tvthessalia.gr
Ee3eb2e44ad62b56dce1e55d303f4ea0
Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣΠΑΙΔΕΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διακεκριμένη διάκριση του 1ου Πειραματικού ΓΕΛ Νέας Ιωνίας για το Βυζάντιο σε μαθητικό συνέδριο

Κοινοποίηση

Διάκριση για το 1ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Νέας Ιωνίας στο Μαθητικό Συνέδριο

Παναγιώτης Τσιτσιρίγκας: «Καταδικάζουμε τη βία αλλά και την ασχημονία στα ιερά μας πρόσωπα»

Το 1ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Νέας Ιωνίας ξεχώρισε πανελλαδικά συμμετέχοντας στο 1ο Μαθητικό Συνέδριο με θέμα το Βυζάντιο, το οποίο διεξήχθη στην Αλεξανδρούπολη. Οι 17 μαθητές της σχολικής μονάδας παρουσίασαν εντυπωσιακή έρευνα σχετικά με το φαινόμενο της Εικονομαχίας, ένα θέμα ιδιαίτερης συνάφειας με τις τρέχουσες αντιδράσεις για έργα τέχνης στην Εθνική Πινακοθήκη. Ο Σωτήρης Τσιτσιρίγκας, θεολόγος του σχολείου, δήλωσε: «Καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας αλλά και την ασχημονία στα ιερά μας πρόσωπα. Δεν συμφωνούμε ούτε με την καταστροφή των πινάκων ούτε με την καθιέρωση της απρέπειας ως τέχνη. Η τέχνη δεν είναι ανεξέλεγκτη. Οφείλει να έχει όρια».

Τιμητική Διάκριση

Η ομάδα των μαθητών της Β΄ τάξης του 1ου Πειραματικού Γενικού Λυκείου Νέας Ιωνίας έλαβε το «Τιμητικό Βραβείο Πρώτευσης» για την συμμετοχή της στο 1ο Μαθητικό Συνέδριο, το οποίο αφορούσε το Βυζάντιο και τις επιδράσεις του στο σύγχρονο κόσμο. Η επιστημονική επιτροπή του Συνεδρίου εξήρε την ποιότητα και την πρωτοτυπία της έρευνας, καθώς και την διαθεματικότητα και την ανάλυση του θέματος «Μαθαίνοντας για την Εικονομαχία». Οι μαθητές, με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών τους, διεξήγαγαν σφαιρική έρευνα για την συγκεκριμένη περίοδο, η οποία διήρκησε πάνω από έναν αιώνα (726-842 μ.X.) και ταλαιπώρησε την Εκκλησία και την Αυτοκρατορία.

Η έρευνα περιλάμβανε την θεολογική διάσταση του φαινομένου της Εικονομαχίας, τις θρησκευτικές και φιλοσοφικές του ρίζες, καθώς και τις συνέπειες του στην εκκλησιαστική λατρεία, την τέχνη και τον πολιτισμό γενικότερα.

Δημιουργική Παρουσίαση

Το ερευνητικό υλικό καταχωρήθηκε σε διαδραστική ψηφιακή παρουσίαση, ενώ χαρακτηριστική ήταν η δραματοποίηση των θεμάτων με δύο σύντομα θεατρικά δρώμενα, τα οποία αναπτύχθηκαν από τους μαθητές. Η πρώτη δραματοποίηση είχε τίτλο «Το Διχασμένο Ποτήρι» και απεικόνιζε την κοινωνική αναστάτωση της Εικονομαχίας, ενώ η δεύτερη αφορούσε τη διάσωση της ιερής εικόνας της «Παναγίας του Καθρέπτη» από την αυτοκράτειρα Θεοδώρα.

Ο Βασίλης Ράπτης, μαθητής και συμμετέχων στην ερευνητική ομάδα δήλωσε: «Η εμπειρία αυτή μας βοήθησε να αναγνωρίσουμε ότι οι διαφωνίες δεν θα πρέπει να διχάζουν, αλλά να ενισχύουν την φιλία». Παράλληλα, η Κατερίνα Κυριακοπούλου, μέλος της συγγραφικής ομάδας, επισήμανε τη σημασία της συνεργασίας και της ομαδικής δουλειάς στην προετοιμασία των θεατρικών έργων.

Εκπαιδευτική Εμπειρία και Ξενάγηση

Κατά την παραμονή τους στην Αλεξανδρούπολη, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στα ιστορικά σημεία της πόλης και να ενημερωθούν για τον πολιτισμό και την ιστορία της Θράκης. Επιπλέον, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τη Θεσσαλονίκη, όπου ξενάγηθηκαν στον εμβληματικό καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας, ενός μνημείου που καταδεικνύει την εικονομαχική περίοδο.

Η επιμέλεια των δράσεων ανατέθηκε στους εκπαιδευτικούς: Ελένη Βαβάλιου, Γιαννούλα Ζαρκάδα, Χαρίκλεια Πίτσικα, φιλόλογοι και Σωτήριος Τσιτσιρίγκας, θεολόγος. Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχαν οι μαθητές: Απόστολος Γιαβρούτας, Αποστολία Ζεμπίλα, Θάνος Καραφίλογλου, Απόστολος Κατσούδας, Μαργαρίτα Κίτσιου, Στέλιος Κολημήτρας, Δημήτρης Κοντογιάννης, Κατερίνα Κυριακοπούλου, Θωμάς Κωφός, Βαγγέλης Μακρής, Σταυρούλα Μούτου, Κωνσταντίνος Μπασδάνης, Νίκη Μπάτσου, Νεράϊδα Παμπούκου, Βασίλης Ράπτης, Αναστασία Σαρσέντου, Δημητρα Τσαλίκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Η Υπέροχη Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Πανεπιστημίου Yale στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου

user 3

Βασίλης Καλογήρου: Οι Νέες Εξελίξεις και το Παρασκήνιο πίσω από την Περίοδο Μετάβασης της Υπόθεσης στο Ανθρωποκτονιών

user 3

Πρωτοβουλία για την Υποστήριξη των Επαγγελματιών του Παραλιακού Μετώπου

user 3