Μαθητική Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο Βαλκανικό Μονοπάτι
Στο πλαίσιο μιας ακόμα εκπαιδευτικής επίσκεψης, μαθητές και μαθήτριες του 2ου Προτύπου Γυμνασίου Βόλου είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε όμορφα βαλκανικά μονοπάτια, συμμετέχοντας στους Ομίλους Αριστείας ‘Κινηματογράφου’ και ‘Ιστορίας του Κινηματογράφου’. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση της Διευθύντριας του Σχολείου, Δρ. Σοφίας Κανταράκη, καθώς και των υπευθύνων εκπαιδευτικών, Χριστογιάννη Παναγιώτας (ΠΕ85), Χαλιαμάλια Ζωγραφίας (ΠΕ02) και Καλαντζή Γαρυφαλλιάς (ΠΕ02), κατά το διάστημα από 2 έως 5 Απριλίου 2025.
Η Αφετηρία: Θεσσαλονίκη
Η ταξιδιωτική περιπέτεια ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη, την αγαπημένη συμπρωτεύουσα. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τα Μουσεία Βαλκανικών Πολέμων και Κινηματογράφου, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα έναν ευχάριστο περίπατο στα αξιοθέατα της πόλης. Στη συνέχεια, η απογευματινή επίσκεψη στην πανέμορφη Ξάνθη, με τα διαπολιτισμικά μνημεία του παραδοσιακού της κέντρου και το σπίτι του σπουδαίου συνθέτη Μάνου Χατζηδάκι, επιβεβαίωσε τον πλούτο της τοπικής ιστορίας.
Ακολούθησε η πολύχρωμη Κομοτηνή, όπου οι μαθητές επισκέφθηκαν το Μειονοτικό Σχολείο, το βυζαντινό κάστρο και την Πλατεία των Ηρώων, γεμίζοντας τις εντυπώσεις τους με την τοπική κουλτούρα και ιστορία.
Στη Βουλγαρία: Η Πατρίδα του Κώστα Βάρναλη
Ακολούθως, ο δρόμος μας οδήγησε στην πατρίδα του ποιητή Κώστα Βάρναλη, τον Πύργο, μια ζωντανή πόλη της Μαύρης Θάλασσας. Στην Απολλωνία, σήμερα γνωστή ως Σωζόπολη, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια θερμή υποδοχή από τον Δήμαρχο Tihomir Yanakiev και τους Έλληνες που διαμένουν στην περιοχή. Οι επισκέψεις σε τοπικά μουσεία και γκαλερί, ειδικά στην γκαλερί τέχνης αφιερωμένη στον Γεώργιο Γουναρόπουλο, εμπλούτισαν την πολιτιστική τους εμπειρία.
Ένας όμορφος περίπατος στα γραφικά σοκάκια του παλιού κάστρου και στην ανοιχτή παραλία ενίσχυσε τη σύνδεση των μαθητών με την ιστορία και την αρχιτεκτονική της περιοχής.
Γνωριμία με τις Παλιές Κουλτούρες
Η διαδρομή μας συνεχίστηκε στην γραφική Αγχίαλο, γνωστή σήμερα ως Πομόριε. Εκεί, οι μαθητές μάθαιναν για την ιστορία των προσφύγων κατοίκων της Νέας Αγχιάλου Μαγνησίας, οι οποίοι κατέφυγαν στην περιοχή μετά τους βαλκανικούς πολέμους. Ακολούθησε ξενάγηση στην αρχαία ελληνική αποικία των Μεγαρέων, τη Μεσημβρία, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν βυζαντινούς ναούς και αρχαία μνημεία, αποκτώντας μία σφαιρική εικόνα της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.
Φιλιππούπολη: Μια Ζωντανή Ιστορία
Η επόμενη στάση μας ήταν η εντυπωσιακή Φιλιππούπολη, μια από τις παλαιότερες πόλεις της Ευρώπης, που τη συνθέτουν οι αρχαίες ελληνικές και βυζαντινές επιρροές. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν το μοναδικό πάντρεμα της βαλκανικής αισθητικής με τον ευρωπαϊκό μπαρόκ, περπατώντας στον μακρύτερο κεντρικό δρόμο της Ευρώπης, ο οποίος κρύβει ανεκτίμητους θησαυρούς, όπως ρωμαϊκό στάδιο και αρχαίο θέατρο.
Η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Φιλιππούπολης, με τα μνημεία και τις αρχαίες δομές της, άφησε τους μαθητές εντυπωσιασμένους και ευαισθητοποιημένους αναφορικά με την κοινή ιστορία και τον πλούτο των πολιτισμών που έχουν διαμορφώσει αυτή τη γη.
Η Μεγάλη Επιστροφή με Πλούσιες Εντυπώσεις
Η επιστροφή πραγματοποιήθηκε μέσω της δυτικής διαδρομής στη Μακεδονία, όπου οι μαθητές επισκέφθηκαν το βυζαντινό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη στη Ρίλα, στην καρδιά της πνευματικής κληρονομιάς των Βαλκανίων. Οι εντυπώσεις και οι γνώσεις που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού γέμισαν τους μαθητές με αίσθηση κατανόησης της ιστορίας και των πολιτιστικών συσχετισμών που τους ενώνουν.
Με την επιστροφή τους, οι μαθητές του Σχολείου κρατούν πλούσιες αναμνήσεις και εντυπώσεις που τους υπενθυμίζουν τη σημασία της ιστορικής μνήμης, καθώς η ιστορία μένει ζωντανή μέσα από τις εικόνες, τους ήχους και τις γλώσσες που ενώνουν τους λαούς.