Συνεχιζόμενη Έκθεση Floodmarks/Ιχνηλατήσεις Πλημμύρας στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου
Η έκθεση Floodmarks/Ιχνηλατήσεις Πλημμύρας συνεχίζεται με επιτυχία στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου (Φερών 17) και θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 27 Απριλίου. Αυτή η πρωτοβουλία προέρχεται από μια συνεργασία ομάδων αποτελούμενων από κοινωνικούς ανθρωπολόγους, αρχιτέκτονες, γεωγράφους, καλλιτέχνες και ακτιβιστές, με σκοπό να δημιουργηθεί ένας κοινός χώρος διαλόγου και προβληματισμού γύρω από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023 και την αυξανόμενη κλιματική κρίση.
Η έκθεση στοχεύει στη σύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τους κατοίκους του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής. Τα εκθέματα που παρουσιάζονται προέρχονται από μια διεπιστημονική και εικαστική προσέγγιση και περιλαμβάνουν πολυμεσικά και πολυτροπικά έργα, όπως αρχιτεκτονικά μοντέλα, podcasts, προβολές βίντεο και ηχητικούς περιπάτους. Αυτά τα έργα σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να γίνουν προσιτά και κατανοητά από ένα ευρύ κοινό, επικοινωνώντας επιστημονικές γνώσεις με τρόπο συναρπαστικό και προσβάσιμο.
Η οργάνωση των εκθεμάτων ακολουθεί ένα “γλωσσάρι” που περιλαμβάνει έννοιες όπως «Υποδομές σε κρίση», «(Μετ)εγκαταστάσεις», «Αμφίβια Τοπία» και «Χειμαρρώδεις Ροές». Αυτές οι έννοιες ενσωματώνουν τις διαφορετικές προσεγγίσεις και προβληματισμούς που αφορούν τις συνέπειες των πλημμυρών και την ανάγκη για βιώσιμες λύσεις.
Η έκθεση παρέχει επίσης τη δυνατότητα σε νέους καλλιτέχνες και φοιτητές να παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους, ενώ αναδεικνύει το έργο συλλογικοτήτων που εργάζονται σταθερά για την περιβαλλοντική δικαιοσύνη στην περιοχή, ιδιαίτερα κατά την διάρκεια των πλημμυρών. Στον εκθεσιακό χώρο θα λειτουργήσει ένα «Αναγνωστήριο των Κοινών και Μιντιαθήκη», όπου θα διατίθενται επιλεγμένα βιβλία, τεύχη από συλλογικότητες και κινηματικούς χώρους, καθώς και podcast και μικρές εκδόσεις σχετικές με την κλιματική κρίση.
Στον χώρο αυτό θα υπάρχει και η δυνατότητα αναρτήσεων προσωπικού οπτικοακουστικού υλικού από τον καθένα, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας (crowdsourcing), ενισχύοντας τη συμμετοχή του κοινού και την ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών.
Συνεργατικές Δομές και Οργάνωση της Έκθεσης
Η έκθεση συνδιοργανώνεται από μέλη των τμημάτων Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τον Εικαστικό Σύλλογο Βόλου και το Pelion Summer Lab for Cultural Theory and Experimental Humanities. Η υποστήριξη παρέχεται από την Πρωτοβουλία για τις Δημόσιες Ανθρωπιστικές Επιστήμες του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, καθώς και από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Μουσείων Δήμου Βόλου.
Επισκεψιμότητα και Χρήσιμες Πληροφορίες
Το Μουσείο είναι ανοιχτό για το κοινό από Τρίτη έως Παρασκευή 9.00-14.00, και Σάββατο και Κυριακή 10.30-13.30, με απογευματινές ώρες κάθε Τετάρτη και Παρασκευή 18.00-21.00. Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να εξερευνήσει όλα τα εκθέματα και να συμμετάσχει σε αυτή τη σημαντική συζήτηση γύρω από τις περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.
Η επιμέλεια και η οργάνωση της έκθεσης πραγματοποιούνται από εξειδικευμένους επαγγελματίες και φοιτητές, οι οποίοι εργάζονται συντονισμένα με στόχο την προβολή της δημιουργικότητας και της ακαδημαϊκής γνώσης που συνδέεται με αυτά τα σημαντικά θέματα.