tvthessalia.gr
Mitsotakis Skai6
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μητσοτάκης: Αυξάνεται έως 10.000 ευρώ η πρώτη αρωγή στους αγρότες της Θεσσαλίας

Κοινοποίηση

«Τον Μάιο θα επισκεφθώ την Άγκυρα, με τα F-35 πετύχαμε ένα ποιοτικό πλεονέκτημα στην αποτρεπτική μας ικανότητα»

Με την πώληση αμερικανικών F-35 στην Ελλάδα ξεκίνησε η συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΣΚΑΪ 100,3 την Τρίτη (30/1), Στην ίδια συνέντευξη, όμως, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε κάτι εξίσου σημαντικό: την απόφασή του να αυξηθεί η πρώτη αρωγή στους αγρότες της Θεσσαλίας που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel, η οποία θα φτάσει έως και τα 10.000 ευρώ από 2.000 ευρώ, που είναι σήμερα.

«Η επιστολή, την οποία μου έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αποτελεί την καλύτερη απόδειξη του στρατηγικού βάθους και της αυτοτέλειας των ελληνοαμερικανικών σχέσεων», είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι θα έχουμε ένα ποιοτικό πλεονέκτημα, ενώ θα λάβουμε και δωρεάν υλικό για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεών μας. «Ήταν μια μακρά διαπραγμάτευση και η απόδειξη για το πώς βλέπουν οι ΗΠΑ την Ελλάδα, ως παράγοντα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», επισήμανε ακόμα ο πρωθυπουργός.

Κείμενο
Γεωργία Αθ. Σκιτζή
Με την πώληση αμερικανικών F-35 στην Ελλάδα ξεκίνησε η συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΣΚΑΪ 100,3 την Τρίτη (30/1), Στην ίδια συνέντευξη, όμως, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε κάτι εξίσου σημαντικό: την απόφασή του να αυξηθεί η πρώτη αρωγή στους αγρότες της Θεσσαλίας που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel, η οποία θα φτάσει έως και τα 10.000 ευρώ από 2.000 ευρώ, που είναι σήμερα.

«Η επιστολή, την οποία μου έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αποτελεί την καλύτερη απόδειξη του στρατηγικού βάθους και της αυτοτέλειας των ελληνοαμερικανικών σχέσεων», είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι θα έχουμε ένα ποιοτικό πλεονέκτημα, ενώ θα λάβουμε και δωρεάν υλικό για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεών μας. «Ήταν μια μακρά διαπραγμάτευση και η απόδειξη για το πώς βλέπουν οι ΗΠΑ την Ελλάδα, ως παράγοντα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», επισήμανε ακόμα ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε δε ότι σκοπός ήταν πάντα να μπορούμε να διατηρήσουμε ένα τακτικό πλεονέκτημα ποιοτικό κι όχι ποσοτικό.

Σχετικά με την Τουρκία είπε ότι η πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ήταν ότι «δεν μπορούμε να επιβάλουμε στις ΗΠΑ τι θα πουλήσουν στην Άγκυρα, αλλά ότι αυτά (σ.σ. που πουλάνε) δε θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας».

Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι πρέπει να διαφυλάξουμε το καλό κλίμα, το οποίο έχει οικοδομηθεί με την Τουρκία. «Βλέπω συζητήσεις και από τις δυο πλευρές, που παραπέμπουν σε αντιπαράθεση, ενώ έχουμε κάνει σημαντικά βήματα όλους αυτούς τους μήνες και είμαστε σε πορεία εξομάλυνσης. «Αυτό το κεκτημένο πρέπει να το διατηρήσουμε», είπε.

«Όποιος πιστεύει ότι η ελληνοτουρκική προσέγγιση θα προχωρήσει χωρίς αναταράξεις είναι εκτός τόπου και χρόνου, αλλά πρέπει να βλέπουμε και τη μεγάλη εικόνα», υπογράμμισε, αποκαλύπτοντας πως προτίθεται να επισκεφθεί την Άγκυρα τον ερχόμενο Μάιο.

Ερωτηθείς για το αν θα κάνουμε κάτι εμείς, ώστε η παράδοση των F16 στην Τουρκία να έχει όρους, απάντησε ότι αυτό είναι θέμα της αμερικανικής κυβέρνησης με το Κογκρέσο. Οι σχέσεις της Ελλάδας με το Κογκρέσο είναι πολύ στενές και οικοδομούνται πάντα στη λογική ότι η ελληνοαμερικανική προσέγγιση είναι προς όφελος και των δυο χωρών.

Για το κόστος της προμήθειας ο πρωθυπουργός είπε ότι η πρώτη φάση δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Έχουμε εξασφαλίσει τον δημοσιονομικό χώρο για μια μοίρα F-35 και έχουμε πετύχει έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό ως προς τις αμυντικές μας δαπάνες.

«Οι άνθρωποι που φορούν το εθνόσημο και έχουν υψηλή τεχνογνωσία πρέπει να πληρώνονται καλά»

«Οι άνθρωποι που φορούν το εθνόσημο και έχουν υψηλή τεχνογνωσία πρέπει να πληρώνονται καλά», είπε ο πρωθυπουργός όσον αφορά στους νέους εξοπλισμούς. Τόνισε ακόμα ότι τα στελέχη, που θα καθίσουν αύριο στη γέφυρα μιας Belharra, θα ξέρουν ότι το κράτος τους σέβεται. «Υπάρχουν αποστάσεις που πρέπει να καλυφθούν και προς τα εκεί θα κινηθούμε», τόνισε.

«Τον κέρασα καλτσούνια και είχαμε μια ουσιαστική συζήτηση», απάντησε για το αν στη συνάντηση με τον Άντονι Μπλίνκεν κλείδωσε η συμφωνία για τα F-35.

Για το αν είμαστε πιο κοντά στην επίλυση των διαφορών μας με την Τουρκία, είπε ότι αν διατηρηθεί το καλό κλίμα η απάντηση είναι «ναι». «Η διατήρηση του καλού κλίματος είναι η προϋπόθεση για να συζητήσουμε λεπτομερώς. Έχουν αποκατασταθεί περισσότεροι δίαυλοι εμπιστοσύνης σε όλα τα επίπεδα», πρόσθεσε.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός προσδιόρισε ως προϋποθέσεις γι’ αυτό: τη διατήρηση του καλού κλίματος και τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, που θέτει το πλαίσιο για την επίλυση τέτοιων διαφορών.

«Πιστεύω ότι η Ελλάδα προσδιόρισε με απόλυτη σαφήνεια ποια είναι τα όριά της και στο πεδίο και ενισχύσαμε τις συμμαχίες και την οικονομία μας», είπε ακόμα.

Image 6

«Πρόσθετη αποζημίωση στους αγρότες από 5.000 έως 10.000 ευρώ στον εξοπλισμό»

«Ο αγρότης της Θεσσαλίας έχει δίκιο να παραπονιέται για την καθυστέρηση στην κατάθεση της τροπολογίας για το ρεύμα», απάντησε ερωτηθείς σχετικά. Ειδικά για τη Θεσσαλία είπε ότι έχουν γίνει πράγματα και θα γίνουν περισσότερα.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι για το δεύτερο αίτημα, που έχει να κάνει με τον κύριο πυρήνα της αποζημίωσης, ζήτησε από το υπουργείο να γίνει αύξηση από τα 5.000 στα 10.000 ευρώ και να δοθούν πιο νωρίς.

Η αρωγή αυτή και η ενίσχυση έχει να κάνει με τον εξοπλισμό, αλλά εμείς λέμε ότι θα δώσουμε πρόσθετα από 5.000 έως 10.000 στον εξοπλισμό.

«Η αύξηση μισθών και συντάξεων ύψιστη προτεραιότητα – Η απάντηση του κράτους στους κερδοσκόπους θα είναι σκληρή»

Image 7

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε επίσης για την ακρίβεια αλλά και για το αν η κυβέρνηση αντέδρασε με καθυστέρηση.

«Υπήρξε έξαρση της εισαγομένης ακρίβειας και της κερδοσκοπίας. Η απάντηση του κράτους δεν μπορεί παρά να είναι πολύ σκληρή. Η ΔΙΜΕΑ κάνει συστηματικούς ελέγχους και επιβάλλουμε και εισπράττουμε μεγάλα πρόστιμα και δημιουργείται αρνητική εικόνα για τις εταιρείες. Κάνουμε παρεμβάσεις δομικές στη λειτουργία της αγοράς», τόνισε ακόμα.

«Στέλνουμε», είπε ακόμα «ξεκάθαρο σήμα σε όλους ότι δε θα διστάσουμε να επιβάλουμε μεγάλα πρόστιμα και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι η αύξηση στα προϊόντα έχει μείνει και πρόσθεσε ότι «το θέμα δεν είναι πώς θα μειωθεί ο πληθωρισμός αλλά πώς θα έχουμε αποκλιμάκωση τιμών».

«Η αύξηση μισθών και συντάξεων είναι η ύψιστη προτεραιότητά μου», είπε. «Οι μισθοί αυξάνονται και οι συντάξεις αλλά και η ενίσχυση των νέων οικογενειών».

«Μερικές φορές», είπε, «αισθάνομαι ότι υπάρχουν δυο Ελλάδες. Εκείνη που ευημερεί και εκείνη που τα βγάζει πέρα δύσκολα και αυτή πρέπει να στηρίξουμε».

Για το κόστος στέγης
«Υπάρχει κόσμος που είναι στο ενοίκιο και υποφέρει· και ειδικά για τα νέα ζευγάρια έχουν το πρόγραμμα «Σπίτι μου» και πήγε πολύ καλά, παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Έχω ζητήσει αξιολόγηση του πλαισίου της Golden Visa και νέα μέτρα για τα AIRBNB, όμως, αν και είναι έσοδο, θα το μελετήσουμε πιο προσεκτικά. Είναι σημαντικό να δούμε την προσφορά και τη ζήτηση. Έχουμε πολλά κλειστά διαμερίσματα. Το κίνητρο για τον ιδιοκτήτη να ανακαινίσει ένα διαμέρισμα και να το βγάλει στην αγορά με μία κρατική βοήθεια είναι μεγάλο.

Για τις καταλήψεις
«Πολιτική μας είναι η στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου. Είναι σε καλύτερη κατάσταση απ’ ότι πριν από 4 χρόνια», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η αστυνομία παρενέβη πολλές φορές και οι πρυτάνεις έχουν ευθύνη να ενημερώνουν για παράνομες πράξεις και η κατάληψη είναι μία από αυτές.

Δεν μπορεί να είναι κατ’ έθιμο ανεκτή», υπογράμμισε. «Δεν είμαι σίγουρος ότι καθρεφτίζει την πραγματική θέληση. Μόνο 30 άρθρα αναφέρονται στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την απόφαση των πρυτάνεων να γίνει η εξεταστική με ψηφιακό τρόπο. «Έχω μάθει ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρούν και να διαχειριζόμαστε τις αντιδράσεις. Δεν πάμε να χτυπήσουμε το κεφάλι μας στον τοίχο. Η απόφασή μας είναι δεδομένη και θα έχει ψηφιστεί έως το τέλος Φεβρουαρίου».

«Όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια από τον καταστατικό τους χάρτη είναι μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά και γιατί να μην έρθουν στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον είτε αυτοτελώς είτε σε συνεργασία με τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια.

Για την προσχώρηση Χριστοφιλοπούλου
«Πόσο ΠΑΣΟΚ χωράει η ΝΔ;», ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός. «Το 2016, όταν οι πολίτες με εμπιστεύθηκαν ως πρόεδρο της ΝΔ είχα δεσμευθεί ότι θα την κάνω κόμμα εξουσίας. Η ΝΔ έχει καταφέρει να διαφυλάξει τον πυρήνα των αξιών της, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να μετεξελιχθεί σε μια προοδευτική κατεύθυνση για όλους τους Έλληνες», απάντησε για την προσχώρηση της Εύης Χριστοφιλοπούλου.

Image 8

Για τη διαφοροποίηση Βορίδη
Για τη διαφοροποίηση Βορίδη και το πώς μπορεί να μένει στην κυβέρνηση απάντησε: «Στη Βρετανία αυτό γίνεται συνεχώς. Υπουργοί διαφοροποιούνται, αλλά δεσμεύονται από τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου. Εγώ από την πρώτη στιγμή είπα ότι δεν θα επιβάλω κομματική πειθαρχία. Η ισότητα στον γάμο είναι μία από τις πολλές νομοθετικές μας πρωτοβουλίες. Στον συνολικό μου προγραμματισμό έχω πολλές πρωτοβουλίες και αυτό που αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία είναι η ακρίβεια».

«Ορατός ο κίνδυνος της αλαζονείας»
«Δε φαντάζομαι να θέλετε να δέσω τα κορδόνια της αντιπολίτευσης», είπε χαριτολογώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν ρωτήθηκε για τον κατακερματισμό των κομμάτων.

Ωστόσο, πρόσθεσε: «Ο κίνδυνος της πολιτικής αλαζονείας από την εικόνα ενός κόμματος που έχει μεγάλα ποσοστά είναι ορατός και δε θα επιτρέψω στα στελέχη μου να εμφιλοχωρήσει τέτοια λογική. Η ΝΔ είναι το κόμμα της Ευρώπης και αυτό είναι το πλεονέκτημά της. Όταν διαπραγματευόμαστε στην Ευρώπη, το κάνουμε με αποτελεσματικό τρόπο και αυτό πρέπει να σκεφτούν οι πολίτες, όταν πάνε να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές»,

Πηγή: http://www.newsbeast.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Με το 2ο Ιπποκράτειο Ιατρικό Συνέδριο εγκαινιάζεται μια νέα εποχή για την Ιατρική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Διυπουργική και συσκέψεις με φορείς στη Θεσσαλία για την ανασυγκρότησή της

Οικονόμου: Στα επόμενα τρία χρόνια πρέπει να έχει αντικατασταθεί το σύνολο των ταυτοτήτων