Η Πτώση της Κυβέρνησης στην Ολλανδία λόγω Μεταναστευτικής Πολιτικής
Η απαίτηση του Γκερτ Βίλντερς για την υιοθέτηση ενός πακέτου 10 σημείων με σκληρά μέτρα κατά της μετανάστευσης αποτέλεσε την αφορμή για την πτώση της κυβέρνησης στην Ολλανδία. Αυτό συνέβη λιγότερο από ένα χρόνο μετά τον δυσχερή σχηματισμό της, που ήταν αποτέλεσμα προεκλογικών αναταραχών και διαπραγματεύσεων.
Στην παρουσίαση των μέτρων που έκανε τη Δευτέρα, 26 Μαΐου, ο Βίλντερς προειδοποίησε ότι οι κυβερνητικοί εταίροι έπρεπε να συμφωνήσουν με τις προτάσεις του, διαφορετικά η κυβέρνηση θα έπεφτε. «Αρκετά με τις παραχωρήσεις. Αν δεν γίνουν ουσιαστικές ενέργειες, αποχωρούμε», τόνισε με όλη τη σοβαρότητα που απαιτούσε η κατάσταση.
Τα Σημεία της Πρότασης Βίλντερς
Ο ηγέτης της Ακροδεξιάς, ο οποίος εδώ και χρόνια υποστηρίζει μια πιο αυστηρή γραμμή σε θέματα μετανάστευσης, παρουσίασε ένα σχέδιο που περιλάμβανε ενέργειες όπως το «σφράγισμα» των συνόρων και την ανάπτυξη στρατιωτικών περιπόλων για την αποτροπή εισόδου νέων μεταναστών. Ένα από τα κύρια σημεία της πρότασης είναι η απόρριψη όλων των αιτούντων άσυλο στις θέσεις ελέγχου, καθώς και η παύση των οικογενειακών επανενώσεων για όσους έχουν υπάρξει αναγνωρισμένοι πρόσφυγες.
Επιπλέον, η πρόταση του Βίλντερς περιλάμβανε την απέλαση Σύρων που διαθέτουν προσωρινή άδεια παραμονής, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση στη Συρία είναι πλέον ασφαλής. Ζήτησε επίσης την «αυτόματη» απέλαση μεταναστών με διπλή υπηκοότητα οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικά ή βίαια εγκλήματα, με την απέλαση να πραγματοποιείται με μια μόνο καταδικαστική απόφαση.
Σύμφωνα με την πρόταση, ο Βίλντερς ήθελε να κλείσουν τα κέντρα ασύλου και να απομακρυνθούν από αυτά οι κάτοχοι βίζας, προκειμένου να μειωθεί η συμφόρηση. Αντιθέτως, κόμματα της αντιπολίτευσης και ακτιβιστές είχαν ζητήσει την δημιουργία νέων κέντρων, για να αποφευχθούν οι απάνθρωπες συνθήκες που βιώνουν οι αιτούντες άσυλο.
Η Αντίκτυπος στο Πολιτικό Τοπίο
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο Βίλντερς τόνισε ότι ορισμένα από τα μέτρα έχουν ήδη υιοθετηθεί από άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Γερμανία, ενώ κάποια θα απαιτούσαν την αποχώρηση της Ολλανδίας από τις ευρωπαϊκές συμβάσεις.
Η κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές του Νοεμβρίου 2022, αποτελείτο από τέσσερα κόμματα, μεταξύ των οποίων το φιλελεύθερο-συντηρητικό VVD, το PVV του Βίλντερς, το Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο (NSC) και το αγροτικό Κίνημα Πολιτών-Αγροτών (BBB). Ο συνασπισμός είχε σχηματιστεί τον Ιούλιο του 2022 έπειτα από εκτενείς διαπραγματεύσεις, με τον Ντικ Σχοφ να είναι ο πρωθυπουργός.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το PVV είναι σήμερα το μεγαλύτερο κόμμα στην Κάτω Βουλή με 37 έδρες, αν και πρόσφατες δημοσκοπήσεις το τοποθετούν γύρω στις 29, στο ίδιο επίπεδο με το VVD και το PvdA. Αυτή η πτώση στην υποστήριξη θα μπορούσε να αναδείξει νέες προκλήσεις για την πολιτική σταθερότητα της Ολλανδίας και τις πολιτικές των εταίρων της ΕΕ σχετικά με τη μετανάστευση.