Κίνα: Νέα δασμολογική πολιτική κατά των Η.Π.Α.
Η Κίνα ανακοίνωσε την επιβολή επιπλέον δασμού 34% σε αμερικανικά προϊόντα, ως απάντηση στον εμπορικό πόλεμο που ξεκίνησε ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ. Αυτή η κίνηση δείχνει την ξεκάθαρη θέση της Κίνας, η οποία δεν φαίνεται να έχει καμία πρόθεση υποχώρησης στις εμπορικές εντάσεις.
Οι νέοι δασμοί θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 10 Απριλίου. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Οικονομικών, οι αμερικανικοί δασμοί αναφορικά με τα κινεζικά προϊόντα «δεν είναι συμβατοί με τους διεθνείς εμπορικούς κανόνες» και απορρίπτονται ως αντιαναπτυξιακοί.
Η ανακοίνωση αυτή επισημαίνει ότι η πρακτική των Η.Π.Α. «υπονομεύει σοβαρά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Κίνας», χαρακτηρίζοντάς την ως «τυπική μονομερή πρακτική εκφοβισμού». Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ήδη ανακοινώσει δασμούς 54% επί των προϊόντων που προέρχονται από το Πεκίνο, κάτι που καθιστά την Κίνα μία από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την αμερικανική δασμολογική πολιτική.
Αντίκτυποι στις χρηματοπιστωτικές αγορές
Αμέσως μετά την ανακοίνωση των κινεζικών δασμών, οι χρηματιστικές αγορές στην Ευρώπη κατέγραψαν σοβαρές πτώσεις. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 313 μονάδων, ή 3,7%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Μάρτιο του 2023. Παράλληλα, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 4,4%, ενώ ο γερμανικός δείκτης DAX παρουσίασε πτώση 5%.
Σημαντική είναι και η αναμονή πτώσης στις αγορές της Νέας Υόρκης, καθώς οι συναλλαγές αναμένονταν να αρχίσουν σε λιγότερο από τρεις ώρες. Σημάδια για πτώση καταγράφονται ήδη για τον δείκτη S&P 500 και τον Nasdaq, οι οποίοι αναμένονται να μειωθούν κατά 2,5%. Αντίστοιχα, τα συμβόλαια για τον Dow Jones δείχνουν πτώση 2,4%, με πτώση 950 μονάδων.
Η τιμή του πετρελαίου καταγράφει επίσης σημαντική πτώση, με το αργό μπρεντ να υποχωρεί κατά 6,6%, φτάνοντας τα 65,50 δολάρια ανά βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2021.
Πίεση παρατηρείται και στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπου οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 100 εκατομμύρια ευρώ κατά την πρώτη ώρα συναλλαγών, κάτι που αποδεικνύει τη σοβαρότητα των πωλήσεων. Στη συνεδρίαση της Παρασκευής (4/4), ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση 4,47% και διαπραγματεύεται στις 1.603,68 μονάδες, κυμαινόμενος μεταξύ 1.603,15 και 1.664,93 μονάδων.
Νέοι περιορισμοί και έρευνες από την Κίνα
Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας προχώρησε στην προσθήκη 11 αμερικανικών εταιρειών στον κατάλογο των «αναξιόπιστων οντοτήτων», που απαγορεύει τη δραστηριοποίησή τους στην κινεζική αγορά ή τη συνεργασία τους με κινεζικές εταιρείες. Επιπλέον, το υπουργείο επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς στις εξαγωγές επτά στοιχείων σπάνιων γαιών, τα οποία είναι κρίσιμα για την παραγωγή προϊόντων όπως ηλεκτρικά αυτοκίνητα και στρατιωτικός εξοπλισμός.
Η Κίνα ανακοίνωσε επίσης την έναρξη δύο εμπορικών ερευνών για τις αμερικανικές εξαγωγές ιατρικού εξοπλισμού απεικόνισης, τομέας στον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν διεθνώς ανταγωνιστικές. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Γενική Διοίκηση Τελωνείων της Κίνας θα σταματήσει τις εισαγωγές κοτόπουλου από πέντε μεγάλους αμερικανικούς εξαγωγείς γεωργικών προϊόντων.
Η δυναμική των δασμών και οι συνέπειες
Οι νέοι δασμοί της Κίνας θα πλήξουν λιγότερα αγαθά σε σύγκριση με τους δασμούς που επιβλήθηκαν από τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς η Κίνα εισάγει λιγότερα από όσα εξάγει. Το προηγούμενο έτος, το Πεκίνο αγόρασε αμερικανικούς ημιαγωγούς και ορυκτά καύσιμα αξίας 147,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ πούλησε προϊόντα αξίας 426,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αξιοσημείωτο είναι ότι, σε αντίθεση με τους δασμούς που επιβλήθηκαν από τις Η.Π.Α. και εξαιρούν μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, οι κινεζικοί δασμοί δεν υπόκεινται σε εξαιρέσεις, γεγονός που ανατρέπει τις ισορροπίες στο διεθνές εμπόριο.