tvthessalia.gr
B2f64207a17f40b9da314fd0086eff7f no watermark
ΔΙΕΘΝΗΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χριστιανοί στη Μέση Ανατολή: Προκλήσεις και Δυνατότητες για το Μέλλον

Κοινοποίηση

Διαδικτυακή Διάλεξη για τους Χριστιανούς στη Μέση Ανατολή

Η διαδικτυακή διάλεξη του Δρος Ziad El Sayegh, Διευθυντή του Κέντρου Πολιτικής Επιρροής (Civic Influence Hub, CIH) του Λιβάνου, πραγματοποιήθηκε στις 28 Απριλίου 2025. Ο τίτλος της διάλεξης ήταν «Οι Χριστιανοί στη Μέση Ανατολή: Προκλήσεις και επιλογές» και εντάχθηκε στον κύκλο εκδηλώσεων «Καιρός του ποιήσαι», που οργανώνεται από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Ο συντονισμός της εκδήλωσης έγινε από τον Δρα Παντελή Καλαϊτζίδη, Διευθυντή της Ακαδημίας.

Ο Δρ El Sayegh παρουσίασε τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Χριστιανοί στη Μέση Ανατολή σήμερα, εστιάζοντας στις αντιλήψεις που επιτείνουν τις υπάρχουσες δυσκολίες. Υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής τους στην κοινωνία των πολιτών, τονίζοντας ότι αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση δημόσιας τάξης και τη διαμόρφωση πολιτικών δημόσιας ωφέλειας και βιώσιμης διακυβέρνησης. Ο ομιλητής επέκρινε την εργαλειοποίηση της θρησκείας για πολιτικούς σκοπούς και την ανάγκη απομάκρυνσης από τον επαγγελματισμό στην πολιτική.

Σημαντικά ζητήματα που συζητήθηκαν περιλάμβαναν το μειονοτισμό, ο οποίος θα πρέπει να απορριφθεί, και την ανάγκη όλων των θρησκειών να υποστηρίξουν τη θρησκευτική ελευθερία, τον σεβασμό της αξιοπρέπειας, την ειρήνη και την αμοιβαία κατανόηση μέσα σε ένα δημοκρατικό πλαίσιο. Ο Δρ El Sayegh επεσήμανε ότι ο Χριστιανισμός, μέσω της αγάπης και της προσφοράς, προσκαλεί τους πιστούς να συμμετάσχουν ενεργά στην οικοδόμηση μιας κοινωνίας που σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ελευθερία, μαζί με Μουσουλμάνους, εκκοσμικευμένους πολίτες και άλλους ανθρώπους καλής θέλησης.

Τονίστηκαν επίσης προβλήματα όπως η απολυτοποίηση της πλειοψηφίας και η ανάγκη υπέρβασης των εθνοτικών και θρησκευτικών διαχωρισμών. Ο ομιλητής παρουσίασε τη σημασία του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της πολιτικής υπευθυνότητας, ιδίως μετά την Αραβική Άνοιξη. Προέτρεψε για συνεργασία μεταξύ Χριστιανών, Εβραίων και Μουσουλμάνων ως ιστορικών εταίρων στην περιοχή και τόνισε την ανάγκη κοινής αντιμετώπισης του εξτρεμισμού. Έκανε σαφές ότι η θρησκεία δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για βία ή αδικίες, σημειώνοντας περιπτώσεις όπως το άλυτο Παλαιστινιακό πρόβλημα.

Στη συνέχεια, ακολούθησε συζήτηση με ερωτήσεις σχετικά με την εφαρμογή καινοτόμων ιδεών μέσα σε αυταρχικά περιβάλλοντα, τονίζοντας την έλλειψη δημοκρατικής παιδείας και την ανησυχία ότι η προσέγγιση του Δρος El Sayegh μπορεί να είναι υπερβολικά αισιόδοξη. Εξετάστηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις στις περιοχές της Γάζας, της Δυτικής Όχθης, της Συρίας, του Λιβάνου και της Αίγυπτου, καθώς και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χριστιανικές κοινότητες που βρίσκονται υπό υπαρξιακή απειλή.

Η βιντεοσκόπηση της διάλεξης είναι διαθέσιμη στο κανάλι της Ακαδημίας στο YouTube, με όλες τις λεπτομέρειες σε δύο γλώσσες. Η επόμενη εκδήλωση του κύκλου είναι προγραμματισμένη για 12 Μαΐου, με ομιλητή τον π. Κύριλλο Χοβορούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Στην Καρδίτσα το ραντεβού των Λαρισαίων αγροτών με τον Κ. Τσιάρα για τις αποζημιώσεις

Δύο τελευταίες  παραστάσεις του Μιούζικαλ «Δεσποινίς Διευθυντής» στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου «Βαγγέλης Παπαθανασίου»

Oμάδα Σύνταξης Γ

Δήμος Λαρισαίων: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις εως 14 Απριλίου λόγω έργων στην οδό Πολυτεχνείου

praktiki 4