Αδικία στην Οργάνωση των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων
Με επιστολή του προς τον Υπουργό και Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, το Σωματείο Οικογενειών Ενόπλων Δυνάμεων επισημαίνει την αδικία που βιώνουν οι αξιωματικοί που προέρχονται από τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ). Αυτή η κατάσταση έχει παραμείνει αναλλοίωτη για αρκετά χρόνια, επηρεάζοντας δυσμενώς τη βαθμολογική και μισθολογική τους εξέλιξη.
Η Υποστελέχωση και η Διάκριση
Οι αξιωματικοί που έχουν ενταχθεί σε Ειδικές Καταστάσεις λόγω υγειονομικών προβλημάτων παραμένουν περιορισμένοι σε βαθμούς Υπολοχαγού ή Λοχαγού, ανάλογα με την κατηγορία τους. Αυτή η διάκριση δείχνει να είναι ιδιαίτερα άδικη, ειδικά όταν συγκρίνεται με άλλες κατηγορίες προσωπικού που δεν υφίστανται παρόμοιο περιορισμό και έχουν προαχθεί μέχρι και τρεις βαθμούς με νομοθετικές ρυθμίσεις.
Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο έντονο όταν προσπελάσουμε την αδικία που προκύπτει εντός της ίδιας κατηγορίας. Αξιωματικοί που εντάχθηκαν σε ειδικές κατηγορίες πριν από το 2010 έχουν τη δυνατότητα να προαχθούν και να φτάσουν σε βαθμούς Αντισυνταγματάρχη ή Συνταγματάρχη, ενώ οι νεότεροι περιορίζονται στον βαθμό του κατώτερου αξιωματικού. Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν την άδικη εικόνα ενός νεότερου αξιωματικού να προωθείται σε ανώτερο βαθμό σε σχέση με έναν αρχαιότερο.
Οικονομικές Επιπτώσεις και Δικαστικές Αποφάσεις
Η ανισότητα αυτή έχει άμεσες οικονομικές συνέπειες. Οι αξιωματικοί της κατηγορίας αυτής λαμβάνουν χαμηλότερες αποδοχές, περιορισμένα εφάπαξ και μειωμένα μερίσματα για τα τέκνα τους, καθώς οι βαθμοί επιδρούν άμεσα στις αποδοχές τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Εφετείο Αθηνών, με την υπ’ αριθμ. 1578/2021 απόφαση του, έκρινε ότι το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο παραβιάζει την αρχή της ισότητας, δικαιώνοντας αξιωματικούς που προσέφυγαν στα δικαστήρια.
Η επιστολή του Σωματείου, που κοινοποιείται στους βουλευτές και στρατιωτικές ηγεσίες, ζητάει να δοθεί τέλος σε αυτήν την αδικία και επισημαίνει τη ανάγκη για ένα ξεκάθαρο μήνυμα από τους Υπουργούς: κανένας στρατιωτικός δεν πρέπει να υπο suffers〉ç στιγριο για την υγειονομική του κατάσταση ή την ημερομηνία ένταξης σε ειδικό καθεστώς. Η αποκατάσταση της βαθμολογικής και μισθολογικής ισότητας είναι θεσμική υποχρέωση και όχι χάρη.
Η Οδός προς την Ισότητα και Δικαιοσύνη
Αυτή η κατάσταση απαιτεί άμεσες ενέργειες και θεσμικές ρυθμίσεις για την αποκατάσταση της ισότητας στην υπηρεσιακή και οικονομική τους μεταχείριση. Οι Ένοπλες Δυνάμεις χρειάζονται δικαιοσύνη, ισονομία, και αξιοκρατία, και όχι διαχωρισμούς μεταξύ των αξιωματικών τους. Η καθυστέρηση στην αποκατάσταση αυτής της αδικίας μετατρέπεται από νομικό σφάλμα σε πολιτική επιλογή. Πρέπει να υπάρχει ελπίδα για άμεσες και ουσιαστικές πολιτικές πρωτοβουλίες.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Οικογενειών Ενόπλων Δυνάμεων, Άνχης (ΦΠΖ-ΕΥ) Κοντούρης Δημήτριος, τελειώνει την επιστολή του με την ελπίδα ότι οι Υπουργοί θα αναγνωρίσουν αυτή την αναγκαιότητα και θα ενεργήσουν άμεσα.