Παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, εγκαινιάστηκε και αποδόθηκε ένα πολύ δύσκολο και απαιτητικό έργο της ανάδειξης και σύνδεσης του Κάστρου με το νησί. Περιελάμβανε την κατασκευή της γέφυρας, την αποκατάσταση της πύλης του, την ανάπλαση του μονοπατιού για την ομαλή πρόσβασή του. Το έργο εκτελέστηκε, δια της Διευθύνσεως Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, με συνολικό προϋπολογισμό 2.142.632 ευρώ, από πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020 και 2021-27.
Το Κάστρο, μνημείο του 14ου αιώνα, τοπόσημο του νησιού, επίκεντρο της κοινωνικής ζωής, και χώρος λατρείας, σύμβολο της ίδιας της νησιωτικής πολιτείας, όπως περιγράφεται, σε πολλά διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ήταν το κύριο αίτημα όλου του νησιού επί πολλά έτη.
Ο αγιασμός στο Κάστρο, τελέστηκε, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σκοπέλου, κ.κ. Νικοδήμου ο οποίος εκπροσωπούσε τον Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων και επεσήμανε ότι το Κάστρο από σήμερα γίνεται Θεοτοκοφρούρητο, μιας και για πρώτη φορά μετά από αιώνες εισέρχεται σε αυτό το ιερό εικόνισμα της Παναγίας Εικονίστριας, πολιούχου και προστάτιδας του νησιού.
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Σκιάθου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ένα έργο που μας θυμίζει την ιερή υποχρέωσή μας και ουσιαστική συμβολή μας για το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που δεν είναι άλλη από το να προστατέψουμε με σεβασμό τον τόπο που αγάπησε, τη δια βίου πηγή έμπνευσής του, το Κάστρο. Ευχαριστούμε θερμά, την Υπουργό Πολιτισμού, για το εμβληματικό αυτό έργο παρακαταθήκη, που ένωσε το παρελθόν με το μέλλον της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σκιάθου, το μνημειώδες αυτό έργο που γεφύρωσε το ‘φοβερό βραχώδες βάραθρο’, όπως θα έλεγε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, και ευχαριστούμε θερμά την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την χρηματοδότησή του.»
Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε: «Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση το Υπουργείο Πολιτισμού και οι αρμόδιες υπηρεσίες του παρέδωσαν αποκατεστημένο και προσβάσιμο το Κάστρο της Σκιάθου, το Κάστρο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, το οποίο γνώρισε, όλος ο κόσμος, μέσα από τα διηγήματά του. Ένα έργο το οποίο μας κάνει πραγματικά υπερήφανους, καθώς αποτελεί για το νησί έναν πολιτιστικό και συγχρόνως αναπτυξιακό πόλο. Η Κυβέρνηση, δια του ΥΠΠΟ, η Περιφέρεια διαχρονικά και ο Δήμος, τα τελευταία χρόνια, φρόντισαν για την εκπόνηση των μελετών, για τη χρηματοδότηση μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ώστε να αποδίδεται σήμερα το Κάστρο, προσβάσιμο, με αποκατεστημένη την είσοδό του, τους δρόμους του, τις εκκλησιές του, στους κατοίκους και επισκέπτες της Σκιάθου. Η περιγραφή του παρελθόντος του Κάστρου από τον Παπαδιαμάντη συναντά και συνδέεται σήμερα με το παρόν του νησιού. Αυτό το έργο είναι για μένα ένα μνημόσυνο στη μνήμη του κοσμοκαλόγερου των ελληνικών γραμμάτων».
Η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων, Άννα-Μαρία Παπαδημητρίου τόνισε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, έχοντας ως προτεραιότητα την προστασία και ανάδειξη της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, θα συνεχίσει σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και τον Δήμο Σκιάθου την υλοποίηση της δεύτερης φάση του έργου.
Για το έργο που εγκαινιάσθηκε αναφέρθηκε ο Θεμιστοκλής Βλαχούλης, Διευθυντής της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και για το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη εντός του Κάστρου, η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, Κρυσταλλία Μαντζανά. Στην τελετή συμμετείχε και η Εθνική Λυρική Σκηνή, με το μουσικό σχήμα «Oros Ensemble» με ένα πρωτότυπο έργο σχεδιασμένο ειδικά για την εκδήλωση, παρόντος του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της ΕΛΣ, Γιώργου Κουμεντάκη. Στα εγκαίνια παρέστησαν ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Χρήστος Μπουκώρος, η Βουλευτής Π.Ε. Μαγνησίας Ζέττα Μακρή και πλήθος κόσμου.
Οι Σκιαθίτες πάντα είχαν την “έννοια” τους για το Κάστρο, πάντοτε με συγκίνηση και δέος κύκλωναν τα ερείπια των ναών για να πανηγυρίσουν τις εορτές των Αγίων, αδιάλειπτα και μέχρι τις μέρες μας, από τον νοσταλγό και λόγιο ιερέα πατήρ Γεώργιο Σταματά. Πολλά χρόνια πριν ο μπαρμπα-Γιάννης Παρίσης, ο Γεώργιος Άννης και ο Νικόλαος Παρίσης ξεκίνησαν τις πρώτες αναστηλωτικές εργασίες, ακολούθησαν, ο Σύλλογος ‘Οι Φίλοι του Κάστρου’ και ο πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Γεώργιος Σταματάς με πιο συστηματική και επιστημονική προσέγγιση. Με την πολύτιμη υποστήριξη του αείμνηστου Επίτιμου Δημότη της Σκιάθου Γεώργιου Π. Αλεξανδρίδη, εκπονήθηκαν οι μελέτες αποκατάστασης του Κάστρου, μετά από πρόταση του Δήμου Σκιάθου, οι οποίες υποβλήθηκαν στο Υπουργείο Πολιτισμού, και στη συνέχεια εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση του μεγαλύτερου αναστηλωτικού έργου που έγινε ποτέ στη Σκιάθο, από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας. Η όλη πορεία είναι ένα σύμβολο συνέργειας της κοινωνίας των πολιτών, των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού, της τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ιδιωτών, που πίστεψαν στην αναγκαιότητα αυτού του έργου και εργάστηκαν για τον σκοπό αυτόν.
Με αφορμή τα εγκαίνια του Κάστρου, η Υπουργός έκανε αυτοψία στα έργα, στην Ι.Μ. Παναγίας Κεχριάς, μνημείο του 18ου αιώνα, και στην Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου (Παναγίας Εικονίστριας), που αποδόθηκαν αποκατεστημένα στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Σκιάθου με άριστο και υποδειγματικό τρόπο. Το έργο και στις δύο Μονές αφορούσε τη στερέωση, αποκατάσταση και συντήρηση του τοιχογραφικού διακόσμου, του τέμπλου και των εικόνων.
Ο Δήμος Σκιάθου, ευχαριστεί θερμά τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργο Κουμεντάκη, ο οποίος επιμελήθηκε προσωπικά το πρόγραμμα του μουσικού σχήματος «Oros Ensemble». Για την εκδήλωση των εγκαινίων ευχαριστεί θερμά για την φιλοξενία της Υπουργού και των μελών της αποστολής του Υπουργείου τον ξενοδοχειακό όμιλο Santikos Collection της οικογένεια Σαντίκου, την εταιρεία Dolphin of Skiathos για την φιλοξενία και τις μετακινήσεις, τον καπετάνιο Λάμπρο Χούμα και το καϊκι ‘Καλυψώ’, τον Σύλλογο Γυναικών Σκιάθου, το Τοπικό Τμήμα του ΣΕΟ, τον Βασίλη Καζή, τον Αντώνη Κισσουρά και Χρήστο Νέζα για την ηχοληψία. Στη διοργάνωση των εγκαινίων συνέβαλαν η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Χαρά Πασχάλη, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Αλέξανδρος Ευσταθίου, η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Έργων και Διαφάνειας, Ματούλα Παπαδούλια, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Γιώργος Διολέττας, και ο Πρόεδρος της ΔΕΑΥΣ, Μάρκος Βατζάκας.



