tvthessalia.gr
Screenshot 1 6 768x417
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τουλάχιστον 50 οικισμοί έχουν προβλήματα στη Θεσσαλία- Οι προτάσεις για μεταφορά τους

Κοινοποίηση

Η θεομηνία που έπληξε τη Θεσσαλία προ μηνών έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα σε τουλάχιστον 50 οικισμούς και η μετεγκατάσταση ορισμένων εξ αυτών έχει προταθεί σαν λύση, για να μην αντιμετωπιστούν προβλήματα και στο μέλλον.
Το δίλημμα επισκευή η μεταφορά των οικισμών σε υψηλότερα και ασφαλέστερα σημεία όμως παραμένει. Σε κάποιες περιπτώσεις οι επιστήμονες τονίζουν ότι η μετεγκατάσταση είναι μονόδρομος.

Στην εκπομπή «Τριτολογίες» της ΕΡΤ3 μίλησαν για το ζήτημα ο πρόεδρος ΟΑΣΠ και καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών, κ.Ευθύμιος Λέκκας, ο κ.Γιάννης Κούκας, πρόεδρος του Βλοχού Καρδίτσας και ο κ.Πέτρος Κοντογιάννης, πρόεδρος της Μεταμόρφωσης Καρδίτσας.

«Είμαστε σε θέση να συντάξουμε σε δύο περίπου μήνες τις λεγόμενες μικροζωνικές μελέτες οι οποίες μπορούν να υποδείξουν αν ένα χωριό μπορεί ή πρέπει να μεταφερθεί σε άλλο σημείο, ή πρέπει να μεταφερθεί εν μέρει. Οι διαφορετικές απόψεις των κατοίκων απηχούν και τη διαφορετικότητα, τη φυσικογεωγραφική και τη γεωδυναμική των περιοχών. Στη Φαρκαδόνα για παράδειγμα δεν μπορεί να μεταφερθεί το χωριό, μπορεί να μεταφερθεί τμηματικά μέσα στο χωριό, που είναι πολύ καλύτερες οι συνθήκες στη Μεταμόρφωση ή στο Βλοχό δεν μπορεί να γίνει τμηματικά, αλλά καθ’ ολοκληρίαν σε άλλο σημείο, που θα πρέπει να πληροί της προϋποθέσεις ασφάλειας, έτσι ώστε να μη συμβούν τα ίδια πράγματα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, σε μια περίοδο που εξελίσσεται η κλιματική κρίση. Έχουμε συνειδητοποιήσει με την πλημμύρα της Θεσσαλίας, ότι μια πλημμύρα δημιουργεί τεράστια προβλήματα στο δομικό ιστό, πολύ περισσότερα από ένα σεισμό, μια πλημμύρα δεν θα καταστρέψει μόνο σπίτια, αλλά και αγροτικές εκτάσεις, δίκτυα, μηχανήματα. Ο κίνδυνος από πλημμύρα είναι πολύ πιο σύνθετος, και η τρωτότητα είναι πού πιο μεγάλη, θα πρέπει να εφαρμοστούν νέες μεθοδολογίες και όλα αυτά πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορα για να μην υφίστανται οι κάτοικοι όσα υφίστανται», όπως είπε ο κ.Λέκκας και πρόσθεσε αναφορικά με το πόσο μπορεί να διαρκέσει η μετεγκατάσταση:
«Δυστυχώς χρειαζόμαστε πάρα πολύ καιρό. Στην Ιαπωνία μετά το τσουνάμι που είχε καταστραφεί ένα μεγάλο κομμάτι της Βόρειας Ιαπωνίας, η όλη αποκατάσταση της περιοχής, διήρκησε γύρω στα επτά χρόνια. Στην Ελλάδα εξαρτάται από την αποφασιστικότητα που θα δείξουν οι αρμόδιοι φορείς, αλλά αυτό που έχω πει είναι ότι ο μεγαλύτερος εχθρός για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση είναι η γραφειοκρατία που υπάρχει σε όλα τα επίπεδα».

Ο κ.Γιάννης Κούκας, πρόεδρος του Βλοχού Καρδίτσας ανέφερε:
«Το σπίτι μου είναι στο Βλοχό, αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να μείνω εκεί, αυτή τη στιγμή το σπίτι μου έχει μεταφερθεί σε ένα διπλανό χωριό. Αυτή τη στιγμή υπάρχει αυτό το πρόβλημα, της μετεγκατάστασης ή μη, αλλά φταίει και ότι η πολιτεία δεν έχει στείλει ακόμη τους όρους και τις προϋποθέσεις για αυτή τη μετακίνηση».


Από την πλευρά του ο κ. Πέτρος Κοντογιάννης, πρόεδρος της Μεταμόρφωσης Καρδίτσας ανέφερε:
«Συνεχίζει να είναι μια τραγική κατάρτιση με τους κατοίκους να μένουν διάσπαρτα σε διάφορα μέρη στον Παλαμά, στην Καρδίτσα, όπου βρει ο καθένας ένα σπίτι για να βγάλει το χειμώνα. Έχουμε το θέμα και με την επιδότηση ενοικίου, που πρέπει γρήγορα να μπούνε αυτά τα χρήματα, για να εξασφαλίσει ο καθένας τη διαμονή του. Ο κίνδυνος με την κλιματική κρίση φαίνεται ότι θα μας απειλεί κάθε χρόνο και περιμένουμε απαντήσεις εγγράφως».

Πηγή: www.ert-news.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Σκόπελος: Μεταμεσονύχτια διακομιδή 13χρονου στο Νοσοκομείο μετά από φαρμακευτική αλλεργία

ΠΑΣΟΚ για Κασσελάκη: Με τις δηλώσεις για τον Σημίτη αποδεικνύει ότι μέντοράς του είναι ο Πολάκης

1 εκατ. ευρώ για τους δήμους της Λάρισας μέσω ΚΑΠ