Η Κυρίαρχη Πολιτική Δύναμη της Νέας Δημοκρατίας
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της κλειστής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε ότι το κυβερνητικό σχέδιο προμηνύει ότι «τα καλύτερα είναι μπροστά μας», υπογραμμίζοντας τη θέση της ΝΔ ως κυρίαρχης πολιτικής δύναμης στην Ελλάδα, παρά τις προκλήσεις που προήρθαν από τα λάθη και τη φθορά της έξι χρόνων διακυβέρνησης.
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους βουλευτές για το «καλό κλίμα της συνεδρίασης και τις ειλικρινείς τους τοποθετήσεις». Τόνισε πως η στάση τους αποτελεί «την καλύτερη απάντηση» σε όσους προεξοφλούσαν κλίμα εσωστρέφειας και αρνητικότητας. Υπογράμμισε, δε, ότι οι βουλευτές καλούνται να αντιμετωπίσουν δύο είδη ζητημάτων: τη γενική πολιτική κατάσταση και τα ειδικά ζητήματα που αφορούν τις περιφέρειές τους.
Αντιδράσεις και Προβληματισμοί από τους Βουλευτές
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι γαλάζιοι βουλευτές εξέφρασαν διαφωνίες αναφορικά με ποικιλία θεμάτων. Συνολικά, δεκαοκτώ βουλευτές τοποθετήθηκαν, αρκετοί από τους οποίους υποστήριξαν τον πρωθυπουργό, αλλά δεν έλειψαν οι επικρίσεις σχετικά με ζητήματα λειτουργίας της κυβέρνησης.
Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος υπερασπίστηκε τη στρατηγική του πρωθυπουργού, αναγνωρίζοντας πως η παρουσία των βουλευτών στη συνεδρίαση οφείλεται σε αυτήν. Ωστόσο, εξέφρασε την πικρία του για τη στάση του επιτελικού κράτους, ιδίως στην περίοδο της Εξεταστικής Επιτροπής, υποστηρίζοντας ότι οι συμμετέχοντες «αισθάνθηκαν μόνοι». Αν και εντόπισε θετικά αποτελέσματα από το επιτελικό κράτος, τόνισε την ανάγκη αυτοκριτικής για συγκεκριμένα λάθη, κάνοντας αναφορά στις περιπτώσεις των ομόφυλων ζευγαριών και τη διαχείριση της τραγωδίας στα Τέμπη.
Μέσα στο κόμμα, ο Μαρκόπουλος περιγράφηκε δύο κόσμους: από τη μία, εκείνους που μάχονται στην πρώτη γραμμή και από την άλλη, «τους πεφωτισμένους» που απολαμβάνουν μόνο τα προνόμια της εξουσίας. Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, εμφανίστηκε πέντε φορές στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για να υπερασπιστεί την κυβέρνηση, την ώρα που άλλοι βουλευτές αρνούνταν να το πράξουν.
Ο Βασίλης Υψηλάντης εξέφρασε παρόμοια παράπονα, αναφέροντας ότι εκκρεμεί από το 2012 κάποιας μορφής αποδοχή και χαρακτήρισε το πολιτικό σύστημα ως «σύστημα εμίρηδων και κακομοίρηδων», υποδεικνύοντας τις ανισότητες ανάμεσα στους βουλευτές.
Ο Δημήτρης Καιρίδης επανέφερε την πρότασή του για την αναγραφή του αριθμού των σταυρών στα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών, μια ενέργεια που είχε εφαρμοστεί στις ευρωεκλογές, ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η αξιοπιστία της διαδικασίας.
Τέλος, ο Φάνης Παπάς προειδοποίησε σχετικά με τις ήττες της ΝΔ σε οργανώσεις και δήμους, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εσωκομματικής ενότητας. Η Μαριλένα Σούκουλη-Βιλιάλη ανέφερε την ανησυχία των πολιτών για την ακρίβεια και την οικονομία, αναρωτώμενη πώς η ΝΔ θα υλοποιήσει τον στόχο της αυτοδυναμίας.