Καταδίκη Δημοτικού Υπαλλήλου για Γαστρεντερίτιδα στο Άργος Ορεστικού
Σε μια σημαντική δικαστική απόφαση, πρώην υπάλληλος του δήμου Άργους Ορεστικού στην Καστοριά καταδικάστηκε σε συνολική ποινή φυλάκισης 18 ετών και 4 μηνών για την εμπλοκή του σε μαζική εκδήλωση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στην περιοχή, η οποία σχετίζεται με τη κατανάλωση μολυσμένου νερού από το δίκτυο ύδρευσης πριν από 6 χρόνια. Σημειώνεται ότι για την ίδια υπόθεση αθωώθηκε ο τότε και τρέχων δήμαρχος της περιοχής.
Ο καταδικασθείς υπάλληλος ήταν υπεύθυνος κατά το επίμαχο διάστημα για την παρακολούθηση της ποιότητας του πόσιμου νερού και της διενέργειας ελέγχων χλωριομετρήσεων. Ο δικαστής τον έκρινε ένοχο για υποβάθμιση του περιβάλλοντος, εξ αμελείας και δια παραλείψεως, καθώς και για σωματική βλάβη από αμέλεια, κατά συρροή, πράξεις που κατατάσσονται σε βαθμό πλημμελήματος.
Δικαστική Απόφαση και Ελαφρυντικά
Η υπόθεση εκδικάστηκε στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Κοζάνης, το οποίο, λόγω της ειδικής δωσιδικίας που αφορά τον δήμαρχο, ανέλαβε την αξιολόγηση της υπόθεσης. Ο δικαστής αναγνώρισε στον καταδικασθέντα, ο οποίος έχει πλέον συνταξιοδοτηθεί, το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και αποφάσισε την μετατροπή της ποινής σε φυλάκιση ισόβια με χρηματική ποινή 5 ευρώ ανά ημέρα και αναστολή εκτέλεσης ενόψει της δευτεροβάθμιας δίκης.
Σύμφωνα με το δικαστήριο, οι παραλείψεις στη διαδικασία χλωρίωσης του δικτύου ύδρευσης κατά το Ιανουάριο του 2019 οδήγησαν σε μη εξουδετέρωση παθογόνων μικροοργανισμών, οι οποίοι διαπιστώθηκε ότι είχαν εισέλθει στο δίκτυο. Από τη χρήση του μολυσμένου νερού, 635 κάτοικοι παρουσίασαν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας και χρειάστηκε να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια ή/και να επισκεφτούν δημόσιες θεραπευτικές δομές του νομού.
Περίπτωση Ενός Νοσηλείας
Μεταξύ των θυμάτων ήταν ένας 58χρονος, ο οποίος χρειάστηκε να μεταφερθεί σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και παρέμεινε νοσηλευόμενος για περισσότερο από 4 μήνες λόγω της νόσου Giullain Barre, η οποία του προκάλεσε μόνιμη βαριά σωματική βλάβη. Η κατάσταση του 58χρονου, όπως φαίνεται στη δικογραφία, αποδείχθηκε ιδιαίτερα σοβαρή, με αποτέλεσμα να απαιτείται μακροχρόνια ιατρική φροντίδα.
Το Ιστορικό της Υπόθεσης
Η εκδήλωση αυτών των κρουσμάτων κινητοποίησε το ΚΕΕΛΠΝΟ, και σχηματίστηκε δικογραφία, η οποία ωστόσο τέθηκε στο αρχείο το 2019 από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Καστοριάς. Αργότερα, η μήνυση που είχε υποβληθεί από τον 58χρονο κατά του δημάρχου και άλλων υπευθύνων δεν κατέληξε σε καμία περαιτέρω νομική διαδικασία. Το 2023, ωστόσο, η υπόθεση ανασύρθηκε με εντολή της Εισαγγελίας Εφετών Δυτικής Μακεδονίας και κινήθηκε η ποινική διαδικασία, οδηγώντας τους δύο υπευθύνους σε δίκη.
Στο κλητήριο θέσπισμα που εστάλη για τη δίκη αναφέρεται ότι υπήρξαν σοβαρές παραλείψεις στους καθημερινούς ελέγχους για τα επίπεδα του υπολειμματικού χλωρίου στο νερό, καθώς οι έλεγχοι γίνονταν μόνο μία φορά την εβδομάδα και σε περιορισμένα σημεία του δικτύου.
Απολογίες και Δικαστική Απόφαση
Κατά τη διάρκεια των απολογιών τους, τόσο ο δήμαρχος όσο και ο δημοτικός υπάλληλος αρνήθηκαν τις κατηγορίες, επιρρίπτοντας τις ευθύνες σε άλλους, συγκεκριμένα στον τότε αντιδήμαρχο, ο οποίος απεβίωσε το 2020. Το δικαστήριο τελικά έκρινε ένοχο τον δημοτικό υπάλληλο, αν και απάλειψε την επιβαρυντική περίπτωση που αφορούσε τη βαριά σωματική βλάβη του 58χρονου μηνυτή.
Ο συνήγορος του μηνυτή, Λεωνίδας Σιδηρόπουλος, δήλωσε πως η αποτυχία διενέργειας έκτακτων εξετάσεων κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του εντολέα του δεν επέτρεψε στους δικαστές να αποδείξουν με βεβαιότητα ότι η γαστρεντερίτιδα προκάλεσε το σύνδρομο Giullain Barre, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των πραγματογνωμόνων θεωρεί αυτή την εκδοχή ως την επικρατέστερη.