tvthessalia.gr
7cabe54fec0c1bee2f510fff375639db no watermark
ΔΙΕΘΝΗΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ουκρανικές Συνομιλίες: Τι Συμφωνήθηκε και Ποιες Είναι οι Προκλήσεις για την Ειρήνη

Κοινοποίηση

Διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας: Ανασκόπηση και Εξελίξεις

Το απόγευμα ολοκληρώθηκαν οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου στην Κωνσταντινούπολη, ωστόσο χωρίς να υπάρξει κάποια ουσιαστική πρόοδος προς την ειρηνική επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία. Ο επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας αναφέρθηκε στην επιθυμία του Κιέβου να προχωρήσουν οι συνομιλίες σε επίπεδο ηγετών, καθώς και σε προτάσεις για ανταλλαγή κρατουμένων. Από την άλλη πλευρά, η ρωσική πλευρά παραμένει ανοικτή σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις, παρ’ όλη την κρίσιμη κατάσταση.

Η διάρκεια των συνομιλιών ήταν λίγο παραπάνω από 90 λεπτά και, όπως αποδείχθηκε, οι προσδοκίες για μια θετική εξέλιξη ήταν χαμηλές. Πολύ λίγα σημάδια προόδου έχουν προκύψει στον τερματισμό του τριετούς εμφυλίου πολέμου. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η εκτίμηση ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν σε τρία βασικά σημεία που μπορεί να καθορίσουν τη συνέχεια.

Σημεία Συμφωνίας και Δυσκολίες

Ρωσία και Ουκρανία συμφώνησαν στις εξής τρεις βασικές πτυχές:

  • Κατά πρώτον, συμφώνησαν σε μια ανταλλαγή μεγάλης κλίμακας 1000 αιχμαλώτων, ωστόσο οι λεπτομέρειες αυτής της διαδικασίας δεν έχουν γίνει δημόσια γνωστές.
  • Δεύτερον, οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να ανταλλάξουν ιδέες για μια πιθανή εκεχειρία, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για ένα μελλοντικό ειρηνευτικό σχέδιο.
  • Τέλος, συζητήθηκε η πιθανότητα συνάντησης κορυφής μεταξύ Ζελένσκι και Πούτιν, ένα γεγονός που χαρακτηρίζεται ως επιτακτική ανάγκη από την πλευρά του Κιέβου.

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, δήλωσε ότι οι δύο πλευρές θα παρουσιάσουν το όραμά τους για μια πιθανή μελλοντική κατάπαυση του πυρός ενώ ανέφερε ότι το αίτημα της Ουκρανίας για συνάντηση των ηγετών τους έχει ληφθεί υπόψη. Από την πλευρά της, η ουκρανική κυβέρνηση μέσω του υπουργού Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ επισημαίνει την αναγκαιότητα αυτής της συνάντησης για την κατεύθυνση των διαπραγματεύσεων.

Επιπλέον, δημοσιεύματα από το Sky News φέρουν την ρωσική πλευρά να απειλεί για «αιώνιο πόλεμο», αν δεν ληφθούν υπόψη οι προτάσεις της. Η στάση αυτή, καταδεικνύει τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν για την επιστροφή στη διαπραγμάτευση και την αναζήτηση λύσεων.

Ευρωπαϊκή Πολιτική και Πιέσεις

Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στα Τίρανα, οι ηγέτες της Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να τον ενημερώσουν για τις εξελίξεις. Ο γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επισήμανε ότι η Ρωσία «δεν επιθυμεί» να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ότι είναι κρίσιμο να ασκηθεί «αυξημένη πίεση» στη Μόσχα.

Ο Μακρόν αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη που υπάρχει να προετοιμαστούν κυρώσεις κατά της Ρωσίας, σε περίπτωση που η Μόσχα συνεχίσει να απορρίπτει τις προτάσεις για άνευ όρων κατάπαυση του πυρός. Αντίστοιχα, στον Λευκό Οίκο μπορεί να δρομολογηθούν διαδικασίες για μια συνάντηση Τραμπ – Πούτιν, αν και οι λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς.

Στην Αθήνα, η κυβέρνηση δήλωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να προωθεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπογράμμισε τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας με χώρες όπως η Ιταλία και η Αίγυπτος, με τις οποίες έχει υπογράψει συμφωνίες που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο.

Η ελληνική κυβέρνηση μέσω του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Τασούλα, εξέφρασε την υποστήριξή της στις προσπάθειες για ειρήνη στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι η πρόταση για άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιράν: Κατάσχεση δύο ξένων πλοίων για λαθρεμπόριο πετρελαίου στον Κόλπο

user 3

Μακρυνίτσα: Το πέτρινο μονότοξο γεφύρι στο Λουζίνικο δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί

Τελευταίες δράσεις της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2024!!!