tvthessalia.gr
ΣΠΥΡΙΔΟΎΛΕΣ 1 2
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ξεκινά το 58ο Φεστιβάλ Δημητρίων στη Θεσσαλονίκη

Κοινοποίηση

Η γνωστή ομάδα 4frontal εκκινεί από την αληθινή ιστορία της Σπυριδούλας, μιας 12χρονης υπηρέτριας, που συγκλόνισε την κοινή γνώμη της δεκαετίας του 1950 και υπογράφει τη θεατρική παράσταση Σπυριδούλες της Νεφέλης Μαϊστράλη.


Ό

Στο φετινό 58ο Φεστιβάλ Δημητρίων, η Επιτροπή Καλλιτεχνικών Συμβούλων σχεδίασε ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα με ελληνικές και ξένες παραγωγές. Η φετινή οπτική ταυτότητα των Δημητρίων «διαβάζει» με ένα σύνολο συμβόλων κάθε πολιτιστικό γεγονός, ως ένα πέρασμα από το καθημερινό, στο αποκαλυπτικό.

Ο Γάμος της Μαρίας Μπράουν ανοίγει την αυλαία του φετινών Δημητρίων για παρουσιάζεται στο πλαίσιο του 58ου Φεστιβάλ Δημητρίων, το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου στις 21.00 και την Κυριακή 1 Οκτωβρίου στις 20.00, στην Αίθουσα Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών του Κ.Θ.Β.Ε.

Το έργο υπήρξε η μεγαλύτερη επιτυχία του Rainer Werner Fassbinder, ενώ στη σκηνοθεσία συναντάμε έναν από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του παγκόσμιου θεάτρου, τον Thomas Ostermeier, καλλιτεχνικό διευθυντή της Schaubühne του Βερολίνου.

To The Loser αποτελεί πρώτο σκηνοθετικό εγχείρημα της Nataša Radulović στο Γιουγκοσλαβικό Δραματικό Θέατρο. Αφηγείται την ιστορία τριών νεαρών ανδρών που ζουν και αναπνέουν μέσα από την τέχνη, σε σημείο που τελικά να χάνουν την επαφή με τον εαυτό τους.

Το έργο παρουσιάζεται τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου στις 21.00, στο Θέατρο Αυλαία. Η Radulović συνδυάζει το έργο των Pushkin, Mozart και Salieri με το “The Loser” του Thomas Bernhard, ένα μυθιστόρημα που αφορά τρεις νεαρούς πιανίστες, οι οποίοι φιλοδοξούν να γίνουν οι επόμενοι Mozart. Αυτοί οι τρεις νεαροί πιανίστες, ο Glenn Gould (Teodor Vinčić) Wertheimer (Joakim Tasić) και ο Noah (Stojša Oljačić) αντιπροσωπεύουν τρία αρχέτυπα καλλιτεχνών, αν και είναι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους.

58ο Φεστιβάλ Δημητρίων από 30 Σεπτεμβρίου έως 22 Οκτωβρίου
 Ο Γάμος της Μαρίας Μπράουν

Το Garamond 12, της Μαρίας Δριμή, το έργο που πήρε τον τίτλο του από μια γραμματοσειρά συμμετέχει στα 58α Δημήτρια και ανεβαίνει στη σκηνή του θεάτρου Αυλαία στη Θεσσαλονίκη, την Τρίτη 3 και την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023. Τη σκηνοθεσία –που αποτελεί και την πρώτη δουλειά του στην Ελλάδα– υπογράφει ο Ρώσος Sergei Okunev, απόφοιτος της περίφημης σχολής GITIS.

Η ομάδα GAFF και η σκηνοθέτης Σοφία Καραγιάννη (Βραβείο Διεθνούς Ρεπερτορίου από την Ένωση Θεατρικών Κριτικών 2020/21) μεταφέρουν στη σκηνή το αφήγημα του Χρόνη Μίσσιου «…Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς» στις 10 και 11 Οκτωβρίου στις 21.00 στο Θέατρο Αυλαία. Μια εξομολόγηση διώξεων, συλλήψεων, φυλακίσεων και βασανιστηρίων.

Με στοιχεία θεάτρου ντοκουμέντου, πρωτότυπης δραματουργίας και σύγχρονης ελληνικής μουσικής, η σκηνική σύνθεση της γνωστής ομάδας 4frontal εκκινεί από την αληθινή ιστορία της Σπυριδούλας, μιας 12χρονης υπηρέτριας, που συγκλόνισε την κοινή γνώμη της δεκαετίας του 1950 και υπογράφει τη θεατρική παράσταση Σπυριδούλες της Νεφέλης Μαϊστράλη, στις 16 και 17 Οκτωβρίου, στις 21.00 στο Θέατρο Αυλαία.

58ο Φεστιβάλ Δημητρίων από 30 Σεπτεμβρίου έως 22 Οκτωβρίου
 Garamond 12

Ναυαρχίδα στη φετινή μουσική του 58ου Φεστιβάλ η συναυλία με τίτλο Ο Piovani Διευθύνει Piovani. Μια ξεχωριστή εμπειρία θα έχει την ευκαιρία να ζήσει το κοινό της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του φεστιβάλ την Κυριακή 1 Οκτωβρίου, στις 21.00, στην Αίθουσα Φίλων Μουσικής του Μεγάρου Θεσσαλονίκης. Ο διεθνούς φήμης Ιταλός συνθέτης και πιανίστας Νικόλα Πιοβάνι συμπράττει με τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, σε μια μοναδική συναυλία. Πρόκειται για ένα πλούσιο αφιέρωμα στις καλύτερες στιγμές της πολύχρονης και πολύ επιτυχημένης πορείας του. Μαζί τους στη σκηνή, σε special guest εμφάνιση ο Θοδωρής Βουτσικάκης.

Ένας ακόμη λόγος που κάνει την εμφάνισή του ξεχωριστή είναι οι μνήμες που τον συνδέουν με τη χώρα μας και την ελληνική μουσική, καθώς δάσκαλος του Νικόλα Πιοβάνι υπήρξε ο Μάνος Χατζιδάκις.

Η συνεργασία του Ιταλού συνθέτη με τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης αποτελεί μία εξαιρετική συγκυρία, καθώς το κοινό της Θεσσαλονίκης θα μπορέσει να απολαύσεɩ ζωντανά τα έργα του, υπό τη διεύθυνσή του, αλλά και τραγούδια-συνθέσεις του Πιοβάνι με στίχους στα ελληνικά της Λίνας Νικολακοπούλου, που έχει ερμηνεύσει ο Θοδωρής Βουτσικάκης, με κορυφαία στιγμή την πολυαγαπημένη πλέον «Όμορφη Ζωή».

58ο Φεστιβάλ Δημητρίων από 30 Σεπτεμβρίου έως 22 Οκτωβρίου
 «…Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς»

Το χοροθέατρο με τίτλο Elvedon στις 5 Οκτωβρίου, στις 21.00 στην Αίθουσα Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών του Κ.Θ.Β.Ε. σε σύλληψη & χορογραφία του Χρήστου Παπαδόπουλου, βασισμένο στο έργο της Βιρτζίνια Γουλφ «Τα Κύματα».

Έξι ιστορίες, έξι διαφορετικές οπτικές της πραγματικότητας μέσα σε έναν κόσμο αεικίνητο που παρομοιάζεται με τα κύματα της θάλασσας. Έξι φίλοι και η ζωή τους από την παιδική ηλικία μέχρι τα γεράματα.

58ο Φεστιβάλ Δημητρίων από 30 Σεπτεμβρίου έως 22 Οκτωβρίου
 Ο Piovani διευθύνει Piovani

Τη μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο Invnentions από τους Ισπανούς MAL PELO, στις 11 και 12 Οκτωβρίου, στην Αίθουσα Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών του Κ.Θ.Β.Ε. Το Inventions (των MARÍA MUÑOZ / PEP RAMIS) είναι ένα έργο που πραγματεύεται την αναζήτηση της πνευματικότητας καθώς και του εγκόσμιου, τα αναπάντητα ερωτήματα, το χρονικό παράδοξο του ανθρώπου, που έρχεται αντιμέτωπο με τον βαθύ χρόνο της ιστορίας.

Ένα οπτικοακουστικό ταξίδι, στο οποίο ο θεατής αισθάνεται τη δύναμη της ομάδας στον χώρο, την παρουσία του ατόμου και την ανάμειξη διαφορετικών τεχνών που γεννά ένα πολυσχιδές σώμα, έτοιμο να κατοικηθεί και να προσπελαστεί. Οι λέξεις αναδύονται εν μέσω χορού και μουσικής σε στίχους των John Berger, Erri de Luca και Nick Cave.

58ο Φεστιβάλ Δημητρίων από 30 Σεπτεμβρίου έως 22 Οκτωβρίου
 ELVEDON

Τέσσερις μουσικές παραστάσεις/συναυλίες, δύο εκ των οποίων με ελεύθερη είσοδο, στο Γενί Τζαμί και την Αποθήκη Γ΄, τρεις εικαστικές εκδηλώσεις, στη Δημοτική Πινακοθήκη, το Momus – Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης – Συλλογή Κωστάκη και το Τελλόγλειο Ίδρυμα και το Tisff Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, με εμπνευστή τον Γιάννη Ζαχόπουλο, συμπληρώνουν το πρόγραμμα.

Σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ θα προβάλλονται διαδικτυακά ταινίες Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

58ο Φεστιβάλ Δημητρίων από 30 Σεπτεμβρίου έως 22 Οκτωβρίου
 INVNENTIONS

Οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται από 30 έως 5 ευρώ, ενώ υπάρχουν μειωμένα εισιτήρια, καθώς και εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Μέγαρο Μουσικής, την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών του Κ.Θ.Β.Ε, το Θέατρο Αυλαία, το Γενί Τζαμί, τη Δημοτική Πινακοθήκη(Casa Bianca), τo Momus – Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης – Συλλογή Κωστάκη, το Τελλόγλειο ίδρυμα του Α.Π.Θ και στις Αποθήκες Γ΄ και  Δ΄ στο Λιμάνι.

https://e-dimitria.gr/
https://www.facebook.com/culturemunicipalitythessaloniki
https://www.facebook.com/dimitriafestival
https://www.instagram.com/dimitriafestival/
https://www.instagram.com/culturethessaloniki/

lifo.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Επίσκεψη του νέου διοικητή του ΚΕΣΝ Ρούσσου στο Δήμαρχο Καρδίτσας

Νύχτα τρόμου για τον Λιαδέλη στον Βόλο: Χειροπέδες στον πρώην μπασκετμπολίστα μετά από πυροβολισμούς έξω από το μπαρ του

Εντοπίστηκε άγνωστος βυζαντινός ναός στην Ακρόπολη της Θεσσαλονίκης