tvthessalia.gr
B74541eabe15b0307b1fc177c0b47361
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κίνδυνος για την Πράσινη Κληρονομιά της Αττικής: Χάθηκε το 70% του Δασικού Ιστού σε 25 Χρόνια σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα

Κοινοποίηση

Απειλή για τα Πράσινα Πνευμόνια της Αττικής

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, προειδοποίησε για την επικείμενη απώλεια των πνευμόνων πρασίνου στην Αττική, δηλώνοντας ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε ένα δέντρο από την Αττική». Αναφέρθηκε με ανησυχία στο γεγονός ότι έχει χαθεί σχεδόν το 70% του δασικού ιστού τα τελευταία 25 χρόνια, και υπογράμμισε την κακή κατάσταση των εναπομεινάντων περιαστικών δασών, τα οποία πλήττονται από ξερά πεύκα και ανεπαρκή διαχείριση.

Ειδικότερα, ο κύριος Λέκκας τόνισε την ανάγκη διατήρησης περιοχών όπως η Πεντέλη, ο Διόνυσος, και η Πάρνηθα, οι οποίες προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Όσον αφορά τον Υμηττό, τον χαρακτήρισε ως πρότυπο πρόληψης, υπογραμμίζοντας τη σημαντική εργασία του Συνδέσμου Δήμων του Υμηττού, ο οποίος έχει δημιουργήσει ένα μοντέλο κέντρου πρόληψης δασικών πυρκαγιών με τη συμμετοχή εθελοντών και τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών.

Επικίνδυνος Συνδυασμός Φαινομένων
Ο κύριος Λέκκας ανέφερε ότι η κλιματική κρίση έχει επιδεινώσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα, με τις περιοχές να βιώνουν συνδυασμένα φαινόμενα ξηρασίας, πυρκαγιών και πλημμυρών. «Η ξηρασία προκαλεί δασικές πυρκαγιές, οι οποίες στη συνέχεια οδηγούν σε έντονες βροχοπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν πλημμύρες και κατολισθήσεις», επισήμανε. Επιπλέον, αναφέρθηκε σε περιπτώσεις προσβολής από μύκητες σε πλατάνια και έλατα σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, επισημαίνοντας την σοβαρότητα της κατάστασης στην Καρδίτσα, την πατρίδα του.

Ανεξάρτητοι Σεισμοί και Αναμενόμενη Σεισμική Δραστηριότητα
Αναφορικά με τη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται πρόσφατα σε περιοχές όπως η Ρόδος, η Ιεράπετρα, η Σαντορίνη, ο Κορινθιακός και η Λήμνος, ο Ευθύμιος Λέκκας εξήγησε ότι παρατηρείται αύξηση της σεισμικότητας, ωστόσο οι σεισμοί αυτοί δεν σχετίζονται μεταξύ τους. Διαφορετικά σεισμικά ρήγματα ενεργοποιούνται σε διαφορετικά τεκτονικά πλαίσια, χωρίς να υπάρχει αλληλεπίδραση. Για παράδειγμα, ο σεισμός στη Ρόδο είχε εστιακό βάθος 60 χλμ., ενώ εκείνος στην Ιεράπετρα ήταν ρηχός, στα 5 χλμ.

Αναμονή Μεγάλου Σεισμού στην Κωνσταντινούπολη
Ο κύριος Λέκκας αναφέρθηκε και στην κατάσταση στην Τουρκία, επισημαίνοντας ότι «ο σεισμός είναι νομοτελειακό φαινόμενο». Υπογράμμισε την ανησυχία του για τη μεγάλη περιοχή του ρήγματος που δεν έχει ενεργοποιηθεί, τονίζοντας ότι υπάρχουν πιθανότητες 70% για την εκδήλωση μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Προέτρεψε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και έτοιμοι: «Δεν είναι ένα φαινόμενο που απλώς απαιτεί μια ομπρέλα. Είναι ένα σύνθετο ζήτημα που απαιτεί προετοιμασία, ιδίως για εκείνους που διαμένουν σε περιοχές υψηλού σεισμικού κινδύνου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Τραμπ: Η Ειρηνική Επιθυμία του Πούτιν Παρά τις Συνεχιζόμενες Επιθέσεις στην Ουκρανία

user 3

Κυριάκος Πιερρακάκης: Συμμετοχή στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον

user 3

Άρης Μουγκοπέτρος: Έρχονται από την Αμερική τεχνητά μέλη για την αποκατάσταση του χεριού του

user 3