tvthessalia.gr
202303051046253246 1038x692
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τέμπη: Ο ΕΟΠΥΥ απαντά για τις απαλλαγές για φάρμακα και εξετάσεις για τους τραυματίες

Κοινοποίηση

Ανακοίνωση εξέδωσε η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αναφορικά με τις δαπάνες που καλύπτει ο Οργανισμός στους επιζώντες του δυστυχήματος των Τεμπών.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΠΥΥ υποστηρίζει πως παρέχει φάρμακα και ιατροτεχνολογικά προϊόντα (νάρθηκες, κηδεμόνες, αμαξίδια κα) με μηδενική συμμετοχή προς τους τραυματίες και επιζώντες του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, ενώ μεταξύ άλλων παροχών, αποδίδονται και οι δαπάνες για υλικά, προϊόντα, σκευάσματα και υπηρεσίες που κανονικά δεν καλύπτονται από τον φορέα.

Επίσης, ο οργανισμός -όπως αναφέρεται- αποζημιώνει χωρίς συμμετοχή «το σύνολο των απαιτούμενων για την αποθεραπεία των ασθενών αυτών σε υλικά, υπηρεσίες και φάρμακα είτε προβλέπονται στον ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ είτε όχι. Να σημειωθεί ότι καλύπτονται από τον οργανισμό όλες οι απαραίτητες δαπάνες νοσηλείας ή και αποθεραπείας σε δημόσιες ή και ιδιωτικές δομές τόσο στην χώρα όσο και στο εξωτερικό».

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση:

Οι παροχές του ΕΟΠΥΥ προς τους επιζώντες του πολύνεκρου δυστυχήματος των Τεμπών

Αναφορικά με το ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε σε ιστοσελίδα με τίτλο «Τέμπη: Οι επιζώντες πληρώνουν από την τσέπη τους για να επανέλθουν» επισημαίνουμε, για την πληρέστερη ενημέρωση των δικαιούχων αλλά και των αναγνωστών, τα παρακάτω:

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που ισχύουν για την υποστήριξη της αποθεραπείας των θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών και σε συνέχεια των μέτρων που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση (με το Ν.5039 [ΦΕΚ 83, τ.Α΄/03-04-2023]), ο ΕΟΠΥΥ έχει προβεί στις παρακάτω ενέργειες:

Ρυθμίστηκε η διαδικασία (με την υπ’ αριθμ. 141/891/27-4-2023 Απόφαση το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ) ώστε οι Τραυματίες του δυστυχήματος των Τεμπών να:

Α) Λαμβάνουν με μηδενική συμμετοχή όλο το φάσμα των παροχών που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ για όσα υλικά και υπηρεσίες συνταγογραφούνται σε ηλεκτρονική γνωμάτευση (διαγνωστικές εξετάσεις, φυσικοθεραπεία, ιατροτεχνολογικά προϊόντα όπως νάρθηκες, κηδεμόνες, αμαξίδια κ.α.).

Β) Αποδίδονται οι δαπάνες μέσω ατομικών αιτημάτων για προϊόντα, σκευάσματα και υπηρεσίες που είτε δε συνταγογραφούνται (γάζες, bedadine κ.α.) είτε δεν εκδίδεται ηλεκτρονική γνωμάτευση (ψυχοθεραπείες, λογοθεραπείες, ιατρικές επισκέψεις σε γιατρούς ειδικοτήτων όπως ψυχίατροι, ορθοπεδικοί, κ.α.).

Επιπλέον, οι τραυματίες του δυστυχήματος των Τεμπών, οι οποίοι έχουν υποστεί εγκαύματα μέσω της εγγραφής τους στο Εθνικό Μητρώο Εγκαυματιών μπορούν και λαμβάνουν προϊόντα (αναπλαστικές κρέμες, γέλες, αντιηλιακά, κ.α) χωρίς καμία συμμετοχή από φαρμακεία και συμβεβλημένους παρόχους με τον ΕΟΠΥΥ.

Ο Οργανισμός έχει προβεί άμεσα στην αποζημίωση όλων των αιτημάτων που έχουν κατατεθεί στις Περιφερειακές του Διευθύνσεις. Στα αιτήματα αυτά περιλαμβάνονταν δαπάνες που αφορούσαν σε γυαλιά οράσεως που καταστράφηκαν στο συμβάν, περούκες που χρειάστηκαν στο στάδιο της αποθεραπείας, ιατρικές επισκέψεις σε ιατρούς ειδικότητας ψυχιατρικής, ορθοπεδικής, πλαστικής χειρουργικής.

Επίσης αποζημιώθηκαν δαπάνες για γάζες, επουλωτικά τραυμάτων, νάρθηκες, κηδεμόνες και γύψους.

Επισημαίνεται ότι οι Υπηρεσίες του Οργανισμού έχουν ενημερώσει με προσωπική επιστολή αλλά και μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας όσους εκ των τραυματιών εξέφρασαν δυσκολίες ως προς τη διαδικασία αποζημίωσης τους προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα και αυτά τα μεμονωμένα περιστατικά.

Επίσης, ο Οργανισμός με την από 27/10/2023 ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι οι Τραυματίες του δυστυχήματος εξαιρούνται επίσης από κάθε συμμετοχή και επιβαρύνσεις για την αγορά και προμήθεια φαρμάκων ή σκευασμάτων. Διευκρινίζεται δε ότι τα φάρμακα συνταγογραφούνται με μηδενική συμμετοχή. Η απαλλαγή εφαρμόζεται αυτόματα στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, ενώ για

προηγούμενες δαπάνες, παρέχεται η δυνατότητα απόδοσης μέσω των οικείων Περιφερειακών Διευθύνσεων τυχόν δαπάνης που καταβλήθηκε.

Συνεπώς, ο οργανισμός αποζημιώνει χωρίς συμμετοχή το σύνολο των απαιτούμενων για την αποθεραπεία των ασθενών αυτών σε υλικά, υπηρεσίες και φάρμακα είτε προβλέπονται στον ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ είτε όχι.

Να σημειωθεί ότι καλύπτονται από τον οργανισμό όλες οι απαραίτητες δαπάνες νοσηλείας ή και αποθεραπείας σε δημόσιες ή και ιδιωτικές δομές τόσο στην χώρα όσο και στο εξωτερικό.

Επίσης, οι ασφαλισμένοι για κάθε θέμα που τυχόν προκύψει είτε αφορά νοσηλεία είτε οποιαδήποτε άλλη παροχή ή υπηρεσία έχουν ενημερωθεί ότι μπορούν να συνεχίσουν να επικοινωνούν απευθείας με το γραφείο της Διοίκησης στα τηλέφωνα 210 6971707-708 & 709.

Παραμένουμε πάντα στη διάθεσή τους ώστε να συνεχίσουμε την υποστήριξή τους σε κάθε πρόβλημα που πιθανόν καλούνται να αντιμετωπίσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Εντοπίστηκε άγνωστος βυζαντινός ναός στην Ακρόπολη της Θεσσαλονίκης

Συνεχίζεται σταθερά το αντιπλημμυρικό έργο της ΔΕΥΑ Τρικάλων

Τρίκαλα: Εξιχνιάστηκαν επτά περιπτώσεις κλοπής