tvthessalia.gr
0dc51d03291cf3bd87bf06bb223b30f4 no watermark
ΔΙΕΘΝΗΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γυναίκα της Μυκηναϊκής εποχής: Μια σύγχρονη αναπαράσταση που ανατρέπει τα δεδομένα της ιστορίας

Κοινοποίηση

Η Ανακάλυψη της Βασιλικής Γυναίκας της Μυκηναϊκής Εποχής

Για πρώτη φορά, έχει γίνει δυνατή η αναπαράσταση του προσώπου μιας γυναίκας που έζησε πριν από 3.500 χρόνια στην Μυκηναϊκή Ελλάδα, έναν κόσμο που προηγήθηκε του Τρωικού Πολέμου και της εποχής του Ομήρου. Αυτή η γυναίκα, που κατά τον θάνατό της ήταν περίπου 35 ετών, θάφτηκε σε ένα βασιλικό νεκροταφείο που αποκαλύφθηκε τη δεκαετία του 1950 κατά τις ανασκαφές στην περιοχή των Μυκηνών, το μυθικό βασίλειο του Αγαμέμνονα.

Η Δρ Έμιλι Χάουζερ, ιστορικός που ανέθεσε την ψηφιακή ανακατασκευή του προσώπου της, δήλωσε πως το αποτέλεσμα είναι «απρόσμενα σύγχρονο». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «Μου έκοψε την ανάσα. Για πρώτη φορά, βλέπουμε το πρόσωπο μιας γυναίκας που προέρχεται από ένα βασίλειο συνδεδεμένο με την Ελένη της Τροίας και την Κλυταιμνήστρα, μια μορφή που θα μπορούσε να είναι αδελφή τους». Η αναπαράσταση έχει ως βάση ένα πηλόμορφο εκμαγείο που δημιουργήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ τη δεκαετία του 1980, και αποδόθηκε ψηφιακά από τον καλλιτέχνη Juanjo Ortega G.

Η Δρ Χάουζερ, ανώτερη λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, τονίζει πως η σύγχρονη τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων εργαλείων όπως η ιατροδικαστική, η γενετική ανάλυση και η τρισδιάστατη εκτύπωση, μας επιτρέπει να «κοιτάμε στα μάτια το παρελθόν» με τρόπους που δεν ήταν δυνατοί στο παρελθόν.

Η Σημασία της Ταφής και η Γυναικεία Ταυτότητα

Η ανακάλυψη αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία εξαιτίας των αντικειμένων που συνοδεύουν την ταφή της γυναίκας. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται μια προσωπίδα από ήλεκτρο και τρία ξίφη, τα οποία προηγουμένως θεωρούνταν ότι ανήκαν στον άνδρα που θάφτηκε δίπλα της. Ωστόσο, νεότερες γενετικές αναλύσεις έδειξαν ότι οι δύο σκελετοί ανήκουν σε αδέλφια και όχι σε σύζυγο και σύζυγο, όπως είχε αρχικά υποτεθεί. “Αυτή η γυναίκα βρισκόταν στον βασιλικό τάφο εξαιτίας της καταγωγής της, όχι λόγω του γάμου της”, εξηγεί η Χάουζερ. “Αυτό δείχνει πόσο σημαντική ήταν η δική της ταυτότητα”.

Επιπλέον, νέα στοιχεία υποδεικνύουν ότι σε τάφους της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, περισσότερα σύνολα όπλων εντοπίζονται σε γυναίκες παρά σε άντρες, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει ριζική αναθεώρηση της αντίληψής μας για τη σχέση των γυναικών με τον πόλεμο εκείνης της εποχής.

Η ανάλυση του σκελετικού προφίλ της γυναίκας αποκάλυψε σημάδια αρθρίτιδας στη σπονδυλική στήλη και τα χέρια, πιθανά αποτελέσματα της εντατικής υφαντικής δραστηριότητας στην οποία συμμετείχε. “Αυτό είναι μια υπενθύμιση της σωματικής καταπόνησης που υφίσταντο οι γυναίκες της εποχής, όπως η Ελένη στην Ιλιάδα που περιγράφεται να υφαίνει”, αναφέρει η Χάουζερ.

Μια Ισχυρή Γυναικεία Παρουσία στον Μυθικό Κόσμο

Από την ανακατασκευή αναδύεται η εικόνα μιας αξιοπρεπούς, δυναμικής και επιδραστικής γυναίκας. Όπως σημειώνει η Χάουζερ: “Πρόκειται για ένα πρόσωπο που θα μπορούσε να έχει εμπνεύσει θρύλους – μια γυναίκα που αξίζει να θυμόμαστε, όχι ως σκιά των ανδρών της εποχής, αλλά ως πρωταγωνίστρια της δικής της ιστορίας”.

Η Δρ Χάουζερ ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το νέο της βιβλίο με τίτλο “Mythica: A New History of Homer’s World, Through the Women Written Out of It”, το οποίο αναδεικνύει τις λησμονημένες φωνές των γυναικών του αρχαίου κόσμου – αυτή τη φορά, με αποδείξεις από την επιστήμη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Διεύρυνση της Εισπραξιμότητας: Νέα Ρύθμιση για την Αναβάθμιση του ΚΕΑΟ και τη Διαχείριση Ληξιπρόθεσμων Υποχρεώσεων

user 3

Ζωντανή Παράδοση και Παραλαβή στο Υπουργείο Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

user 3

Γερμανική Βουλή Ιστορική Απόφαση για Γιγαντιαίο Πακέτο Άμυνας και Επενδύσεων

user 3