Οι Όροι Ειρηνικής Επίλυσης σύμφωνα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται αποφασισμένος να επιδιώξει μία ειρηνική λύση με την Ουκρανία, αλλά μόνο υπό συγκεκριμένες → και αυστηρές προϋποθέσεις. Σύμφωνα με τρεις ρωσικές πηγές που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων, αυτές οι προϋποθέσεις περιλαμβάνουν την ουδετερότητα του Κιέβου, γραπτές εγγυήσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί περαιτέρω προς Ανατολάς, καθώς και την σταδιακή άρση ενός μεγάλου μέρους των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Πούτιν επιμένει να λάβει ρητές δεσμεύσεις από τις μεγάλες δυτικές δυνάμεις, ζητώντας την εγγραφή της αποδοχής ότι η Ουκρανία, η Γεωργία, η Μολδαβία και άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες δεν θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ στο μέλλον. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι η Ρωσία επιδιώκει μία ασφάλεια που να αποκλείει θύελλες στρατηγικών συμφερόντων στην περιοχή.
Οι Απαιτήσεις της Ρωσίας
Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η Μόσχα επιδιώκει μήπως και επιτευχθούν οι εξής στόχοι:
- Ουδετερότητα της Ουκρανίας
- Άρση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία
- Διευθέτηση των παγωμένων Ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στη Δύση
- Θεσμικές εγγυήσεις για την προστασία των ρωσόφωνων πολιτών στην Ουκρανία
Ο Ντόναλντ Τραμπ, πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει δηλώσει την επιθυμία του να τερματιστεί ο πόλεμος, ωστόσο πρόσφατα φέρεται ενοχλημένος από την άρνηση του Πούτιν να εμπλακεί άμεσα σε διαπραγματεύσεις. Μάλιστα, σε πρόσφατη δημόσια δήλωση προειδοποίησε ότι ο Ρώσος πρόεδρος «παίζει με τη φωτιά», καθώς οι επιθέσεις της Μόσχας στην ανατολική Ουκρανία έχουν κλιμακωθεί. Οι δύο ηγέτες είχαν μία τηλεφωνική επικοινωνία που διήρκεσε πάνω από δύο ώρες, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πούτιν δήλωσε ότι συμφωνεί να εργαστεί πάνω σε ένα υπόμνημα με την Ουκρανία, το οποίο θα καθορίζει τις παραμέτρους μίας ειρηνικής συμφωνίας και το χρονοδιάγραμμα για την κατάπαυση του πυρός.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις ρωσικές πηγές, η Μόσχα «συνεχίζει να εργαλειοποιεί τη δική της πρόταση» και προς το παρόν δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή της. Η Ουκρανία σε συνεργασία με ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εγκαλεί τη Μόσχα ότι προσπαθεί σκόπιμα να καθυστερήσει τις διαδικασίες, ενώ ταυτόχρονα κερδίζει έδαφος στο πεδίο των συγκρούσεων. Ένας Ρώσος αξιωματούχος υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «Ο Πούτιν είναι έτοιμος να προχωρήσει σε ειρηνικές συμφωνίες, αλλά όχι σε οποιοδήποτε κόστος. Αν δεν μπορεί να επιβάλει τους όρους του, θα προσπαθήσει να δείξει με στρατιωτικές νίκες ότι η ειρήνη θα είναι ακόμα πιο δύσκολη στο μέλλον».
Το Κρεμλίνο δεν έχει απαντήσει στα αιτήματα του πρακτορείου Reuters για σχόλιο, ενώ οι ουκρανικές πηγές δεν έχουν σχολιάσει την κατάσταση. Από την άλλη πλευρά, το ΝΑΤΟ διατηρεί σταθερή τη θέση του σχετικά με την πολιτική της «ανοιχτής πόρτας», επισημαίνοντας ότι δεν θα αναθεωρήσει αυτή την πολιτική κατόπιν αιτήματος της Μόσχας.