Μείωση Διοδίων για Τροχόσπιτα και Προβλήματα Στάθμευσης
Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχωρά σε μείωση των διοδίων στους αυτοκινητοδρόμους, με στόχο να απαντήσει στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από πρόσφατο νομοθέτημα του υπουργείου Τουρισμού, το οποίο περιορίζει σημαντικά τις δυνατότητες των τροχοσπίτων.
Κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, ανέφερε ότι το υπουργείο έχει ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους παραχωρησιούχους, για να διασφαλίσει ότι οι τροχοβίλες θα χρεώνονται το ίδιο με τα ιδιωτικά επιβατικά οχήματα και δεν θα θεωρούνται βαρέα οχήματα, όπως ισχύει σήμερα. «Η παρέμβαση που σχεδιάζουμε αφορά ειδικά τα αυτοκινούμενα αυτοκίνητα, ώστε να αντιμετωπίζονται ως επιβατικά για να μειωθεί το κόστος διέλευσης από τους αυτοκινητοδρόμους», σημείωσε ο κ. Ταχιάος, επισημαίνοντας την ανάγκη ενίσχυσης του τουρισμού.
Επιπλέον, ο υφυπουργός δήλωσε ότι οι συζητήσεις με κάποιους διαχειριστές παραχωρήσεων έχουν ήδη ξεκινήσει και προέβλεψε άμεση ανταπόκριση στις προτάσεις αυτές.
Η Υφιστάμενη Κατάσταση με τη Στάθμευση
Η προτεινόμενη μείωση στα διόδια αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στους ιδιοκτήτες τροχόσπιτων, καθώς θα μειώσει το κόστος του ταξιδιού τους. Ωστόσο, το νέο νομοθετικό πλαίσιο του υπουργείου Τουρισμού παραμένει σοβαρό πρόβλημα, καθώς ουσιαστικά περιορίζει τη στάθμευση των τροχοσπιτών σχεδόν σε όλους τους δημόσιους χώρους, επιτρέποντας την παράνομη στάθμευση μόνο στα οργανωμένα κάμπινγκ, τα οποία, σύμφωνα με αναφορές, είναι κατάμεστα κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.
Αξιοσημείωτο είναι ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο έχει τεθεί σε εφαρμογή αυστηρότερο πλαίσιο για τη στάθμευση σε δημόσιους χώρους. Η νέα κανονιστική ρύθμιση επεκτείνει τις απαγορεύσεις και στη στάθμευση τροχόσπιτων, που πλέον δεν επιτρέπεται σε χώρους όπως:
- αρχαιολογικοί χώροι,
- αιγιαλοί,
- παραλίες,
- δημόσια δάση ή τα περίχωρά τους,
- κάθε είδους κοινόχρηστος χώρος.
Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η προσωρινή στάθμευση στους αυτοκινητοδρόμους, ενώ γενικά η δωρεάν φιλοξενία άνω του ενός οχήματος σε ιδιωτικούς χώρους έχει επίσης απαγορευτεί. Το πρόστιμο για την παράβαση παραμένει στα 300 ευρώ ανά όχημα.
Αντιδράσεις από Οργανώσεις Εναλλακτικού Τουρισμού
Η αιτιολογική έκθεση του εν λόγω νόμου αναφέρει ότι ο στόχος της ρύθμισης είναι να προστατευθούν οι νόμιμα λειτουργούντες χώροι κάμπινγκ. Ωστόσο, μετά από έντονες αντιδράσεις, το υπουργείο τόνισε ότι «νομοθετείται το αυτονόητο, όπως ισχύει σε άλλες ευνομούμενες χώρες», όπου προστατεύονται τα δημόσια αγαθά και επιβάλλονται αυστηρές ρυθμίσεις για τη χρήση δημόσιων χώρων.
Οργανώσεις του εναλλακτικού τουρισμού εκφράζουν την ανησυχία τους, υποστηρίζοντας ότι το νέο πλαίσιο περιορίζει τις ελευθερίες των ταξιδιωτών και αποκλείει έναν εναλλακτικό και λιγότερο μαζικό τρόπο διακοπών, ο οποίος γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, ιδίως μεταξύ Ευρωπαίων επισκεπτών. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα κυκλοφορούν περίπου 2.100 αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, με σημαντικό αριθμό από Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία και Αυστρία να περνά τα σύνορα της χώρας κάθε χρόνο.