«Εφήβων Δρώμενα» είναι ο τίτλος του 1ου Μαθητικού Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου, που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο 2025, στη Λάρισα, εγκαινιάζοντας έναν νέο θεσμό που φέρνει τους μαθητές κοντά στην πολιτιστική κληρονομιά της πόλης. Στόχος είναι το Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου να καταστεί θεσμός, δημιουργώντας ακόμη ένα «ορόσημο» στα πολιτιστικά δρώμενα της Λάρισας.
Στη δημιουργία και πραγματοποίηση του Φεστιβάλ συμπράττουν ο Δήμος Λαρισαίων, με την Αντιδημαρχία Παιδείας & Άθλησης και το Θεσσαλικό Θέατρο, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, καθώς και η Διεύθυνση Β’θμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, με τη συνεργασία φορέων και σχολείων από την Ιταλία, μια συνεργασία που προσδίδει και διεθνή χαρακτήρα στη διοργάνωση.
«H Λάρισα, η πόλη που μαθαίνει, η πόλη που διδάσκει, η πόλη της εξωστρέφειας και των συνεργειών, διοργανώνει το 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου, στις 26-28 Μαρτίου 2025. Πρόκειται για μια σύμπραξη του Δήμου Λαρισαίων, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και του Θεσσαλικού Θεάτρου, σε συνεργασία με το Amenanos Festival, από την Ιταλία», σημείωσε ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παρατέθηκε στο Δημαρχείο, με αφορμή την ανακοίνωση της διοργάνωσης.
«Έχουμε το μοναδικό προνόμιο, να διαθέτουμε στην καρδιά της πόλης μας ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία του αρχαίου κόσμου. Φιλοδοξούμε το Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου να αναδείξει στο εφηβικό κοινό την μεγάλη αξία του Α΄Αρχαίου Θεάτρου για την ιστορία της πόλης μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Μαμάκος.
Στόχος να γίνει το Φεστιβάλ θεσμός
«Το 1ο Φεστιβάλ Μαθητικού Αρχαίου Θεάτρου είναι ένα παράδειγμα συνεργειών. Η ιδέα γεννήθηκε τον περασμένο Μάρτιο, όταν το Amenanos Festival, με σχολεία από την Κατάνια και τη Σικελία επισκέφθηκαν τη Λάρισα και το Αρχαίο Θέατρο της πόλης μας. Γιγαντώθηκε, με τη συνδρομή των φίλων μας από την Ιταλία και αποκτά διεθνή χαρακτήρα», σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας & Άθλησης, κ.Ηρακλής Γερογιώκας.
«Είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς, να αποδώσουμε το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, σταδιακά και πάντα με απόλυτο σεβασμό, και στους νέους, που είναι το μέλλον αυτής της πόλης. Στόχος είναι οι μαθήτριες και οι μαθητές, να έρθουν σε επαφή με το Αρχαίο Θέατρο, δημιουργώντας σιγά σιγά, ένα θεσμό τον οποίον θα υπηρετούν πιστά κάθε έτος και ο οποίος θα μεγαλώνει προς όφελος της πόλης», τόνισε από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού & Εξωστρέφειας και Πρόεδρος του Θεσσαλικού Θεάτρου, κ. Φώτης Τζατζάκης.
«Με χαρά αποδεχθήκαμε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας την πρόταση που μας ήρθε από τον Δήμο Λαρισαίων, αλλά και από τους Ιταλούς φίλους μας, από το Amenanos Nostos Festival, για να πραγματοποιηθεί αυτή η διοργάνωση για τα παιδιά. Πρόκειται για σημαντική πρωτοβουλία που φέρνει την εκπαίδευση κοντά στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας. Καθώς και η περσινή εμπειρία που ήταν δοκιμαστική, μπορούμε να πούμε, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, και αυτό προοιωνίζει ότι θα γίνεται όλο καλύτερο στο μέλλον», είπε χαρακτηριστικά σε δήλωση της, η κ. Σταυρούλα Σδρόλια, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας.
«Επιδίωξή μας και σκοπός μας είναι να γίνει θεσμός ταυτισμένος με την Λάρισα και το Αρχαίο μας Θέατρο, καλλιεργώντας και ενισχύοντας από τη μια, την επαφή των μαθητών μας με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, τις διαχρονικές του αξίες και ειδικά την αξία του θεάτρου και του αρχαίου δράματος, ως προϊόντος ελεύθερης σκέψης, ελεύθερης έκφρασης και δημοκρατικού πνεύματος, και, από την άλλη, να συμβάλουμε με αυτά τα δρώμενα στην προβολή και την ανάδειξη του Α΄ Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας, η ύπαρξη του οποίου μαρτυρά τη σπουδαιότητα της πόλης μας από την αρχαιότητα, και δη, στον χώρο του πολιτισμού», τονίζει μεταξύ άλλων σε δήλωση του, ο Διευθυντής της Β’ θμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, κ. Νίκος Ζέρβας.