Η Ναυαρχίδα της Στρατηγικής του Στιβ Ντιγκλ
Η Artradis, υπό την ηγεσία του Στιβ Ντιγκλ, αποτελούσε κατά το παρελθόν το μεγαλύτερο hedge fund στην Ασία. Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και της περιόδου του «The Big Short», το tail-risk fund της, ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο που στοχεύει σε ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες της αγοράς, κατάφερε να διπλασιάσει τα περιουσιακά του στοιχεία και να αποφέρει 3 δισεκατομμύρια δολάρια στους επενδυτές του. Η στρατηγική του Ντιγκλ στηρίχθηκε σε μια μακροπρόθεσμη έκθεση στη μεταβλητότητα και βραχυπρόθεσμη έκθεση στον πιστωτικό κίνδυνο, εστιάζοντας σε αναδυόμενες αγορές πιστωτικών παραγώγων. Αυτή η προσέγγιση αποδείχθηκε εξαιρετικά επιτυχής, καθώς οι αγορές παρουσίαζαν δυσλειτουργίες και οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων κατέρρεαν. Οι επενδυτές αναγνώρισαν τις λανθασμένες αποτιμήσεις του κινδύνου μετά από μια μακρά ανοδική περίοδο που ξεκίνησε το 2002.
Ωστόσο, το 2011, ο Ντιγκλ αποφάσισε να κλείσει το αμοιβαίο κεφάλαιο μακροπρόθεσμης μεταβλητότητας, καθώς οι νέες πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης των κεντρικών τραπεζών είχαν πτωχοποιήσει τη μεταβλητότητα, καθιστώντας την στρατηγική της Artradis μη βιώσιμη. Σήμερα, ο Ντιγκλ πιστεύει ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες για να επαναλάβει τη στρατηγική του. Σημειώνει σε συνέντευξή του ότι έχει παρατηρήσει μια αλαζονεία και λανθασμένες εκτιμήσεις κινδύνου που θυμίζουν την κατάσταση πριν από την οικονομική κρίση του 2007. Ο νέος του αμοιβαίος κεφάλαιο, με την ονομασία Vulpes AI Long/Short (VAILS), ξεκίνησε στις 1 Μαΐου και θα διαχειρίζεται από το Λονδίνο, αντί από την πρώην έδρα της Artradis στη Σιγκαπούρη.
Η Νέα Προεκτίμηση και οι Τουλάχιστον Σημαντικές Διαφορές
Αν και οι αγορές παρουσιάζουν κάποιες ομοιότητες με το παρελθόν, υπάρχουν και σοβαρές διαφορές. Από το 2005 μέχρι το 2008, το μεγαλύτερο μέρος του κρυφού κινδύνου και της υπερβολικής μόχλευσης αφορούσε τις τράπεζες και τον τομέα των υποθηκών. Σήμερα, ο Ντιγκλ αναγνωρίζει ότι το 2025 οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι γεμάτες με ρωγμές, αλλά η επικίνδυνη μόχλευση και οι φούσκες επικεντρώνονται κυρίως στα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και τον δανεισμό. Υπογραμμίζει ότι τα περιουσιακά στοιχεία είναι συχνά παρεξηγημένα, μη ρευστοποιήσιμα, ή υπερτιμημένα, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την εκποίηση τους χωρίς ζημίες.
Ο Ντιγκλ τονίζει, ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να επαναλάβουν επιτυχώς τις πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης λόγω των μεγάλων χρεών και ελλειμμάτων που δημιουργήθηκαν από μια δεκαετία χαλαρής νομισματικής πολιτικής και της πανδημίας. Επιπλέον, η παγκοσμιοποίηση φαίνεται να αντιστρέφεται, με τη γεωπολιτική να θέτει άμεσες απειλές για την ασφάλεια των αγορών περιουσιακών στοιχείων. Επιπλέον, η αμερικανική αγορά, που αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα του παγκόσμιου συνόλου, κρίνεται πλέον υπερτιμημένη. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την ηγεσία μιας συγκρουσιακής κυβέρνησης στην Αμερική, προκαλούν αυξημένες αστάθειες στις αγορές.
Διαχειριζόμενοι Κίνδυνο μέσα από την Αλλαγή
Ο Ντιγκλ δεν περιορίζει την προσέγγισή του, όπως συνέβη με άλλες στρατηγικές κατά τη διάρκεια της κρίσης. Το VAILS σκοπεύει να συνδυάσει τις επιλεγμένες θέσεις μακροπρόθεσμης μεταβλητότητας με πιστωτικά παράγωγα, ακολουθώντας την επιτυχημένη στρατηγική του 2008. Οι επενδυτές στο διαχειριζόμενο κεφάλαιο tail-risk θεωρούν τη μεγαλύτερη πρόκληση πως θα παραμείνουν βιώσιμοι κατά τη διάρκεια φάσεων ανοδικής αγοράς. Ο Ντιγκλ αναφέρει ότι στο παρελθόν, είχε καταφέρει να αποκομίσει αποδόσεις σε περιβάλλον χαμηλής μεταβλητότητας μέσω κεφαλαιακού αρμπιτράζ.
Ωστόσο, η στρατηγική αυτή δεν είναι πιθανό να εφαρμοστεί αυτή τη φορά, καθώς οι αγορές έχουν γίνει πιο αποτελεσματικές τα τελευταία 15 χρόνια. Ο Ντιγκλ προετοιμάζεται για τη διόρθωση που θεωρεί αναπόφευκτη, αλλά παράλληλα εργάζεται για να προσφέρει αξία στους επενδυτές του. Μέσα από ένα ιδιόκτητο μοντέλο που χρησιμοποιεί μηχανισμούς τεχνητής νοημοσύνης, η VAILS επιδιώκει να αναλύσει και να σημάνει περιουσιακά στοιχεία που εμφανίζουν ασυνήθιστα υψηλή ευθραυστότητα ή αποτίμηση.