Κατηχητική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Βόλου
Για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ’ Τάξης του 6ου Γυμνασίου Βόλου, πραγματοποιήθηκε σήμερα ένας ιδιαίτερος θεσμός στα πλαίσια του μαθήματος των Θρησκευτικών, με τη συμμετοχή του Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Βόλου. Η Διευθύντρια του σχολείου, κ. Νίκη Χατζηκυριάκου, μαζί με άλλους καθηγητές, συνόδευσαν τους μαθητές στην εκδήλωση αυτή.
Ο κ. Ιγνάτιος τέλεσε μια υποδειγματική και κατηχητική Θεία Λειτουργία, κατά την οποία ο Θεολόγος – Καθηγητής του 1ου Πειραματικού ΓΕΛ Ν. Ιωνίας, κ. Σωτήριος Τσιτσιρίγκας, ερμήνευσε τις διαδικασίες της λατρείας, αναδεικνύοντας τις ιστορικές και συμβολικές διαστάσεις της Θείας Ευχαριστίας. Η συμμετοχή των μαθητών στην Θεία Κοινωνία ήταν ιδιαίτερα αξιόλογη, με σχεδόν καθολική προσέλευση, ενισχύοντας τη σημασία της προσωπικής τους πίστης.
Η Θεία Λειτουργία και η Κοινότητα
Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τη χαρά του για την ευκαιρία να προσφέρει τη θεία λειτουργία μαζί με τους μαθητές, υπογραμμίζοντας ότι η Θεία Λειτουργία εμβαθύνει στην Ορθόδοξη πίστη ως μια κοινή πράξη λατρείας που ενώνει όλους τους πιστούς. «Η λειτουργία δεν είναι μόνο έργο του Ιερέα ή του Επισκόπου», είπε, «αλλά αφορά το σύνολο της Εκκλησίας και του λαού του Θεού».
Ο κ. Ιγνάτιος ευχαρίστησε θερμά τα παιδιά για την συμμετοχή τους, αναλύοντας την ουσία της Θείας Ευχαριστίας με απλό και κατανοητό τρόπο. Στάθηκε στη βιβλική αφήγηση της δημιουργίας και της πτώσης του ανθρώπου, τονίζοντας την αξία της ελευθερίας που προσφέρει ο Θεός στον άνθρωπο. Μέσω της Σταύρωσης και της Ανάστασης του Χριστού, η ανθρωπότητα απέκτησε πάλι τον δρόμο προς τη σωτηρία, με τον Μυστικό Δείπνο να αποτελεί το σημείο ίδρυσης της Θείας Ευχαριστίας, δηλαδή του «νέου Πάσχα». Τόνισε πως «Όταν κοινωνούμε τον Χριστό, δεν μπορούμε να παραμένουμε εγκλωβισμένοι στον εαυτό μας. Γινόμαστε μέλη ενός σώματος, ενωμένοι στην Εκκλησία, ξεπερνώντας κάθε μορφή απομόνωσης ή ατομισμού».
Αξίες που Οδηγούν τη Νεολαία
Μετά την πνευματική του ομιλία, ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την αναγκαιότητα καλλιέργειας αξιών όπως η αγάπη, η κατανόηση και ο σεβασμός προς όλους, απορρίπτοντας φαινόμενα αποκλεισμού ή βίας, όπως ο σχολικός εκφοβισμός. Πρότεινε στα παιδιά να γίνονται πρότυπα αρμονικής συμπεριφοράς, θέτοντας το ερώτημα: «Τι θα έκανε ο Χριστός στη θέση μου; Τι θα ήθελα να μου κάνουν; Αυτό να κάνετε πρώτοι εσείς για τους άλλους».
Κλείνοντας, ευχήθηκε στα παιδιά να αντλούν δύναμη από την πίστη τους και να βιώνουν καθημερινά τη χαρά της ενότητας και της Ανάστασης, με εμπιστοσύνη στον Θεό και αίσθημα ελπίδας. Η ημέρα αυτή αποτέλεσε μια σημαντική εμπειρία για τους μαθητές, ενισχύοντας την πνευματική τους ανάπτυξη και το αίσθημα της κοινότητας μέσα στην Εκκλησία.