tvthessalia.gr
2b635f1693f89a9a3b507759a4f3cbf9 no watermark
ΔΙΕΘΝΗΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μακρόν προς Πούτιν: Ζητά σαφήνεια και τερματισμό των ψεμάτων για την ειρήνη

Κοινοποίηση

Σχόλια του Εμανουέλ Μακρόν για την κατάσταση στην Ουκρανία

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι είναι αδύνατο να περιμένει κανείς από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αποδεχθεί τους όρους μιας κατάπαυσης του πυρός, ενώ η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, συνεχίζει να δέχεται επιθέσεις.

Συγκεκριμένα, η Ρωσία πραγματοποίησε σφοδρούς βομβαρδισμούς στο Κίεβο κατά τη διάρκεια της νύχτας, χρησιμοποιώντας πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Αυτές οι επιθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 9 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 70, με σημαντικές ζημιές σε κτίρια. Αυτή είναι η μεγαλύτερη επίθεση κατά της ουκρανικής πρωτεύουσας από τις αρχές του έτους.

Από την Ανταναναρίβο, την πρωτεύουσα της Μαδαγασκάρης, όπου βρίσκεται για κρατική επίσκεψη, ο Μακρόν τόνισε την ελπίδα του ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα σταματήσει να προβαίνει σε ψεύδη, όταν ισχυρίζεται ότι επιθυμεί «ειρήνη», ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει τις επιθέσεις στην Ουκρανία.

Ο Γάλλος πρόεδρος ρώτησε: «Ποια είναι η μόνη απάντηση που περιμένουμε από την Ουκρανία; Συμφωνεί ο πρόεδρος Πούτιν σε μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός;» Εκτίμησε ότι οι Αμερικανοί δεν πρέπει να εστιάζουν την οργή τους μόνο στον Πούτιν, καθώς οι συνθήκες για τον τερματισμό των εχθροπραξιών είναι σύνθετες.

Αναφερόμενος σε μια αμερικανική πρόταση σχετικά με μια ειρηνική λύση στο ουκρανικό ζήτημα, ο Μακρόν υπογράμμισε ότι το καθεστώς της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, «δεν αποτελεί τρέχον ζήτημα». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει δηλώσει ότι το έδαφος αυτό έχει ήδη «χαθεί» για το Κίεβο, ωστόσο ο Μακρόν επισήμανε: «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παραχωρήσουμε τα πάντα στη Ρωσία; Όχι. Το ζήτημα της Κριμαίας δεν είναι προς διαπραγμάτευση, ούτε είναι στο χέρι μας να το αποφασίσουμε.»

Ταυτόχρονα, εκπρόσωπος του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας δεν αποτελεί υπόθεση προς διαπραγμάτευση. Η αμερικανική πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη de jure αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στη χερσόνησο της Κριμαίας, κάτι που εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές ειρηνικής λύσης στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Αναθεώρηση του τέλους ταφής απορριμμάτων: Δημιουργία ανταποδοτικού μηχανισμού για την τοπική αυτοδιοίκηση

user 3

Βόλος: Ένοχος για απόπειρα βιασμού 58χρονος – Έδεσε και κλείδωσε σε δωμάτιο 20χρονη

Oμάδα Σύνταξης Γ

Αναβάθμιση από την Moody’s Θέσεις του Κ. Χατζηδάκη για τη Νέα Πορεία της Ελλάδας

user 3