Διαπραγματεύσεις για την Ειρηνευτική Συμφωνία στην Ουκρανία
Λίγο πριν την αναχώρηση του για τη Ρώμη, όπου θα παραστεί στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία βρίσκονται κοντά στην επίτευξη μιας σημαντικής συμφωνίας. Την ίδια στιγμή, ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου, Στιβ Γουίτκοφ, συναντάται με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, στη Μόσχα.
«Πιστεύω ότι στο τέλος θα καταλήξουμε με πολλές καλές συμφωνίες. Προσπαθούμε να βγούμε από τους πολέμους, ώστε να μπορούμε να σώσουμε 5.000 ανθρώπους την εβδομάδα», επεσήμανε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους. Όπως υπογράμμισε, στόχος του είναι η διάσωση 5.000 νέων ανδρών – κυρίως Ουκρανών και Ρώσων. «Αν μπορέσω να το κάνω αυτό, θα είναι μεγάλη τιμή» πρόσθεσε, εκφράζοντας την πεποίθησή του πως οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε καλό σημείο.
Σημειώνεται ότι σε προηγούμενη ανάρτησή του, ο Τραμπ τόνισε με έμφαση ότι «πέντε χιλιάδες στρατιώτες πεθαίνουν κάθε εβδομάδα. Ας ολοκληρώσουμε τη συμφωνία ειρήνης».
Αξιοσημείωτο είναι ότι τον τελευταίο καιρό, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επικρίνει τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγορώντας τον ότι υπονομεύει την ειρηνευτική διαδικασία λόγω της άρνησής του να αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Μόλις χθες, απηύθυνε δημόσια έκκληση στον Πούτιν να «σταματήσει» τις επιθέσεις και να «προχωρήσει σε συμφωνία». Επιπλέον, κατά τη σύντομη παραμονή του στη Ρώμη, ο Τραμπ προγραμματίζει συνάντηση με την Ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι.
Ειρηνευτικά Σχέδια και Οροί Συμφωνίας
Στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο περιοδικό TIME, ο Τραμπ επέρριψε την ευθύνη για την έναρξη της σύγκρουσης στο Κίεβο και προανήγγειλε «ειρηνευτικά σχέδια» που θα περιλαμβάνουν την παραχώρηση περίπου του 20% των ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία. «Νομίζω ότι ο πόλεμος ξεκίνησε όταν άρχισαν να μιλούν για ένταξη στο ΝΑΤΟ», υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι «η Κριμαία θα παραμείνει στη Ρωσία», αναφερόμενος στην παράνομη προσάρτηση της χερσονήσου από τη Μόσχα το 2014.
Εν τω μεταξύ, όπως δημοσιοποίησε το πρακτορείο Reuters, οι ΗΠΑ έχουν καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση που συνιστά τη «τελική προσφορά» τους προς τις δύο πλευρές. Σε περίπτωση που το Κίεβο και η Μόσχα δεν αποδεχθούν την πρόταση, η Ουάσινγκτον θα αποσυρθεί από τη διαδικασία διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με την αμερικανική πρόταση, οι όροι περιλαμβάνουν:
- Μόνιμη κατάπαυση του πυρός
- Άμεση έναρξη τεχνικών διαπραγματεύσεων για την εφαρμογή της συμφωνίας
- Παροχή ισχυρών εγγυήσεων ασφάλειας στην Ουκρανία
- Η Ουκρανία δεν θα επιδιώξει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ
- Η Ουκρανία μπορεί να επιδιώξει την ένταξή της στην ΕΕ
- Η αναγνώριση της Κριμαίας από τις ΗΠΑ ως ρωσικής κατοχής
- Η περιοχή του Λουγκάνσκ και άλλα εδάφη θα αναγνωριστούν κατά παρόμοιο τρόπο
- Η Ουκρανία ανακτά εδάφη στην περιφέρεια του Χάρκοβο
- Η Ουκρανία θα ελέγχει το πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και τη διέλευση στον ποταμό Δνείπερο
Τέλος, σύμφωνα με τις φιλοδοξίες των Ουκρανών και των Ευρωπαίων συμμάχων τους, οι προτάσεις τους περιλαμβάνουν:
- Πλήρης και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός και άμεσες διαπραγματεύσεις για την ειρηνική επίλυση
- Επιστροφή όλων των εκτοπισμένων παιδιών στην Ουκρανία
- Ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου και απελευθέρωση αμάχων
- Ικανές εγγυήσεις ασφαλείας χωρίς περιορισμούς για τα αμυντικά μέτρα της Ουκρανίας
- Διαπραγμάτευση επί των εδαφικών ζητημάτων μετά την κατάπαυση του πυρός
Αυτές οι διαπραγματεύσεις και προτάσεις είναι κρίσιμες για την αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή και αναμένεται να συνεχίσουν να εξελίσσονται στο προσεχές μέλλον.