Σοβαρές Κατηγορίες για Εθνοκάθαρση και Γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας
Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας έχει φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο, με την εισηγήτρια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΚΣΕ, PACE), Σάσκια Κλούιτ, να καταδικάζει τις ενέργειες που διαδραματίζονται στην περιοχή. Στην ανακοίνωσή της, χαρακτήρισε την τρέχουσα κατάσταση «μια τεράστια τραγωδία» και υποστήριξε ότι οι ενέργειες αυτές προοιωνίζονται σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με την αναφορά σε «εθνοκάθαρση» και «γενοκτονία».
Ανθρωπιστική Κρίση και Έλλειψη Βασικών Προμηθειών
Η κ. Κλούιτ τόνισε την επείγουσα ανάγκη να σημειωθεί μια τερματική παρέμβαση στην ανθρωπιστική κρίση που πλήττει κυρίως τις γυναίκες, τα παιδιά και τους ομήρους στη Γάζα. Η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς, με τον πλήρη αποκλεισμό της περιοχής από τις ανθρωπιστικές προμήθειες από τις 2 Μαρτίου, ο οποίος έχει οδηγήσει τον παλαιστινιακό πληθυσμό σε μια διαρκώς συρρικνούμενη περιοχή χωρίς δυνατότητες διαφυγής και ανακούφισης από επιθέσεις και βομβαρδισμούς.
Η εισηγήτρια δήλωσε πως η απουσία ασφάλειας στις λεγόμενες «ζώνες ασφαλείας» καθιστά την κατάσταση ακόμα πιο ανησυχητική, με τους κατοίκους να υπόκεινται σε σοβαρούς κινδύνους καθημερινά. «Η συνδυαστική αυτή κατάσταση, μαζί με τις δηλώσεις μελών της ισραηλινής κυβέρνησης που αφορούν τους κατοίκους της Γάζας, καθιστά απροκάλυπτη την πρόθεση για εθνοκάθαρση και γενοκτονία», ανέφερε η Κλούιτ.
Απαιτήσεις και Κλήσεις για Δράση
Η Κλούιτ επεσήμανε την άρνηση της ισραηλινής κυβέρνησης να σέβεται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, το οποίο απαιτεί η ανθρωπιστική βοήθεια να διανέμεται χωρίς όρους, εμπόδια και με επαρκείς ποσότητες. Τόνισε την ανάγκη ο Ισραήλ να σταματήσει άμεσα τις επιθέσεις κατά του πληθυσμού και να επιτρέψει την πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων, όπως η UNRWA, προκειμένου να διασφαλιστεί ο κατάλληλος εφοδιασμός σε απαραίτητα αγαθά για τους κατοίκους της Γάζας.
Επιπλέον, η εισηγήτρια κάλεσε στην άμεση απόσυρση των σχεδίων που στοχεύουν στον εκτοπισμό των κατοίκων της Γάζας από την περιοχή. Αυτές οι ενέργειες θα αφαιρούσαν από τα παιδιά τη δυνατότητα για ένα μέλλον στην πατρίδα τους, γεγονός που προσθέτει στη σοβαρότητα της κατάστασης.
Πρόσκληση για Διεθνή Δράση
Σύμφωνα με την Κλούιτ, η διεθνής κοινότητα έχει την υποχρέωση να σταθεί απέναντι σε αυτές τις παραβιάσεις, να προασπίσει την αλήθεια και να τηρήσει τις νομικές υποχρεώσεις της βάσει των Συνθηκών της Γενεύης, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης για τη γενοκτονία. Καλεί τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να αναλάβουν δράση προκειμένου να διασφαλιστεί η αποκατάσταση της κατάπαυσης του πυρός και η προστασία του διεθνούς δικαίου.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης, που περιλαμβάνει 46 κράτη μέλη, έχει την ευθύνη να λειτουργεί ως θεματοφύλακας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο, επισημαίνοντας τη σημασία της προστασίας των βασικών δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως εθνοτικής καταγωγής ή θρησκείας.