tvthessalia.gr
Ce6add440f15aa62836a6390998ec7d8 no watermark
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΗΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ενδυνάμωση Γυναικών στην ΕΛΑΣ: Νέα Πολιτική και Αριθμοί στο Προσκήνιο

Κοινοποίηση

Η Πολιτική Ενίσχυσης της Θέσης των Γυναικών στην Ελληνική Αστυνομία

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παρουσίασε μια νέα πολιτική που στοχεύει στην ενδυνάμωση της θέσης των γυναικών στην Ελληνική Αστυνομία, αποτυπώνοντας τα αποτελέσματα της υλοποίησής της με αριθμούς. Αυτή η πρωτοβουλία έρχεται σε μια εποχή όπου η ισότητα των φύλων θεωρείται επιτακτική ανάγκη στον δημόσιο τομέα.

Η Ιστορική Αλλάγη στην Ελληνική Αστυνομία

Από τον Ιούλιο του 2019, η Κυβέρνηση έχει αναλάβει συστηματικές πρωτοβουλίες για την προώθηση της ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς, και συγκεκριμένα, στην Ελληνική Αστυνομία, η οποία παραδοσιακά είναι ένα ανδροκρατούμενο και “σκληρό” επάγγελμα. Μέχρι πρόσφατα, οι γυναίκες συμμετείχαν κυρίως σε υποστηρικτικούς ρόλους, με μικρό ποσοστό στην συνολική δύναμη του Σώματος.

Ωστόσο, η κατάσταση άρχισε να αλλάζει θεαματικά μετά την εισαγωγή γυναικών στις Σχολές της Αστυνομίας μέσω του συστήματος των Πανελλαδικών εξετάσεων. Η νέα πολιτική εστιάζει σε δύο βασικούς άξονες: την αύξηση του αριθμού των γυναικών που εντάσσονται στην Αστυνομία και την τοποθέτηση γυναικών σε θέσεις ευθύνης, ακόμα και σε απαιτητικές επιχειρησιακές υπηρεσίες.

Στατιστικά Δεδομένα για τη Θέση Γυναικών στην Αστυνομία

Ας εξετάσουμε κάποια σημαντικά στατιστικά στοιχεία που αποτυπώνουν τη θέση των γυναικών στην Ελληνική Αστυνομία:

  • Σήμερα υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία 9.422 γυναίκες αστυνομικοί, που αντιπροσωπεύουν το 16% του συνόλου του προσωπικού. Από αυτές, οι 2.372 είναι αξιωματικοί, δηλαδή το 25% των γυναικών αστυνομικών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες είναι 16%.
  • Για πρώτη φορά, η Διευθύντρια του Επιτελικού Γραφείου του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας είναι γυναίκα, με αντίστοιχες θέσεις και γυναικείες συμμετοχές σε σημαντικές υπηρεσίες όπως η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών.
  • Το ποσοστό των γυναικών Δοκίμων στις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας το 2023 ήταν 6,7%, ενώ το 2024 εκτοξεύθηκε στο 48%.
  • Το 2024, δύο γυναίκες ανέλαβαν καθήκοντα Διευθυντή Διεύθυνσης Αστυνομίας.
  • Από τους 109 Ταξίαρχους, οι 19 είναι γυναίκες, με το 50% των νεοδιορισμένων Ταξίαρχων να είναι γυναίκες ίδια σύμφωνα με τις κρίσεις του 2025.

Συνεχής Στήριξη και Προτεραιότητες

Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, η ανάγκη για συνεχή αναθεώρηση πολιτικών και πρακτικών παραμένει υψίστης σημασίας, ώστε να διασφαλιστεί η ουσιαστική ισότητα στην πράξη. Η συμμετοχή των γυναικών στην αστυνόμευση δεν είναι μόνο ζήτημα ισότητας, αλλά και καθοριστικός παράγοντας για μια πιο ανθρώπινη και κοινωνικά ευαίσθητη προσέγγιση. Ο υπουργός Χρυσοχοΐδης επισημαίνει ότι η στήριξη των γυναικών αστυνομικών είναι κρίσιμη για τον εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ανάγκη Ανάληψης Δράσης κατά της Έμφυλης Βίας

Κλείνοντας, αξίζει να σημειωθεί ότι η πολιτική του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας εστιάζει στην αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, ενδυναμώνοντας τα θύματα διαπροσωπικής βίας, εκ των οποίων το 70% είναι γυναίκες. Αυτές οι δράσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι της νέας φιλοσοφίας Κοινωνικής Αστυνόμευσης που πρεσβεύει η κυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Εσπευσμένα στο Νοσοκομείο Βόλου 7χρονο κορίτσι

Oμάδα Σύνταξης Γ

Διαμαρτυρία με μπύρες κατά πολιτικού στο Βέλγιο – Συνέβη στη διάσκεψη του Μεταρρυθμιστικού Κινήματος

user 3

Προγραμματισμός Αγώνων Σαββατοκύριακου στην ΕΠΣΘ

user 3