Συγκέντρωση Καρπών Ποσειδωνίας στις Ακτές του Ιονίου
Η πρόσφατη παρατήρηση μεγάλων συγκεντρώσεων καρπών Ποσειδωνίας στις ακτές του Ιονίου έχει προκαλέσει ανησυχία στους ειδικούς και την επιστημονική κοινότητα. Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» επισημαίνει ότι αυτό το σπάνιο φαινόμενο, το οποίο καταγράφεται κάθε λίγα χρόνια, αξίζει την προσοχή μας. Είναι μια ανεπανάληπτη ευκαιρία για ερευνητές και επιστήμονες να μελετήσουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα και να καλύψουν κάποιες από τις πολλές γνώσεις που λείπουν σε σχέση με την καρποφορία των θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας. Αντίστοιχες συγκεντρώσεις έχουν παρατηρηθεί την άνοιξη του 2023 και του 2013.
Αιτίες του Σπάνιου Φαινομένου
Η συγκέντρωση καρπών Ποσειδωνίας στις ακτές αποτελεί συνέπεια της ανθοφορίας που παρατηρήθηκε το προηγούμενο φθινόπωρο. Αυτή η καρποφορία είναι σπάνια και εξαρτάται από μια σειρά ευνοϊκών περιβαλλοντικών παραγόντων. Η Ποσειδωνία είναι ένα μοναδικό και σημαντικό φυτό της θάλασσας, που δεν πρέπει να συγχέεται με τα φύκια. Πρόκειται για ένα ανώτερο φυτό, ανάλογο με αυτά της ξηράς, από τα οποία και προέρχεται. Η Ποσειδωνία ανθοφορεί και καρποφορεί, σχηματίζοντας ένα βαθύ ρίζωμα, το οποίο υποστηρίζει την παραγωγικότητα και την καθαρότητα των θαλασσών μας.
Στην προηγούμενη καταγραφή ανάλογης συγκέντρωσης, ερευνητές από το Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος» συνέλεξαν περισσότερους από 12.000 καρπούς και σπόρους από διάφορα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν σε πειραματικούς υποβρύχιους κήπους. Η διαδικασία φύτευσης υποβρύχιων κήπων απαιτεί προετοιμασία των καρπών σε εργαστήριο, ακολουθούμενη από φύτευση σε θαλάσσιο ίζημα με συγκεκριμένες θρεπτικές συνθήκες. Είναι απαραίτητο το κατάλληλο βάθος και η μακροχρόνια φροντίδα για την ευημερία των κήπων, με τακτικά έργα συντήρησης από δύτες.
Η Σημασία των Λιβαδιών Ποσειδωνίας
Η αξία των λιβαδιών Ποσειδωνίας πρέπει να υπογραμμίζεται. Αυτά τα οικοσυστήματα είναι απαραίτητα για την περιοριστική καλή κατάσταση των θαλασσών μας και συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν έως και 35 φορές περισσότερο άνθρακα σε σύγκριση με τα τροπικά δάση. Επιπλέον, τα λιβάδια αυτά φιλοξενούν περισσότερα από 300 είδη φυκών και πάνω από 1.000 είδη θαλάσσιων ζώων, αποτελώντας τη βάση της θαλάσσιας παραγωγικότητας και των αλιευτικών δραστηριοτήτων.
Ωστόσο, η έκταση των λιβαδιών Ποσειδωνίας στη Μεσόγειο έχει ήδη μειωθεί κατά τουλάχιστον 34%, κυρίως λόγω της ανεξέλεγκτης αγκυροβόλησης και καταστροφικών πρακτικών αλιείας. Η καταστροφή ενός λιβαδιού Ποσειδωνίας όχι μόνο καταστρέφει ένα ολόκληρο οικοσύστημα, αλλά απελευθερώνει επίσης μεγάλες ποσότητες μπλε άνθρακα που έχουν συσσωρευθεί εκεί για αιώνες.
Για να αντιληφθούμε την σοβαρότητα της κατάστασης, ερευνητές ανέφεραν ότι σε μία περιοχή έντονης αγκυροβόλησης συγκέντρωσαν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών περίπου 500 θραύσματα κατεστραμμένων ριζωμάτων Ποσειδωνίας ανά ώρα. Σε μια εποχή όπου η ανθρώπινη δραστηριότητα προκαλεί σοβαρές βλάβες στους φυσικούς πόρους, το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος τονίζει τη σημασία της αναγνώρισης και της τεκμηρίωσης των προβλημάτων, προκειμένου να προχωρήσουμε σε βιώσιμες λύσεις και παρεμβάσεις.