Δύσκολο μοιάζει να υπάρξει ανατροπή με τις αναθέσεις των εργολαβιών για τα έργα αποκατάστασης των υποδομών της Θεσσαλίας, ύψους 1,35 δισ. ευρώ, που ανατέθηκαν πριν από μερικές εβδομάδες στους τέσσερις μεγάλους ομίλους, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Aktor, Αβαξ και Metlen. Οπως όλα δείχνουν, δύσκολα θα έχουν «τύχη» οι προσφυγές των μικρότερων εταιρειών της 6ης τάξης του εργοληπτικού πτυχίου, που είχαν εναντιωθεί στον τρόπο ανάθεσης των έργων, μέσω κλειστής διαδικασίας αποκλειστικής διαπραγμάτευσης, μεταξύ του υπουργείου Υποδομών και των εισηγμένων ομίλων. Ηδη, δύο από τις προσφυγές απορρίφθηκαν από την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) και με δεδομένο ότι η επιχειρηματολογία και για τις υπόλοιπες δεν είναι διαφορετική, φαίνεται πως οι συμβάσεις θα προχωρήσουν στο στάδιο της υπογραφής, εκτός κι αν υπάρξει κλιμάκωση των αντιδράσεων μέσω κατάθεσης νέας προσφυγής στο ΣτΕ. Φυσικά, σε ένα τέτοιο σενάριο τα έργα θα καθυστερήσουν ακόμη περισσότερο.
Πρώτος «trader» ελληνικών ομολόγων η Πειραιώς
Στην πρώτη θέση της κατάταξης των βασικών διαπραγματευτών στα ελληνικά ομόλογα το 2024 βρέθηκε η Τράπεζα Πειραιώς, με τις υπόλοιπες τρεις συστημικές να βρίσκονται και αυτές στην πρώτη πεντάδα. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ για την κατάταξη των κορυφαίων primary dealers βάσει της δραστηριότητάς τους στην αγορά ομολόγων του Δημοσίου την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2024, η Πειραιώς έλαβε την πρωτιά και ακολουθούν στη 2η θέση η Εθνική, στην 3η η Alpha Bank, στην 4η η Deutsche Bank και στην 5η η Eurobank.
Το πρόγραμμα stock option της Alpha Bank
Ξεκινάει σήμερα η διαπραγμάτευση στο Χ.Α. των 697.462 νέων κοινών μετοχών που προέκυψαν από την άσκηση ισάριθμων δικαιωμάτων προαίρεσης από 99 στελέχη της Alpha Bank και συνδεδεμένων με αυτήν εταιρειών, στο πλαίσιο του προγράμματος stock option που αποφάσισε η Γενική Συνέλευση στις 31 Ιουλίου 2020. Συνολικά ασκήθηκαν 697.462 δικαιώματα προαίρεσης για την απόκτηση αντίστοιχου αριθμού κοινών μετοχών της τράπεζας, με ονομαστική αξία 0,29 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι 207.080 ευρώ.
«Κέρδη» 1 δισ. για το κράτος από τον τζόγο
Στην πλευρά των «κερδισμένων» παρέμεινε το Δημόσιο και το 2024 στο πεδίο του νόμιμου τζόγου. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στα κρατικά ταμεία μπήκαν 1,025 δισ. ευρώ από δικαιώματα και φόρους στα κέρδη των παικτών, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το 2023 το αντίστοιχο ποσό είχε ανέλθει στα 893 εκατ. ευρώ. Η αγορά τυχερών παιχνιδιών στη χώρα μας γνωρίζει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια με κινητήριο δύναμη τον αθλητικό στοιχηματισμό και τα παιχνίδια καζίνο στο Διαδίκτυο αλλά και τον ΟΠΑΠ (πρακτορεία και Vlts). Την ίδια στιγμή, ανοιχτή πληγή παραμένει ο παράνομος τζόγος, από τον οποίο χάνονται κάθε χρόνο σημαντικά έσοδα για το κράτος.
Το «δώρο» για τα 27 χρόνια της «Βεργίνας»
Με ένα δώρο από το… Λουξεμβούργο γιόρτασε χθες τα 27 χρόνια της η «Ζυθοποιία Μακεδονίας – Θράκης» («Βεργίνα»). Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξέδωσε απόφαση με την οποία κρίνει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας έχει δικαιοδοσία να εκδικάσει την αγωγή αποζημίωσης που έχει καταθέσει η «Βεργίνα» διεκδικώντας από τον ολλανδικό κολοσσό της μπίρας, Heineken, πάνω από 160 εκατ. ευρώ. Η απόφαση που εκδόθηκε χθες αποτελεί απάντηση σε προδικαστικά ερωτήματα που είχαν τεθεί από το ολλανδικό δικαστήριο και το περιεχόμενό της θεωρείται από νομικούς κύκλους ακόμη ένα επιχείρημα υπέρ της «Βεργίνας», η οποία θεωρεί υπαίτια για τις αντιανταγωνιστικές πρακτικές στην ελληνική αγορά μπίρας όχι μόνο την «Αθηναϊκή Ζυθοποιία» αλλά και τον όμιλο όπου ανήκει η τελευταία, ήτοι τη Heineken. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του 2024 η Επιτροπή Ανταγωνισμού καταδίκασε την «Αθηναϊκή Ζυθοποιία» για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης επιβάλλοντάς της πρόστιμο 31,4 εκατ. ευρώ.