Η Δραματική Ιστορία της Νιβίν: Μια Μητέρα και η Πολύτιμη Ζωή της Κόρης της στη Γάζα
Σε μια αυτοσχέδια σκηνή στο προσφυγικό στρατόπεδο αλ-Σάτι στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, η 33χρονη Ενάς Αμπού Ντάκα κρατά στην αγκαλιά της την επτά μηνών κόρη της, Νιβίν. Το μικροσκοπικό κορίτσι γεννήθηκε με καρδιοπάθεια κατά τη διάρκεια του πολέμου και πρόσφατα υποβλήθηκε σε επιχείρηση ανοιχτής καρδιάς στην Ιορδανία. Ωστόσο, εν μέσω της αναζωπύρωσης των εχθροπραξιών, οι ιορδανικές αρχές την υποχρέωσαν να επιστρέψει στη Γάζα, φέρνοντας πίσω και την αγωνία της μητέρας για το μέλλον της οικογένειάς της.
Η Γιατρική Παρέμβαση και οι Συνθήκες Επιστροφής
Σύμφωνα με το BBC, η Νιβίν είναι ένα από τα 29 βαριά άρρωστα παιδιά από τη Γάζα που μεταφέρθηκαν στην Ιορδανία τον Μάρτιο, με πρωτοβουλία του βασιλιά Αμπντάλα. Η μεταφορά έγινε κατά τη διάρκεια μιας προσωρινής εκεχειρίας, προσφέροντας ελπίδα για θεραπεία και ανάρρωση. Ωστόσο, μόλις δύο εβδομάδες αργότερα, η εκεχειρία κατέρρευσε και οι συγκρούσεις επανήλθαν. Στις 12 Μαΐου, η Ενάς ενημερώθηκε αιφνιδιαστικά ότι η κόρη της θα έπρεπε να επιστρέψει στη Γάζα την επόμενη μέρα, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια και την υγεία της.
«Φύγαμε εν μέσω εκεχειρίας. Πώς μας στέλνουν πίσω όταν ο πόλεμος συνεχίζεται;» διερωτάται η μητέρα, εκφράζοντας την ανησυχία της για την κατάσταση της κόρης της. «Η κόρη μου δεν μπορεί να ζει σε σκηνή. Κάθε τόσο παθαίνει κρίσεις και μελανιάζει».
Η Θέση της Ιορδανίας και οι Αντιπαραθέσεις
Η Ιορδανία δηλώνει ότι τα παιδιά που επέστρεψαν είχαν ολοκληρώσει τη διαδικασία ανάρρωσής τους και ότι η απόφαση αυτή ελήφθη για να αποφευχθεί η μόνιμη απομάκρυνση Παλαιστινίων από τα εδάφη τους. Το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας υπογραμμίζει πως με την επιστροφή τους, ανοίγουν έτσι θέσεις για τη μεταφορά νέων βαριά άρρωστων παιδιών από τη Γάζα.
Ωστόσο, οι αξιωματούχοι του Υπουργείου Υγείας στη Γάζα αμφισβητούν αυτή την εικόνα. Υποστηρίζουν ότι πολλά από τα παιδιά που επέστρεψαν εξακολουθούν να χρειάζονται ιατρική φροντίδα και ότι η επιστροφή τους σε μία από τις πιο επικίνδυνες περιοχές του κόσμου αποτελεί εγκληματική ενέργεια. Ο αντίκτυπος της επιστροφής είναι συγκλονιστικός: σκηνές, φτώχεια, έλλειψη βασικών αγαθών και παντελής απουσία ασφαλούς περίθαλψης συνθέτουν μια δραματική εικόνα της κατάστασης.