Πιλοτική Εφαρμογή Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων στα Δημοτικά Σχολεία
Επιστημονική Ημερίδα και Βασικές Πτυχές του Έργου
Οι κύριες πτυχές των νέων αναλυτικών προγραμμάτων, τα οποία βρίσκονται σε πιλοτική εφαρμογή στα Δημοτικά σχολεία για περίπου δύο χρόνια, αναλύθηκαν σε μια επιστημονική ημερίδα που οργανώθηκε στο αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) Μαγνησίας. Η ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε χθες, διοργανώθηκε από τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) και το Ινστιτούτο Παιδαγωγικών Ερευνών-Μελετών της ΔΟΕ, με τίτλο «Αναλυτικά προγράμματα, Στοχεύσεις-Προσεγγίσεις-Κριτική». Σημαντικοί ομιλητές από κορυφαία πανεπιστήμια της χώρας συμμετείχαν στην εκδήλωση.
Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, κ. Σπύρος Μαρίνης, υπογράμμισε τη σημασία της ημερίδας, αναφέροντας: «Πραγματοποιήσαμε μια σημαντική επιστημονική ημερίδα με περιεχόμενο τα αναλυτικά προγράμματα και εισηγήσεις από εξαιρετικούς ομιλητές. Τα νέα αναλυτικά προγράμματα έχουν εισαχθεί στα σχολεία εδώ και δύο χρόνια και εφαρμόζονται πιλοτικά, ωστόσο η προσπάθεια για συγγραφή νέων σχολικών βιβλίων έχει αναβληθεί επανειλημμένα, με σημαντική ευθύνη του υπουργείου. Είναι ανησυχητικό ότι, πριν από την εφαρμογή των νέων προγραμμάτων, δεν έγιναν οι απαραίτητες κοινωνιολογικές μελέτες που να στήριζαν τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζονται κρίσιμα ζητήματα.»
Εκπαιδευτικές Στοχεύσεις και Κριτική για το Μέλλον
Ο κ. Μαρίνης πρόσθεσε ότι η ημερίδα προσέφερε την ευκαιρία να εξεταστούν κρίσιμα ζητήματα όπως το περιεχόμενο και ο τρόπος με τον οποίο μαθαίνουν οι μαθητές, υπογραμμίζοντας ότι το πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι καθοριστικής σημασίας. «Συνεχίζουμε αυτές τις πρωτοβουλίες σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία ο κλάδος μας βρίσκεται στο στόχαστρο, προσπαθώντας να αμφισβητηθούν κεκτημένα και δικαιώματα», δήλωσε. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να αξιολογούνται τα αναλυτικά προγράμματα από το κράτος, κάτι το οποίο, όπως παρατήρησε, αναλαμβάνει η ΔΟΕ, αποδεικνύοντας την αγωνία και τον προβληματισμό των εκπαιδευτικών για το μέλλον των μαθητών.
Ο κ. Δημήτρης Ζάχος, αναπληρωτής καθηγητής Παιδαγωγικής-Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, επισήμανε την αναγκαιότητα οι εκπαιδευτικοί να αποκτούν γνώσεις και συνείδηση για θέματα που αφορούν την ισότητα, τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσω της επιμόρφωσής τους. Τόνισε ότι τα νέα αναλυτικά προγράμματα εισάγουν αυτές τις αξίες, κάτι που είναι κρίσιμο για την ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης.
Η ημερίδα κατέδειξε την ανάγκη για έντονες δράσεις και συνεργασία των εκπαιδευτικών φορέων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι εκπαιδευτικές πολιτικές ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και προάγουν την ποιότητα της διδασκαλίας στα Δημοτικά σχολεία.