Συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας για Δασμούς: Πρόοδος και Προοπτικές
Οι συνομιλίες μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας για τους δασμούς, που δύνανται να ανατρέψουν την παγκόσμια οικονομία, έληξαν μετά από μια ημέρα εντατικών διαπραγματεύσεων και θα συνεχιστούν σήμερα, Κυριακή (11/5), σύμφωνα με αξιωματούχους του Associated Press.
Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε μέσω των κοινωνικών δικτύων ότι εξετάζεται η επανεκκίνηση του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών και ανήγγειλε «μεγάλη πρόοδο» στη διαδικασία.
Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, ο Τραμπ τόνισε: «Είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση σήμερα (σ.σ. χθες Σάββατο) με την Κίνα στην Ελβετία. Πολλά θέματα συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν. Εγκαινιάσαμε μια πλήρη επανεκκίνηση με φιλική αλλά και εποικοδομητική στάση. Θέλουμε να δούμε ένα άνοιγμα της Κίνας προς τις αμερικανικές επιχειρήσεις, προς το συμφέρον και των δύο χωρών.»
Η συνάντηση, η οποία διήρκησε πάνω από 10 ώρες, περιλάμβανε τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, τον Αμερικανό εμπορικό αντιπρόσωπο Τζέιμισον Γκριρ και μια αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Κινέζο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Χε Λιφένγκ.
Ο αξιωματούχος που επικοινώνησε με το AP και επιθυμούσε να διατηρήσει την ανωνυμία του, τόνισε τη σημασία των συνομιλιών, οι οποίες θα μπορούσαν να συμβάλουν στη σταθεροποίηση των ταραγμένων παγκόσμιων αγορών από την ένταση ΗΠΑ-Κίνας. Καμία από τις δύο πλευρές δεν προχώρησε σε δημόσιες δηλώσεις κατά την έξοδό της, γεγονός που καταδεικνύει τη μυστικότητα που καλύπτει τη διαδικασία.
Την προηγούμενη Παρασκευή, ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να μειώσει τους τιμωρητικούς δασμούς που έχει επιβάλει σε κινεζικά προϊόντα στο 80%. «Ο πρόεδρος προσβλέπει στη διευθέτηση του ζητήματος με την Κίνα. Όπως έχει δηλώσει, θέλει να ηρεμήσει την κατάσταση», σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
Η ενδεχόμενη μείωση των δασμών συνιστά συμβολική κίνηση, καθώς εξακολουθούν να είναι υψηλοί για πολλές από τις εξαγωγές της Κίνας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, ο Τραμπ έχει χρησιμοποιήσει τους δασμούς ως εργαλείο πίεσης στους συμμάχους του, επιβάλλοντας υψηλούς δασμούς στους κυριότερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ. Η Κίνα έχει απαντήσει με δασμούς 125% σε αμερικανικά προϊόντα.
Οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές έχουν, ουσιαστικά, ανασταλεί, προκαλώντας μεγάλες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές. Οι εν εξελίξει συνομιλίες στη Γενεύη θεωρούνται «θετικό και εποικοδομητικό βήμα» προς την αποκλιμάκωση, σύμφωνα με την γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα. Παρά το γεγονός ότι οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο κρατών αντιπροσωπεύουν μόλις το 3% του παγκόσμιου εμπορίου, η αποσύνδεση των δύο μεγάλων οικονομιών μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, όπως η διαίρεση της παγκόσμιας οικονομίας σε δύο απομονωμένα μπλοκ.
Η Κίνα εισήλθε στις διαπραγματεύσεις με ένα πλεονέκτημα, καθώς ανακοίνωσε αύξηση 8,1% στις εξαγωγές της τον Απρίλιο, μια κίνηση που υπερέβη κατά πολύ τις προσδοκίες των αναλυτών, αν και οι εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκαν κατά σχεδόν 18%. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κάρολαϊν Λέβιτ, τόνισε ότι ο Τραμπ «δεν θα μειώσει μονομερώς τους δασμούς στην Κίνα και αναμένει παραχωρήσεις από την άλλη πλευρά». Σύμφωνα με την Μπόνι Γκλέιζερ, επικεφαλής του προγράμματος Ινδίας-Ειρηνικού στον German Marshall Fund, η πιθανή έκβαση θα μπορούσε να είναι μια συμφωνία για την αναστολή των περισσότερων από τους δασμούς που επιβλήθηκαν φέτος.
Ο καθηγητής Σου Μπιν από τη China Europe International Business School της Σανγκάης, δήλωσε ότι δεν αναμένει η κατάσταση να επιστρέψει σε «λογικά επίπεδα», προσδιορίζοντας ότι ακόμη και αν μειωθούν οι δασμοί, θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, συμβάλλοντας δυστυχώς στη μη επαναφορά της κανονικότητας στις εμπορικές συναλλαγές.