Καταγγελία της ΓΣΕΒΕΕ για Διαχείριση Ληξιπρόθεσμων Οφειλών
Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στην αναθέση της διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΕΦΚΑ σε ιδιωτικές εταιρείες, τις λεγόμενες εισπρακτικές εταιρείες. Η Συνομοσπονδία ζητά την άμεση απόσυρση της σχετικής διάταξης που προβλέπει αυτή την απόφαση.
Σε επιστολή που απέστειλε προς την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, η ΓΣΕΒΕΕ τονίζει την αιφνίδια απόφαση της κυβέρνησης, αναφέροντας ότι δεν υπήρξε καμία προηγούμενη ενημέρωση και διαβούλευση σχετικά με το κρίσιμο αυτό ζήτημα.
Αντίκτυποι της Απόφασης
Στην επιστολή αναφέρεται: «Με έκπληξη ενηρωθήκαμε για το περιεχόμενο του άρθρου 215 του κατατεθέντος προς συζήτηση νομοσχεδίου με τίτλο: Ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς και άλλες διατάξεις. Σύμφωνα με αυτό, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ, μπορούν να ανατίθενται σε ιδιωτικές εταιρείες υποστηρικτικές υπηρεσίες σχετικές με τη διαχείριση ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών, το μητρώο οφειλετών, καθώς και τον σχεδιασμό δράσεων για την ενίσχυση της εισπραξιμότητας του ΚΕΑΟ, απαγορεύοντας ωστόσο αυτές να εισπράττουν οφειλές ή να λαμβάνουν αναγκαστικά μέτρα κατά των οφειλετών. Παρ’ όλα αυτά, πίσω από αυτή τη διατύπωση, κρύβεται η ουσία της εισόδου ιδιωτικών εταιρειών στον τομέα των ασφαλιστικών οφειλών, γεγονός που δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους καταχρήσεων και εκμετάλλευσης ευαίσθητων δεδομένων.»
Έκκληση για Διαφάνεια και Δικαιοσύνη
Η ΓΣΕΒΕΕ τονίζει ότι οι μέχρι σήμερα εμπειρίες από τη διαχείριση ληξιπρόθεσμων οφειλών ήταν ιδιαίτερα οδυνηρές για πολλές μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους, καθώς και πολίτες, πολλοί εκ των οποίων έχασαν τις επιχειρήσεις τους, τα σπίτια τους, και εν τέλει, την ποιότητα ζωής τους. «Μόνο οργή προκαλούν τέτοιου είδους ρυθμίσεις» επισημαίνει η Συνομοσπονδία.
Η ΓΣΕΒΕΕ αναγνωρίζει την αύξηση του ιδιωτικού χρέους, περιλαμβανομένων των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών, ως αποτέλεσμα των σφοδρών συνθηκών που δημιούργησαν οι συνεχείς οικονομικές κρίσεις. Υπογραμμίζει την ανάγκη για ρεαλιστικές και γενναίες ρυθμίσεις, ώστε να διευκολυνθεί η αποπληρωμή των οφειλών από τους πολίτες.
Στοιχεία για τις Ληξιπρόθεσμες Οφειλές
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το ΚΕΑΟ, οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται σε περίπου 49,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, 29,8 δισεκατομμύρια ευρώ αφορούν την κύρια οφειλή και 19,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε πρόσθετα τέλη και προσαυξήσεις. Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 40% των συνολικών οφειλών συνίστανται σε πρόσθετα τέλη και προσαυξήσεις.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το 73,44% των οφειλετών έχουν χρέος έως 15.000 ευρώ, ενώ το 92,2% έχει χρέος έως 50.000 ευρώ. Μόλις 6.842 οφειλέτες ή το 0,3% των οφειλετών φέρουν χρέη άνω των 500.000 ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στο 30% των συνολικών οφειλών. Η ΓΣΕΒΕΕ, προκειμένου να αντιστρέψει την κατάσταση αυτή, προτείνει μια ρεαλιστική λύση για την ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών.
Ευκαιρίες Αντεπίθεσης
Η ΓΣΕΒΕΕ υπογραμμίζει την ανάγκη το Ελληνικό κράτος να αναγνωρίσει τα προβλήματα που προκάλεσαν οι κρίσεις, και να προσφέρει ευκαιρίες στους πολίτες που έχουν πληγεί, προκειμένου να ανακάμψουν. Η κατάσταση είναι πλέον μη διαχειρίσιμη και η Συνομοσπονδία ζητά από την κυβέρνηση να επιδείξει ευαισθησία και να αναλάβει δράση για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης. «Το ποτήρι έχει ξεχειλίσει. Ζητάμε δίκαιες και ανθρώπινες λύσεις. Απαιτούμε άμεση απόσυρση του επίμαχου άρθρου, που μόνο δυσχέρειες φέρνει στους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας» καταλήγει η επιστολή της ΓΣΕΒΕΕ.
Πηγή: in.gr