tvthessalia.gr
03561f3157e3958373df94ef3b9c4977 no watermark
MEDIAΔΙΕΘΝΗΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επιθετικές Αλληλουχίες στο Αιγαίο: Η Τουρκική Εφημερίδα Σοζτζού και οι Αβάσιμες Διεκδικήσεις Κόντρα στην Ελλάδα

Κοινοποίηση

Εξελίξεις στην Ελληνοτουρκική Διένεξη για το Αιγαίο

Οι εθνικιστικές εφημερίδες της Τουρκίας υιοθετούν και πάλι νέες αβάσιμες προσεγγίσεις αναφορικά με το Αιγαίο, χαρακτηρίζοντας ελληνικά εδάφη και θαλάσσιες ζώνες ως «τουρκικά». Στο πρόσφατο δημοσίευμα της τουρκικής αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Σοζτζού, που φέρει τον τίτλο «Η Ελλάδα έθεσε προς πώληση την υφαλοκρηπίδα των νησιών μας», εκφράζονται σφοδρές κατηγορίες κατά της ελληνικής κυβέρνησης. Αναφέρεται ότι οι αποφάσεις της Αθήνας σχετικά με τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό και τις ενεργειακές της επιλογές θέτουν σε κίνδυνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα δημοσίευσε στις 16 Απριλίου 2025 έναν χάρτη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, ο οποίος κατά την τουρκική εκτίμηση παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η ίδια έκθεση προβαίνει σε ανακρίβειες, χαρακτηρίζοντας 20 ελληνικές νησίδες και δύο ύφαλους ως «τουρκικά νησιά», επικαλούμενη «παράνομη κατοχή» από την Ελλάδα από το 2004.

Διεθνείς Διαγωνισμοί και Τουρκική Αντίδραση

Η απόφαση της Ελλάδας να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την έρευνα υδρογονανθράκων στην Κρήτη και το νότιο τμήμα της Πελοποννήσου φαίνεται ότι έχει προκαλέσει συναισθήματα εθνικιστικής οργής στην Τουρκία. Ο πρώην γενικός γραμματέας του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, Ουμίτ Γιαλίμ, χαρακτήρισε αυτήν τη δράση ως «σχέδιο αποκλεισμού» της Τουρκίας, ισχυριζόμενος πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα αγνοούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας, που προκύπτουν από διεθνείς συνθήκες.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η Τουρκία «εγκαταλείπει ζώνες» στην Ελλάδα και αναφέρθηκε σε χάρτη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού που δημοσίευσε το Εθνικό Κέντρο Ερευνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του Πανεπιστημίου της Άγκυρας. Σύμφωνα με τον Γιαλίμ, οι θαλάσσιες ζώνες δικαιοδοσίας της Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος και στην Ανατολική Μεσόγειο παρουσιάζονται ατελώς, με ένα σημαντικό κομμάτι να εγκαταλείπεται στην Ελλάδα.

Ιστορικές Αναφορές και Νομικές Επιχειρηματολογίες

Σε μια επιπλέον εξέλιξη, ο Ουμίτ Γιαλίμ επικαλέστηκε την οθωμανική ιστορία για να υποστηρίξει την τουρκική θέση στα ελληνικά νησιά. Ισχυρίστηκε ότι τα νησιά του Αιγαίου, όπως η Ίμβρος και η Τένεδος, δόθηκαν πίσω στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και ότι η Ελλάδα έχει αποκτήσει μόνο δικαίωμα χρήση των νησιών, χωρίς να έχει νόμιμη κυριαρχία. Σύμφωνα με τη ρητορική του, η κυριαρχία, η ιδιοκτησία και οι θαλάσσιες ζώνες ανήκουν στην Τουρκία, και επομένως δεν μπορούν να παραχωρηθούν στην Ελλάδα.

Ο Γιαλίμ επανέφερε επίσης τον χάρτη του 1974, ο οποίος κατά την τουρκική πλευρά υποδεικνύει την έκταση της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, ορίζοντας το δυτικό όριο στο 24ο γεωγραφικό μήκος.

Αυτές οι εξελίξεις υπογραμμίζουν την ένταση στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, με τις δύο πλευρές να διατηρούν αντικρουόμενες θέσεις σχετικά με την κυριαρχία και τους φυσικούς πόρους στην περιοχή του Αιγαίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Αναταραχή στην πολιτική σκηνή: Παραίτηση Τριαντόπουλου ενόψει προανακριτικής για τα Τέμπη

admin

Γνώσεις και Ιστορίες: Ανακαλύπτοντας τα Ανεξόφλητα Γραμμάτια του Κυριάκου Παπαγεωργίου

user 3

Νέο χτύπημα στα Τρίκαλα: «Έφυγε» στα 48 του ο Δημήτρης Τσόγιας

Oμάδα Σύνταξης Γ