tvthessalia.gr
166f27bb05c9ecb4c1f0fa71f419c6a5
Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣΝ. ΤΡΙΚΑΛΩΝΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ο Τρικαλινός Καθηγητής Οικονομίας και Νέων Τεχνολογιών Συζητά την Αυθεντικότητα των Βίντεο στην Εκπομπή Αυτοψία

Κοινοποίηση

Η Αυθεντικότητα των Βίντεο στην Ψηφιακή Εποχή

Ο καθηγητής Οικονομίας και Νέων Τεχνολογιών από τα Τρίκαλα, μας παρουσιάζει μια βαθιά ανάλυση σχετικά με την αυθεντικότητα των βίντεο και τη σημασία της στη σημερινή κοινωνία. Στην πρόσφατη συμμετοχή του στην εκπομπή «Αυτοψία», ανέπτυξε την πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές στην ψηφιακή εποχή, όπου η παραπληροφόρηση και η παραποίηση περιεχομένου είναι συχνό φαινόμενο.

Ο Ρόλος της Τεχνολογίας στην Δημιουργία Περιεχομένου

Στην διάρκεια της εκπομπής, ο καθηγητής σχολίασε την τεράστια επιρροή που έχουν οι νέες τεχνολογίες στην παραγωγή και διανομή βίντεο. Η δυνατότητα του καθενός να δημιουργεί και να μοιράζεται περιεχόμενο μέσω πολλές ψηφιακές πλατφόρμες έχει επαναστατήσει τον τρόπο που καταναλώνουμε πληροφορίες. Ωστόσο, αυτό δημιουργεί και προκλήσεις: Πώς μπορούμε να διακρίνουμε το αυθεντικό από το παραπλανητικό περιεχόμενο;

Ο καθηγητής τόνισε την ανάγκη για εκπαίδευση των χρηστών σχετικά με τα σημάδια της παραποίησης, όπως π.χ. οι τροποποιήσεις στην εικόνα, οι παραπλανητικοί τίτλοι ή η αφαίρεση στοιχείων από το αρχικό πλαίσιο. Η εκπαίδευση είναι κρίσιμη για την ενδυνάμωση των πολιτών απέναντι στη ψηφιακή παραπληροφόρηση και την προστασία της δημοκρατίας.

Η Σημασία της Αυθεντικότητας στην Εκπαίδευση και Ενημέρωση

Η αυθεντικότητα στο βίντεο δεν αφορά μόνο την αλήθεια της πληροφορίας που μεταφέρεται, αλλά επηρεάζει και την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τα μέσα ενημέρωσης και τους φορείς πληροφόρησης. Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι η κατανόηση του κοινού για το πώς λειτουργούν οι νέες τεχνολογίες είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη μιας υγιούς κοινωνίας πληροφοριών. Οι πολίτες πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν και να αξιολογούν την αξία του περιεχομένου που καταναλώνουν.

Αναφερόμενος στα ειδικά εργαλεία και τις πλατφόρμες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανίχνευση παραποιημένων βίντεο, ο καθηγητής επεσήμανε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ ερευνητών και τεχνολογικών εταιρειών, προκειμένου να προληφθούν οι κίνδυνοι που προέρχονται από την παραπληροφόρηση.

Η εκπομπή «Αυτοψία» έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη για μια περισσότερη ενσυνειδητή προσέγγιση στα ζητήματα της αυθεντικότητας και ενημέρωσης, αναγνωρίζοντας πως η ψηφιακή κουλτούρα απαιτεί νέες δεξιότητες και κριτική σκέψη από όλους μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

ΣΥΡΙΖΑ: Πυρά Πολάκη και Παππά εναντίον των «ανταρτών», κατά του δημοψηφίσματος Σβίγκου και Βασιλειάδης

Συνεχίζονται οι σχολαστικοί έλεγχοι στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για την πανώλη των αιγοπροβάτων

Μπαχτσελί για την υπόθεση Ιμάμογλου η ανεξαρτησία της τουρκικής δικαιοσύνης

user 3