tvthessalia.gr
F91dc41204f0e7c458a1dc29ded2b9b4
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την Αποτυχία Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας

Κοινοποίηση

Καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Οι Επιπτώσεις στα Σχέδια Διαχείρισης Υδάτων

Την ώρα που οι ειδικοί προειδοποιούν για τον αυξανόμενο κίνδυνο λειψυδρίας στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη έμφαση στην Αττική, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσε μια σημαντική καταδικαστική απόφαση κατά της χώρας. Η αιτία της απόφασης αυτής είναι η μη ολοκλήρωση των απαραίτητων σχεδίων διαχείρισης απορροής υδάτων, καθώς και της διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας, τα οποία οφείλουν να αναθεωρούνται κάθε έξι χρόνια.

Η Απόφαση και οι Ενέργειες του ΥΠΕΝ

Η καταδίκη αυτή ακολούθησε προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το Μάιο του 2024, κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα δεν έχει αναλάβει τις απαραίτητες ενέργειες. Πριν από αυτό, είχε προηγηθεί μια σειρά επιστολών από την Κομισιόν προς τις ελληνικές αρχές, οι οποίες φαίνεται ότι δεν έτυχαν απάντησης. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της δημοσιογράφου του OPEN, Μαρίας Αρώνη, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπογραμμίζει ότι αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί άμεσα, είναι πιθανό να επιβληθούν χρηματικά πρόστιμα.

Η απόφαση αυτή ήρθε μόλις μία ημέρα μετά την παρουσίαση της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ανθεκτικότητα των υδάτων, με στόχο την εξασφάλιση καθαρών και επαρκών υδάτων για όλους τους πολίτες και την προστασία των υδάτινων πόρων. Όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν κληθεί να βελτιώσουν την αποδοτικότητα χρήσης των υδάτων τους, μειώνοντας την κατανάλωση κατά τουλάχιστον 10% μέχρι το 2030.

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) αναφέρει ότι οι σημαντικές πλημμύρες του 2020 (Ιανός) και του 2023 (Daniel) δημιούργησαν την ανάγκη λήψης συγκεκριμένων μέτρων για την αναθεώρηση των σχετικών δεδομένων. Το ΥΠΕΝ επισημαίνει ότι η εκκρεμότητα που υπήρχε έχει επιλυθεί, καθώς ολοκληρώθηκε η 1η Αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας (ΣΔΚΠ) για τις λεκάνες απορροής ποταμών της χώρας, σύμφωνα με την οδηγία 2007/60/ΕΚ για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας.

Επιπλέον, όπως υπογραμμίζει το Υπουργείο, η ολοκλήρωση της αναθεώρησης αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την πλήρη συμμόρφωση της Ελλάδας με τις οδηγίες της ΕΕ. Αποτελεί επίσης εργαλείο ενίσχυσης της ανθεκτικότητας των περιοχών που πλήττονται από πλημμύρες, συμβάλλοντας στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας, καθώς και του φυσικού περιβάλλοντος. Αυτές οι ενέργειες εντάσσονται σε έναν πιο ευρύ σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Απαραίτητη η Νίκη για τον Βόλο στην Τρίτη Αγωνιστική των Πλέι Άουτ

user 3

Κ. Πιερρακάκης στο ΕΡΤΝews για προανακριτική: «Δε λέμε ναι επειδή το ζητάει η αντιπολίτευση – Αφορά στη σχέση μας με τους πολίτες»

Oμάδα Σύνταξης Γ

Τα Τρίκαλα απέκτησαν ξανά… λιμάνι

Oμάδα Σύνταξης Γ