tvthessalia.gr
Apinidot
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΥΓΕΙΑ

Ζητούν τοποθέτηση απινιδωτών στα σχολεία

Κοινοποίηση

Την ανάγκη να τοποθετηθούν εξωτερικοί απινιδωτές και στα σχολεία τονίζουν καθηγητές φυσικής αγωγής που αποτελούν βασικούς πυλώνες για την ασφάλεια των μαθητών. Ήδη πολλοί γυμναστές έχουν επιμορφωθεί στη χρήση απινιδωτών αλλά και στις πρώτες βοήθειες.
Οι κίνδυνοι που ενυπάρχουν στο σχολικό περιβάλλον και πώς οι μαθητές μπορούν να συμπεριφέρονται με ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια αναπτύχθηκαν, μεταξύ άλλων, στην ενδιαφέρουσα εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο αμφιθέατρο του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στο συγκρότημα Μουρτζούκου παρουσία πολλών γυμναστών.
Ο σύμβουλος εκπαίδευσης φυσικής αγωγής Μαγνησίας κ. Γιάννης Δημακόπουλος ανέφερε πως η εκδήλωση αφορούσε την ασφάλεια των μαθητών στο χώρο των σχολείων. Ο αύλειος χώρος επιτηρείται από το έμπειρο μάτι του γυμναστή. Πολλοί γυμναστές έχουν εκπαιδευτεί στις πρώτες βοήθειες και αναμένεται και φέτος να πιστοποιηθούν σε σχετικά σεμινάρια με το ΕΚΑΒ. Παράκληση του κλάδου μας είναι να υπάρχουν αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές στα σχολεία. Ελάχιστα σχολεία διαθέτουν απινιδωτές. Θα έπρεπε ανά κάθε σχολική μονάδα ή ευρύτερα στη γειτονιά να υπάρχει ένας απινιδωτής».


Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ένωσης πτυχιούχων φυσικής αγωγής της Μαγνησίας κ. Νίκος Τουλούδης επισήμανε πως «μαζί με τον διευθυντή οι γυμναστές είναι ο πυλώνας για την ασφάλεια των μαθητών στα σχολεία. Είμαστε πολύ κοντά στα παιδιά και παρακολουθούμε τι γίνεται στα σχολεία. Έτσι η έμπειρη ματιά μας προλαβαίνει καταστάσεις, και με τη συνεργασία με το διευθυντή και τους γινείς, βρίσκονται λύσεις. Διαθέτουν τις γενικές γνώσεις, ενώ τις επικαιροποιούν με διάφορα σεμινάρια που διοργανώνει η ένωσή μας, όπως έγινε το καλοκαίρι για τις πρώτες βοήθειες, με τη συμμετοχή του 80% των γυμναστών. Επίσης ο γυμναστής είναι και προπονητής και με το νέο νόμο της γενικής γραμματείας αθλητισμού ο προπονητής για να επικαιροποηθεί στο σχετικό μητρώο, πρέπει να διαθέτει και πτυχίο πρώτων βοηθειών».
Ο ίδιος για την πρόκληση ατυχημάτων είπε πως «το κυριότερο είναι να υπάρχει πειθαρχία στην αυλή, κάτι που αρχίζει από το σπίτι, και συνεχίζεται στο δημοτικό και στις επόμενες εβδομάδες. Βέβαια με την πάροδο των ετών υπάρχει μια φθορά στην πειθαρχία, αλλά στη Μαγνησία τα πράγματα είναι ελεγχόμενα».
Συμπλήρωσε δε πως σε κάθε μεγάλο σχολικό συγκρότημα θα έπρεπε να υπάρχει απινιδωτής.
Ο υπεύθυνος φυσικής αγωγής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Σταμάτης Μπένης ανέφερε πως όλοι οι εκπαιδευτικοί κάνουν τα ανθρωπίνως δυνατά για τις καλύτερες συνθήκες ασφάλειας των μαθητών. Δεν παύει, όμως αυτό το θέμα να είναι κορυφαίο και να μας απασχολεί. Ειδικά εμάς τους γυμναστές που βρισκόμαστε στις αυλές οι οποίες άλλοτε είναι εντός και άλλοτε εκτός προδιαγραφών. Οι σχολικές αυλές έχουν επικίνδυνα σημεία που θα προκαλέσουν προβλήματα. Άλλωστε έχουμε να κάνουμε και με παιδιά που δεν αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που διατρέχουν. Εμείς ως γυμναστές θα πρέπει να επιμορφωνόμαστε, να γνωρίζουμε τις παγίδες και να κάνουμε τα καλύτερα δυνατά για την αποτροπή δυσάρεστων καταστάσεων».
Ο κ. Μπένης συμπλήρωσε πως «ζητάμε ως κλάδος από τους αρμόδιους φορείς να τοποθετηθούν απινιδωτές σε σχολεία ή ομάδες σχολείων. Άλλωστε τα κόστη είναι τέτοια που μπορούν να καλυφθούν μέσα από τις σχολικές επιτροπές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Βιάζονται” στην κυβέρνηση να συναντήσουν τον νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Θεσσαλίας

Στο Μπεζεστένι ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος

Στο ΕΚΑΒ ο στόλος των Κέντρων Υγείας – Απ. Σαμαράς: «Απαιτείται πρόσληψη προσωπικού»