tvthessalia.gr
52947a94faf282f93863388ce45a1873 no watermark
Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παρουσίαση Νέων Εκδόσεων της Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας: Ψηφιακή Αφήγηση και Εθνογραφία στην Πράξη

Κοινοποίηση

Παρουσίαση Εκδόσεων για την Πολιτιστική Κληρονομιά

Το Σάββατο 17 Μαΐου και ώρα 19:00, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση των εκδόσεων με τίτλο «Ψηφιακά Μέσα και Πολιτισμός: Από το αρχείο στην Ψηφιακή Αφήγηση» και «Αρχειακή εθνογραφία και αναγνώσεις σε ψηφιακό περιβάλλον – Συνομιλώντας» στο κτίριο του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου (Κοραή 79). Οι δύο αυτοί τόμοι συνιστούν ένα σημαντικό βήμα στην ακαδημαϊκή και πολιτιστική έρευνα, αξιοποιώντας τις δυνατότητες των ψηφιακών μέσων στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι εκδόσεις προέρχονται από δύο ερευνητικά προγράμματα που ενσωμάτωσαν τεχνικές ψηφιακής αφήγησης. Το πρώτο πρόγραμμα είχε τίτλο «Πηλιορείτες εν Αιγύπτω: Αρχειακή Εθνογραφία με την οπτική των Νέων Τεχνολογιών και του Διαδικτύου», ενώ το δεύτερο ονομαζόταν «Τοπική Ιστορία και Ψηφιακά Μέσα». Αυτά τα προγράμματα υλοποιήθηκαν από την Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας, σε συνεργασία με άλλους επιστημονικούς φορείς, όπως το Εργαστήριο Λαογραφίας & Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής & Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στα ακαδημαϊκά έτη 2018-19 και 2019-20.

Ο συλλογικός τόμος «Ψηφιακά Μέσα και Πολιτισμός: Εισαγωγικές παρατηρήσεις» επιμελείται ο Αλέξανδρος Γ. Καπανιάρης και ο Μανόλης Γ. Βαρβούνης, οι οποίοι παρέχουν μια επισκόπηση της σχέσης μεταξύ ψηφιακών μέσων και πολιτισμού. Τον προλόγο του τόμου υπογράφει ο Θαρρενός Μπράτιτσης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Κάθε εργασία συνοδεύεται από έναν γραμμωτό κώδικα (QRCode), που παρέχει πρόσβαση σε σχετικές ψηφιακές αφηγήσεις.

Ενότητες των Εργασιών

Η Ενότητα Α’ με τίτλο «Πηλιορείτες εν Αιγύπτω: Εθνογραφικές προσεγγίσεις» περιλαμβάνει σημαντικές μελέτες που εξετάζουν την ιστορία και τις συνθήκες των Πηλιορειτών που μετανάστευσαν στην Αίγυπτο. Η ενότητα αυτή φέρνει στο προσκήνιο κεφάλαια όπως: 1) «Η συνεισφορά των Πηλιορειτών της Αιγύπτου στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες 1878-1918» του Χρήστου Αγιώτη, 2) «Οικογένειες Αιγυπτιωτών Πηλιορειτών στο νεκροταφείο των Ταξιαρχών του Βόλου» της Βασιλείας Γιασιράνη-Κυρίτση, 3) «Κόριννα: Ένα καινοτόμο περιοδικό» του Ιωάννη Δημακόπουλου, 4) «Ατμοπλοϊκή Εταιρεία «ΠΗΛΙΟΝ»» της Αικατερίνης Καραγκούνη, 5) «Αρχείο Οικογενειών Λεγαντίνη – Ρέτσου – Κατσαντώνη» της Κατερίνας Π. Μήτσιου.

Στην Ενότητα Β’ με τίτλο «Ζητήματα Τοπικής Ιστορίας», διάφοροι συγγραφείς αναλύουν θέματα που σχετίζονται με την τοπική ιστορία στη Μαγνησία και τις μεταναστευτικές κοινότητες. Περιλαμβάνονται εργασίες όπως: 1) «Η εργασία των ανηλίκων στον Βόλο» της Μαριάνθης Γάκη και άλλων, 2) «Μια ζωή δουλεύοντας: Ο Πόντιος κουλουρτζής-μηχανικός» της Μελίνας Κωστίδη, 3) «Η Ναυτοπολιτεία των Τρικέρων» των Αντιγόνης Σδρόλια και Λεωνίδα Χριστοδουλίδη, 4) «Μικρασιάτες έμποροι και επαγγελματίες» της Αργυρώς Μάμαλη-Κοπάνου, 5) «Μικρασιατών «Δρόμοι»» της Αναστασίας Αθ. Κουτσοπούλου.

Ερευνα και Ψηφιακή Αφήγηση

Η έκδοση «Αρχειακή Εθνογραφία και Αναγνώσεις σε Ψηφιακό Περιβάλλον – Συνομιλώντας» επισημαίνει την αρχή μίας σημαντικής ερευνητικής πρωτοβουλίας που εξερευνά τις πολιτιστικές αναπαραστάσεις των Πηλιορειτών στην Αίγυπτο. Στοχεύει στην αξιοποίηση των ψηφιακών μέσων ώστε να αναδείξει τις ιστορίες αυτών των μεταναστών και την επιρροή τους στις τοπικές κοινότητες. Αυτή η προσέγγιση ανοίγει τον δρόμο για νέες έρευνες που αφορούν την ταυτότητά μας και τη σχέση μας με την παράδοση.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

Στο πλαίσιο της παρουσίασης θα απευθύνουν χαιρετισμούς ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος και ο Μ. Γ. Βαρβούνης. Για το βιβλίο «Ψηφιακά Μέσα και Πολιτισμός» θα μιλήσει η κ. Νάντια Μαχά – Μπιζούμη, ενώ ο Μ. Γ. Βαρβούνης θα εξετάσει το βιβλίο «Αρχειακή εθνογραφία και αναγνώσεις σε ψηφιακό περιβάλλον – Συνομιλώντας». Στη συνέχεια, θα υπάρξουν συζητήσεις και εισηγήσεις από εκπαιδευόμενους, καθώς και προβολές ψηφιακών αφηγήσεων.

Η εκδήλωση θα συντονιστεί από τον Δημήτρη Ράλλη, δημοσιογράφο της εφημερίδας «Θεσσαλία». Η παρουσίαση αυτή αναμένεται να προσφέρει πολύτιμες γνώσεις και να ενθαρρύνει τη συζήτηση γύρω από την πολιτιστική κληρονομιά και την ψηφιακή ανάδειξή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Τροχόσπιτα: Ελάφρυνση στα Διόδια αλλά Επίμονα Προβλήματα Στάθμευσης

user 3

Ενδοσχολική Βία στη Νέα Φιλαδέλφεια: 12χρονος Θύμα Μπούλινγκ από Συμμαθητές του

user 3

Μαρκ Κάρνι: Οι δασμοί στα αμερικανικά αυτοκίνητα πλήττουν τον Καναδά

user 3