tvthessalia.gr
8de596e67529b3b8accb6c022773f837
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Ελλάδα στο προσκήνιο των σπάνιων γαιών: Προβλέψεις για εξαγωγή γαλλίου στην Ευρώπη και η επιστημονική κληρονομιά του Εθνικού Γεωλογικού Μουσείου

Κοινοποίηση

Η Ελλάδα και η Εξαγωγή Γάλλιου στην Ευρώπη

«Η Ελλάδα θα εξάγει γάλλιο σε όλη την Ευρώπη στα επόμενα 2 με 3 χρόνια», επισημαίνει ο Διευθυντής του Εθνικού Γεωλογικού Μουσείου, Κωνσταντίνος Λασκαρίδης. Η δήλωση αυτή έρχεται στο πλαίσιο της συνεχούς και εξαιρετικά σημαντικής συγκέντρωσης γνώσεων σχετικά με τα ορυκτά κοιτάσματα και τις κρίσιμες πρώτες ύλες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη της νέας ψηφιακής τεχνολογίας.

Το εν λόγω μουσείο λειτουργεί ως μια «κιβωτός» επιστημονικής έρευνας, συγκεντρώνοντας δεδομένα και γνώσεις που χρονολογούνται πάνω από έναν αιώνα. Αποτελεί μια κρίσιμη πηγή για την κατανόηση των φυσικών πόρων της χώρας.

Βασικός φορέας της επίτευξης αυτής της γνώσης είναι η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, η οποία έχει ως αποστολή τη διερεύνηση και τον εντοπισμό ορυκτών. Ανάμεσα στα ορυκτά που εξετάζονται είναι το γάλλιο, το οποίο προέρχεται ως παράγωγο του βωξίτη και του αλουμινίου. Σήμερα, το γάλλιο είναι στοιχείο ζωτικής σημασίας και η παγκόσμια βιομηχανία το αναζητά για τη στήριξη της ανάπτυξης ψηφιακών τεχνολογιών, όπως τα κινητά τηλέφωνα, η διαστημική τεχνολογία και οι εφαρμογές στην αμυντική βιομηχανία.

Οι Πηγές του Γάλλιου στην Ελλάδα

Το γάλλιο εντοπίζεται κυρίως στη Στερεά Ελλάδα, ενώ το αντιμόνιο, που χρησιμοποιείται επίσης στην υψηλή τεχνολογία, καταγράφεται στη Χίο, στο Καλλυντήρι της Ροδόπης και στο Λαχανά Θεσσαλονίκης, όπου διεξάγονται έρευνες και υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξής τους. Στις περιοχές των Κιμμερίων της Ξάνθης και στους Μολάους, έχουν βρεθεί Γερμάνιο, ενώ στη Σάμο υπάρχουν στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη δυνατότητα ύπαρξης λιθίου.

«Η πατρίδα μας είναι πλούσια σε ορυκτές πρώτες ύλες και υπάρχουσας επάρκειας αποθεμάτων. Η Ελλάδα διαπρέπει σε πολλά βιομηχανικά ορυκτά», ανέφερε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, Κωνσταντίνος Σάλτας.

Το πεδίο μελέτης της Ελληνικής Αρχής είναι πολύ ευρύ και καλύπτει, πέρα από τα ορυκτά, τον εντοπισμό γεωθερμικών πηγών και τη μελέτη υπόγειων υδάτων, με στόχο την αναβάθμιση της γνώσης σχετικά με τους φυσικούς πόρους της Ελλάδας.

«Όλα τα κοιτάσματα της Ελλάδας έχουν εντοπιστεί από την υπηρεσία μας και πλέον, όλη αυτή η βιβλιοθήκη γνώσεων έχει ψηφιοποιηθεί», αναφέρει ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, Διονύσης Γκούτης. «Η πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα είναι γρήγορη και δωρεάν για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, τόσο για τις κρατικές υπηρεσίες όσο και για τους επενδυτές, προσφέροντας τους πρωτογενή πληροφόρηση».

Αξιοσημείωτο είναι ότι πάνω από 10.000 μελέτες με όλα τα ερευνητικά δεδομένα είναι πλέον ελεύθερα διαθέσιμες μέσω της ιστοσελίδας του ΕΑΓΜΕ, ενισχύοντας έτσι τη διαφάνεια στη γεωλογική έρευνα.

Ρεπορτάζ – ΕΡΤNews: Κατερίνα Χριστοφιλίδου

Μπορείτε να διαβάσετε όλες τις ειspecialnews από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στην ιστοσελίδα μας ertnews.gr.

Μπορείτε να μας ακολουθήσετε στα κοινωνικά δίκτυα: στο Facebook, στο Twitter, καθώς και στο YouTube. Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber.

Προσοχή! Οι πληροφορίες του άρθρου αυτού επιτρέπεται να αναδημοσιευτούν (όχι αυτολεξεί) εφόσον: αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο της αναφοράς και στο τέλος του άρθρου ως πηγή, με ενεργό σύνδεσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Επιτυχία για τους Μίνι Παίδες του Βόλου στο Πόλο

user 3

Ρητορικοί Αγώνες Πρωτιά για το Πρότυπο Γυμνάσιο Βόλου

user 3

Στη Λάρισα η Εθνική Ανδρών για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Βόλεϊ