Διαξιφισμοί και Αποχωρήσεις στη Βουλή για την Υπόθεση Τριαντόπουλου
Η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής σχετικά με τον Χρήστο Τριαντόπουλο ήταν γεμάτη εντάσεις, αντεγκλήσεις και αποχωρήσεις, με την πολιτική αντιπαράθεση να φτάνει σε υψηλούς τόνους. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για συγκάλυψη της αλήθειας, δηλώνοντας: «Δεν υπάρχει περίπτωση να αποφύγετε την αποκάλυψη της αλήθειας. Το μόνο που σας ένοιαζε εδώ και ενάμισι χρόνο ήταν να συγκαλύψετε αυτή την αλήθεια.»
Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, αντέτεινε ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε συνιστά παραβίαση του Συντάγματος, επαναλαμβάνοντας την επιδίωξή του να οδηγηθούν οι υπεύθυνοι ενώπιον της δικαιοσύνης. «Με την πρωτοβουλία μας για προανακριτική, θα πάει στον φυσικό δικαστή ο κ. Τριαντόπουλος», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Χρήστος Τριαντόπουλος απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, επιβεβαιώνοντας το περιεχόμενο του υπομνήματός του, στο οποίο είχε τοποθετηθεί σχετικά με την υπόθεση. Σε αυτό, επισήμανε την πλήρη συμφωνία του με τα όσα ανέφερε στα προηγούμενα έγγραφά του προς την Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή.
Η συζήτηση πήρε κυρίαρχα χαρακτηριστικά καταγγελιών για αντισυνταγματική διαδικασία, με πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, να αποχωρούν από τη συνεδρίαση, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να συγκ conceal την αλήθεια. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ζήτησε τη διακοπή της διαδικασίας, προκειμένου το θέμα να παραπεμφθεί ξανά στην προανακριτική επιτροπή, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Πλακιωτάκης, αντέτεινε ότι «σκηνικό θεατρικών παραστάσεων δεν θα γίνει Βουλή».
Η ολομέλεια προγραμματίζει να προχωρήσει σε μυστική ψηφοφορία και αναμένεται ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον 151 θετικές ψήφοι για την παραπομπή του Τριαντόπουλου στο πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Με δεδομένο ότι θα ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αναμένονται τουλάχιστον 188 θετικές ψήφοι από τους βουλευτές.
Αντεγκλήσεις και Καταγγελίες για Κυβερνητικές Μεθόδους
Εν μέσω των θερμών αντιπαραθέσεων, οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης έκαναν σφοδρές επιθέσεις κατά της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ζήτησε εξετάσεις για τα κινητά τηλέφωνα του πρωθυπουργού και των αρμοδίων υπουργών, προκειμένου να διαλευκανθούν οι επικοινωνίες που σχετίζονται με την υπόθεση. «Δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε μια τέτοια διαδικασία που υπονομεύει το Σύνταγμα», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.
Από την πλευρά του, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατήγγειλε την κυβέρνηση για την ανάλγητη στάση της κατά τη διάρκεια της τραγωδίας στα Τέμπη, απαιτώντας την απόδοση πολιτικών και ποινικών ευθυνών. Η δήλωση αυτή συνόδευε τις καταγγελίες που πρόεβαλαν οι υπόλοιποι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης αναφορικά με την κυβερνητική μεθόδευση και την προσπάθειά της να αποκρύψει την αλήθεια.
Η διαδικασία της ψηφοφορίας για την παραπομπή του Χρήστου Τριαντόπουλου αναμένεται να ολοκληρωθεί με την κλήρωση των μελών του Δικαστικού Συμβουλίου σε δημόσια συνεδρίαση της Βουλής, το οποίο θα πραγματοποιηθεί μετά το Πάσχα.