Ανησυχία Επαγγελματιών Εστίασης στην Παραλιακή Μαγνησίας
Η κατάσταση είναι δραματική για τους επαγγελματίες εστίασης που δραστηριοποιούνται στο παραλιακό μέτωπο της Μαγνησίας, από τον Πτελεό και τη Νέα Αγχίαλο μέχρι τα Καλά Νερά, την Άφησσο και τη Μηλίνα. Οι επαγγελματίες αυτοί βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς όχι μόνο έχουν υποστεί πρόστιμα στο πλαίσιο του λεγόμενου «Νόμου της Μυκόνου», αλλά ταυτόχρονα αδυνατούν να αναπτύξουν ομπρελοκαθίσματα και τραπεζοκαθίσματα για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους. Αυτό έχει οδηγήσει στην αναγκαστική διακοπή λειτουργίας των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η βιωσιμότητά τους και να παρατηρείται πτώση στην επισκεψιμότητα στα παραλιακά θέρετρα.
Οι επαγγελματίες ζητούν από την Κτηματική Υπηρεσία και το Υπουργείο Οικονομικών να εκδώσουν νέες άδειες για τη χρήση του αιγιαλού. Μια σχετική τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών παρέχει τη δυνατότητα για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει άλυτο παρά τις υποσχέσεις που έχουν λάβει τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με τον Σύλλογο Εστίασης Μαγνησίας, τουλάχιστον 100 επιχειρήσεις πλήττονται από αυτή τη δυσμενή κατάσταση και περιμένουν λύσεις από την κυβέρνηση.
Στις 14 Νοεμβρίου, οι επαγγελματίες εστίασης πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της Κτηματικής Υπηρεσίας στον Βόλο. Εκεί, φώναξαν συνθήματα και ανύψωσαν πανό, ενώ ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους, καταλήγοντας στα γραφεία των βουλευτών της περιοχής, απαιτώντας άμεσες λύσεις για το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.
Η Απογοήτευση και η Πίεση για λύσεις
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μαγνησίας, κ. Στέφανος Στεφάνου, επισήμανε την όξυνση της κρίσης, αναφέροντας: «Υπάρχει απογοήτευση. Ζητάμε αποζημιώσεις για τα διαφυγόντα κέρδη, καθώς οι επιχειρήσεις μας παρέμειναν κλειστές κατά τη διάρκεια πολλών εορτών. Ο νόμος δεν θα πρέπει να οδηγεί σε πενταετή αναστολή λειτουργίας για τους επαγγελματίες. Επιπλέον, οι εργαζόμενοί μας βρίσκονται σε αβεβαιότητα, με πολλούς από αυτούς να έχουν αναζητήσει ευκαιρίες σε άλλα νησιά, καθώς δεν μπορούσαν να περιμένουν την επιστροφή της κανονικότητας εδώ». Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη πολιτικής παρέμβασης από τους βουλευτές, για να πιέσουν προς την κατεύθυνση λύσεων.
Η κ. Χριστίνα Βαμβακά από τη Μηλίνα επεσήμανε τις συνεχείς δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου και κάλεσε την κυβέρνηση να δράσει άμεσα, καθώς μέχρι στιγμής αγνοούν την κατάσταση, με τις υποσχέσεις να διαδέχονται η μία την άλλη χωρίς ουσιαστική πρόοδο.
Ο κ. Χρήστος Αλαμανιώτης από τον Πτελεό επισήμανε την έλλειψη προσωπικού, καθώς πολλοί εργαζόμενοι έχουν απευθυνθεί σε άλλες περιοχές για δουλειά, την ίδια στιγμή που η κατάσταση επιδεινώνεται και οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να αναπτύξουν τη δραστηριότητά τους όπως θα ήθελαν. «Οι κλειστοί λογαριασμοί και οι περιορισμοί στην κίνηση επιβαρύνουν τη δραστηριότητα μας, οδηγώντας σε ελάχιστο τζίρο», δήλωσε.
Η Αντίκτυπη της Κατάστασης στον Τουρισμό
Ο κ. Θανάσης Κουτσογιάννης από τη Μηλίνα δήλωσε ότι η δυνατότητα ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων στο παραλιακό μέτωπο είναι ανύπαρκτη, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για την υποεξυπηρέτηση των επισκεπτών. Η κ. Βασιλική Πυργάνη από τη Νέα Αγχίαλο τόνισε τη σημασία της λειτουργίας των καταστημάτων για την παραλιακή περιοχή, τονίζοντας ότι χωρίς αυτές, θα επικρατήσει ερήμωση, με τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες για τις οικογένειες των επαγγελματιών.
Η κ. Αγάπη Ηλία από τη Μηλίνα υπογράμμισε ότι οι επαγγελματίες είναι σε κατάσταση απόγνωσης. «Είμαστε ψυχολογικά και οικονομικά κατεστραμμένοι», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι υποσχέσεις δεν έχουν γίνει πράξη. Κλείνουν δωμάτια, χάνεται πολύτιμος χρόνος και ενώ η σεζόν προχωρά, οι ελπίδες τους για άδεια καταρρέουν. Καλούν τους βουλευτές να ενωθούν και να επιδιώξουν άμεσες λύσεις, αλλιώς θα αναγκαστούν να απευθυνθούν στον πρωθυπουργό για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.»