Εξαίρεση σε Μια Μεγάλη Δικαστική Πλάνη
Μετά από μια μακρά περίοδο 38 ετών εγκλεισμού, ο Πίτερ Σάλιβαν, σήμερα 68 ετών, αθωώθηκε από τη βρετανική δικαιοσύνη, η οποία αναγνώρισε μια από τις πιο σοβαρές δικαστικές πλάνες στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Σάλιβαν είχε καταδικαστεί για τον φόνο μιας γυναίκας το 1986, αλλά η απόφαση του Εφετείου του Λονδίνου έφερε στο φως την αλήθεια σχετικά με την υπόθεση.
Ο Σάλιβαν, ο οποίος ήταν 30 ετών κατά την καταδίκη του, υπήρξε θύμα μιας σοβαρής αδικίας και αγωνιζόταν για χρόνια να αποδείξει την αθωότητά του, σε πολλές περιπτώσεις χωρίς επιτυχία. Το Εφετείο ανακοίνωσε σήμερα ότι το γενετικό υλικό που βρέθηκε στη σκηνή του εγκλήματος δεν ανήκε σε εκείνον, γεγονός που οδήγησε στην απαλλαγή του.
Η διαδικασία απονομής δικαιοσύνης ήταν συγκινητική, καθώς ο Σάλιβαν παρακολούθησε την ανακοίνωση της απόφασης μέσω βιντεοκλήσης από τη φυλακή όπου κρατείται. Κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης, η συγκίνηση ήταν εμφανής καθώς συγκρατούσε τα δάκρυά του, τοποθετώντας την παλάμη του στο στόμα του από σοκ, όταν η δικαιοσύνη του αποδόθηκε τελικά.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, ο Πίτερ Σάλιβαν αποδέχθηκε την απόφαση με ηρεμία, δηλώνοντας ότι «δεν είναι θυμωμένος» ούτε «πικραμένος». Η αντίδρασή του στα νέα ήταν ενδεικτική της ψυχικής του κατάσταση, καθώς σημείωσε πως «έχασα την ελευθερία μου πριν από τέσσερις δεκαετίες για ένα έγκλημα που ποτέ δεν διέπραξα». Σημείωσε ότι η κατάσταση που βρέθηκε ήταν άδικη, αλλά δεν μείωσε την σοβαρότητα του φόνου της Νταϊάν Σίνταλ, της μπαργούμαν που δολοφονήθηκε και του οποίου η οικογένεια εξακολουθεί να καταναλώνεται από το πένθος.
Η 21χρονη Νταϊάν Σίνταλ βρέθηκε νεκρή στο Μπέμπινγκτον του Μέρσεϊσαϊντ, το 1986. Ο Σάλιβαν συνελήφθη τον επόμενο μήνα και καταδικάστηκε τον Νοέμβριο του 1987. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κατά την αρχική έρευνα δεν υπήρχαν διαθέσιμες εξετάσεις DNA, γεγονός που αποδυνάμωσε την αξιοπιστία της αστυνομικής έρευνας. Η αστυνομία, μέσω της επιθεωρήτριας Κάρεν Τζόντριλ, δήλωσε ότι «θα κάνουν τα πάντα» για να εντοπίσουν το άτομο του οποίου το DNA βρέθηκε στη σκηνή του εγκλήματος, ενώ επίσης παρατήρησε πως το γενετικό υλικό δεν αντιστοιχεί σε κανένα από τα δείγματα στην εθνική βάση δεδομένων.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η αδελφή του Πίτερ, η Κιμ Σμιθ, εξέφρασε τον ενθουσιασμό της για την απόφαση του Εφετείου, αλλά δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τη ντροπή που φέρνει η υπόθεση αυτή, επισημαίνοντας τη σοβαρότητα των αποτυχιών της δικαιοσύνης.