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας σε πρόσφατη σύσκεψη στη Λάρισα.

Στην ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (ΟΔΥΘ), τέθηκαν οι βάσεις για έναν οδικό χάρτη προκειμένου να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα του αρδευτικού νερού στον θεσσαλικό κάμπο. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός από θεσμικούς εκπροσώπους όπως βουλευτές, δήμαρχοι και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι ΤΟΕΒ και άλλων παραγωγικών φορέων οι οποίοι εξέφρασαν ανησυχία για τις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται από την λειψυδρία, ενόψει της ερχόμενης αρδευτικής περιόδου.

Η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική λόγω του άνυδρου χειμώνα. Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, οι ποσότητες νερού από τη λίμνη Πλαστήρα έχουν μειωθεί κατά 50% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ η προμήθεια νερού από τη λίμνη Σμοκόβου είναι μηδαμινή και απαιτείται βελτιωμένη διαχείριση από τη λίμνη Κάρλα. Ειδικότερα, σημαντική είναι η ανησυχία για τα βαλτωμένα έργα του Αχελώου, καθώς και για την πρόσφατη προσφυγή των Αιτωλοακαρνάνων στο δικαστήριο σχετικά με την απουσία μεταφοράς νερού στη Θεσσαλία, γεγονός που στοιχειοθετεί ζητήματα δικαιοσύνης και πολιτικής βούλησης.

Αναφερόμενος στα διαχρονικά προβλήματα λειψυδρίας και τις διαμάχες ανάμεσα στις περιοχές του θεσσαλικού κάμπου, ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας υπογράμμισε την ακραία αναντιστοιχία μεταξύ της ζήτησης και της προσφοράς νερού. Δεδομένου ότι χωρίς νερό δεν υπάρχει αγροτική παραγωγή, η κατάσταση είναι ριζικά ανησυχητική για το μέλλον της Θεσσαλίας και της χώρας γενικότερα. Σημαντικά είναι τα υδρολογικά στοιχεία, που δείχνουν ότι η αρδευτική χρονιά 2025 προβλέπεται δύσκολη, καλώντας σε σοβαρό προγραμματισμό και συνεργασία.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του ΟΔΥΘ ανέφεραν ότι η περιοχή είναι αντιμέτωπη με σοβαρά υδραυλικά ζητήματα και ελλειμματικά αποθέματα, εξαιτίας των πρόσφατων κλιματολογικών αλλαγών. Ο νέος ΟΔΥΘ θα λειτουργήσει ως ο ενιαίος φορέας για την προστασία και διαχείριση των υδατικών πόρων της Θεσσαλίας, με responsabilidades για την εκπόνηση στρατηγικών και την εφαρμογή μέτρων προστασίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΔΥΘ, Καθηγητή Νίκο Δέρκα, οι προκλήσεις είναι πολλές, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συνεργασία των γεωργών, των δήμων και των γεωργικών συλλόγων για την αποτελεσματική διαχείριση του περιορισμένου νερού. Το νερό θα πρέπει να διαχειρίζεται με τρόπο που θα ελαχιστοποιεί τις συνέπειες στις καλλιέργειες, εστιάζοντας κυρίως στη δίκαιη κατανομή και στη στοχευμένη άρδευση.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΔΥΘ κ. Μαρκινός Αθανάσιος παρουσίασε λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τα υδατικά αποθέματα και τη ζήτηση σε νερό με στόχο την καλύτερη δυνατή διαχείριση του προβλήματος. Κάλυψε επίσης την ανάγκη όλων των τοπικών φορέων να συνεργαστούν, προκειμένου να περιοριστούν οι απώλειες κατά την προσεχή αρδευτική περίοδο.

Προτάσεις για Άμεσες Ενέργειες

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, προτάθηκαν οκτώ μέτρα που είναι αποδεκτά από τους συμμετέχοντες και στοχεύουν άμεσα στην αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης. Αυτά περιλαμβάνουν:

  1. Συγκέντρωση στοιχείων ανά ΤΟΕΒ, Δήμο και περιοχή για τις εκτάσεις που πρόκειται να αρδευτούν από διαθέσιμα νερά.
  2. Ενθάρρυνση των αγροτών για την καλλιέργεια ποικιλιών που απαιτούν λιγότερο νερό.
  3. Δημιουργία Επιτροπής για την παρακολούθηση της ποσότητας του νερού σε κρίσιμα σημεία.
  4. Τοποθέτηση μετρητών σε κρίσιμες περιοχές.
  5. Συντήρηση και λειτουργία των φραγμάτων έγκαιρα.
  6. Χρήση drone για την παρακολούθηση της ροής του νερού.
  7. Έλεγχος και εφαρμογή του κανονισμού άρδευσης στα συλλογικά δίκτυα.
  8. Κυκλική διακοπή αρδεύσεων για την εξοικονόμηση νερού.

Στη σύσκεψη, έλαβαν το λόγο πλήθος άλλων τοπικών παραγόντων, υπογραμμίζοντας τη σημασία του ζητήματος και προτείνοντας στρατηγικές και λύσεις για την αποτελεσματική διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Δημιουργία Επιτροπής για Συντονισμό

Με την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας ανακοίνωσε τη συγκρότηση Επιτροπής, η οποία θα συνεδριάζει τακτικά με σκοπό την ανάπτυξη στρατηγικών αντιμετώπισης της λειψυδρίας. Η Επιτροπή θα περιλαμβάνει εκπροσώπους από τους ΟΔΥΘ, δήμους και άλλους φορείς, ώστε να καταρτίσουν και να εφαρμόσουν πολιτικές που θα λάβουν υπόψη τους τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Σάτυρος επιτέθηκε με σεξουαλική πρόθεση σε τρεις γυναίκες στη Λάρισα

Ετοιμάζουν μπλόκα οι αγρότες της Θεσσαλίας

Υπερηχητική Πτήση: Η NASA Αποτυπώνει τη Στιγμή της Σπασμένης Ηχώτητας

user 3