Παγκόσμια ανησυχία για τη σύγκρουση Ινδίας και Πακιστάν
Η αναζωπύρωση της σύγκρουσης μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν στην περιοχή του Κασμίρ έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία. Η ένταση μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων αυξάνεται συνεχώς, γεγονός που καθιστά την κατάσταση όλο και πιο ασταθή.
Από τις αρχές της χρονιάς, η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν ότι υποθάλπει, εξοπλίζει και παρέχει καταφύγιο σε ένοπλες οργανώσεις που δρουν στην Κασμίρ. Παρόλο που το Πακιστάν αρνείται αυτές τις κατηγορίες, δηλώνει ότι υποστηρίζει το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του λαού του Κασμίρ, κάτι που προσθέτει στη σύγκρουση μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.
Η αφορμή για την κλιμάκωση
Μία από τις πιο πρόσφατες τραγικές εξελίξεις συνέβη στις 22 Απριλίου, όταν 26 Ινδοί τουρίστες δολοφονήθηκαν στην περιοχή Pahalgam, γνωστή ως «Μικρή Ελβετία». Αυτή η απώλεια ζωών ερμηνεύεται ως μια σημαντική κλιμάκωση της βίας στην περιοχή, καθώς μέχρι πρότινος οι μελετητές της σύγκρουσης είχαν παρατηρήσει ότι οι μαχητές δεν πείραζαν τους τουρίστες.
Μετά τις δολοφονίες, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δεσμεύτηκε ότι οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν, δηλώνοντας: «Η Ινδία θα εντοπίσει, θα εντοπίσει και θα τιμωρήσει κάθε τρομοκράτη και τους υποστηρικτές του. Η τρομοκρατία δεν θα μας κάμψει».
Η στρατηγική «Sindoor»
Η επιχείρηση «Sindoor» ανακοινώθηκε ως απάντηση στα γεγονότα αυτά. Το όνομα προέρχεται από το βερμιλιανό χρώμα που χρησιμοποιούν οι παντρεμένες γυναίκες ως σύμβολο της οικογενειακής τους κατάστασης, υπογραμμίζοντας τη σημασία των χηρών που άφησαν πίσω τους οι τρεις δεκάδες θυμάτων.
Η Ινδία, παράλληλα με τις στρατιωτικές ενέργειες, έχει προβεί σε διπλωματικές κινήσεις, όπως η ανάκληση βίζας και η απέλαση στρατιωτικών συμβούλων, αυξάνοντας την πίεση στο Πακιστάν. Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Shehbaz Sharif, αντέτεινε ότι η αναστολή της συμφωνίας για τη διαχείριση των υδάτων αποτελεί πράξη πολέμου.
Η ιστορία της σύγκρουσης
Η ιστορία των συγκρούσεων μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν χρονολογείται από την ανεξαρτησία τους από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτή η ταραχώδης σχέση έχει οδηγήσει σε πολλές πολεμικές συρράξεις. Για παράδειγμα, το 2019, μετά τη δολοφονία 40 Ινδών στρατιωτών από βομβιστή αυτοκτονίας, η Ινδία αντέτεινε με στρατιωτικούς βομβαρδισμούς.
Σημαντικά γεγονότα περιλαμβάνουν την συγκρούσεις του 1999, όπου η κατάσταση σχεδόν εκτροχιάστηκε με την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων. Ο πόλεμος εκείνος που ακολούθησε είχε ως αποτέλεσμα την παρέμβαση των ΗΠΑ για αποκλιμάκωση, με την υπογραφή συμφωνίας που υποχρέωνε το Πακιστάν να αποσύρει τα στρατεύματά του.
Η επανενεργοποίηση του εξεγερσιακού κινήματος
Η καχυποψία μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Η Ινδία ισχυρίζεται ότι έχει αδιάσειστα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι τρομοκρατικές ομάδες δρουν από το Πακιστάν, κάτι που απορρίπτει κατηγορηματικά η ισλαμική δημοκρατία. Σήμερα, το Κασμίρ είναι πεδίο βίας, συγκρούσεων και απαγωγών, με το εξεγερσιακό κίνημα που εκδηλώθηκε τις δεκαετίες του ’80 να φαίνεται να επαναδραστηριοποιείται, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας.