Νέα Οικονομικά Μέτρα και Προγραμματισμοί της Κυβέρνησης
Η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε στρατηγικές αναπτυξιακής πολιτικής, δεσμευόμενη να δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο προκειμένου να προχωρήσει σε ένα πιο γενναίο πακέτο μέτρων κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Παράλληλα, υλοποιούνται επιμέρους παρεμβάσεις και η στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση ανταγωνίζεται για την υποστήριξη της μεσαίας τάξης, η οποία είχε προσφέρει σημαντική στήριξη κατά τις εκλογές των ετών 2019 και 2023.
Στη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, η επιλογή των μέτρων της ΔΕΘ δεν είναι εύκολη, ειδικά υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων με τους δασμούς που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος έχει παγώσει δασμούς σε 75 χώρες για 90 ημέρες. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επεσήμανε την αναγκαιότητα για μια αμοιβαία επωφελή λύση, ζητώντας συμφωνίες μηδενικών δασμών μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ. Η ελληνική οικονομία, όπως τονίζουν κυβερνητικοί παράγοντες, είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις με πλήρη υλοποίηση των δεσμεύσεών της.
Η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια προώθησης μιας θετικής ατζέντας που υποστηρίζει ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια περιοδειών και επισκέψεων σε συνοικίες της Αθήνας. Σε πρόσφατο διάγγελμα του στην Αγία Βαρβάρα, υπογράμμισε την επιθυμία να «συνεχίσουμε δυνατά» και να προχωρήσουμε τη χώρα μπροστά, παρά τις δυσκολίες, δηλώνοντας ότι «τα καλύτερα είναι μπροστά μας».
Με στόχο τη σταδιακή υλοποίηση διαρθρωτικών παρεμβάσεων, η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει να ανακοινώνει μέτρα σε δόσεις. Για παράδειγμα, τον τρέχοντα μήνα εφαρμόστηκαν αυξήσεις στους μισθούς στον δημόσιο τομέα καθώς και ο νέος κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, ενώ ανακοινώθηκε και η χορήγηση επιδόματος κώφωσης σε άτομα ηλικίας 18 έως 65 ετών.
Ενίσχυση Οικονομικών Δεικτών και Φορολογικές Ελαφρύνσεις
Η κυβέρνηση έχει θέσει ως κορυφαίο στρατηγικό στόχο την εξασφάλιση δημοσιονομικού χώρου για τη δυνατότητα ανακοινώσεων μέτρων φορολογικών ελαφρύνσεων κατά τη ΔΕΘ, που θα επηρεάσουν κυρίως τη μεσαία τάξη. Στο προσκήνιο βρίσκεται η πιθανότητα μείωσης των φόρων για μεσαία φορολογικά κλιμάκια, όπως και η μελέτη συγκεκριμένων παρεμβάσεων για τους αυτοαπασχολούμενους. Αντίστοιχα, στο κυβερνών κόμμα αναγνωρίζουν ότι το στεγαστικό πρόβλημα παίρνει συνεχώς μεγαλύτερες διαστάσεις, καθιστώντας δύσκολο για τους νέους και για άλλες ομάδες να βρουν προσιτή στέγη. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται σενάρια για την υλοποίηση ενός νέου προγράμματος επιδότησης ενοικίου για νέους με χαμηλά εισοδήματα.
Ενίσχυση Συλλογικών Συμβάσεων και Σκοποί Ανάπτυξης
Η κυβέρνηση εστιάζει επίσης στην αναζήτηση κίνητρων για την ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων, με έναν οδικό χάρτη που αναμένεται να παρουσιαστεί το φθινόπωρο, μετά από διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους. Στη χώρα μας, οι συλλογικές συμβάσεις καλύπτουν σήμερα το 30% των εργαζομένων, με στόχο να φτάσουν στο 80% στην Ε.Ε. έως το 2027. Το μέσο μισθό, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, διαμορφώνεται στα 1342 ευρώ, με στόχο να φτάσει τα 1500 ευρώ το 2027.
Ρυθμίσεις για Συνταξιούχους και Βραχυπρόθεσμες Παρεμβάσεις
Στο πλαίσιο της ΔΕΘ, θα παρουσιαστούν μέτρα που αφορούν τους συνταξιούχους, οι οποίοι αποτελούν ένα κρίσιμο κοινό για την κυβέρνηση. Ένα πιθανό σενάριο είναι η επιτάχυνση της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς ή η μείωσή της. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά δεν βλέπουν τις προσδοκώμενες αυξήσεις στις συντάξεις τους, μέχρι να εξαλειφθεί αυτή η διαφοροποίηση. Ξεκάθαρα, ο αριθμός των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά μειώνεται ετησίως, αν και αυτή τη στιγμή υπολογίζεται πως ξεπερνούν τους 600.000.
Επιπλέον, τίθεται το ενδεχόμενο καταβολής ενός έκτακτου ποσού στους συνταξιούχους κατά τη διάρκεια των εορτών. Η κυβέρνηση προτιμά να αποφύγει την ενεργοποίηση συζητήσεων περί επαναφοράς της 13ης σύνταξης, προσπαθώντας να κλείσει τέτοιες συζητήσεις μέσω δημόσιων δηλώσεων. Οι τελικές επιλογές θα εξαρτηθούν από τις δημοσιονομικές συνθήκες και θα ληφθούν το φθινόπωρο.