tvthessalia.gr
Ed42390e16a1d6b69bf95871cc959c6b
Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣΠΑΙΔΕΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επιτυχής Εκδήλωση Ευαισθητοποίησης για τον Ανθρώπινο Εγκέφαλο στην Αλμυρό

Κοινοποίηση

Επιτυχής Διοργάνωση Ημερίδας Ευαισθητοποίησης για τον Ανθρώπινο Εγκέφαλο

Με μεγάλη επιτυχία υλοποιήθηκε η ημερίδα ευαισθητοποίησης για τον ανθρώπινο εγκέφαλο στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλμυρού το Σάββατο 10 Μαΐου 2025. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Δήμο Αλμυρού σε συνεργασία με τους μαθητές του Γυμνασίου – Λ.Τ. Ευξεινούπολης και την Ελληνική Εταιρεία Νευροεπιστημόνων της Ακαδημίας Αθηνών. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εβδομάδας ευαισθητοποίησης για τον εγκέφαλο, μια παγκόσμια εκστρατεία που στοχεύει στην ενημέρωση του κοινού σχετικά με την έρευνα και τις νέα ανακαλύψεις στον τομέα της νευροεπιστήμης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από την κα. Σταυραντώνη Μαρία, Αντιδήμαρχο Παιδείας και Διευθύντρια του Γυμνασίου, η οποία καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους. Στη συνέχεια, οι μαθητές παρουσίασαν το πρόγραμμα τους με τίτλο: «Εφηβεία και Εγκέφαλος: Χτίζοντας υγιείς συνήθειες για έξυπνη ανάπτυξη». Οι συμμετοχές των μαθητών περιλάμβαναν τη δημιουργία ερωτηματολογίων σχετικά με τη διατροφή, τις εξαρτησιογόνες ουσίες, το άγχος, τις οθόνες, την τέχνη και την άθληση, με σκοπό την εξερεύνηση των επιδράσεων αυτών των παραγόντων στον εγκέφαλο. Η δημιουργικότητά τους κορυφώθηκε με τη σχεδίαση αφίσας και ένα θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Μού ‘καψες τον εγκέφαλο», το οποίο αναδείκνυε τις προκλήσεις και τις επιρροές που δέχεται ο εφηβικός εγκέφαλος σήμερα.

Επιστημονικές Παρουσιάσεις και Σημαντικές Γνώσεις

Ακολούθησε η ομιλία του Δρ. Πολίτη Παναγιώτη, ερευνητή στο Κέντρο Βασικής Έρευνας του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Ο Δρ. Πολίτης παρουσίασε το ταξίδι στη δημιουργία του εγκεφάλου, αναφέροντας ότι αποτελεί τη πιο πολυσύνθετη δομή στο γνωστό σύμπαν. Τόνισε πως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της επιστήμης είναι η κατανόηση της βιολογικής βάσης της συνείδησης και των νοητικών διεργασιών τις οποίες χρησιμοποιούμε για να αντιλαμβανόμαστε, ενεργούμε, μιλάμε, μαθαίνουμε και θυμόμαστε.

Επιπλέον, εξήγησε ότι η ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου αρχίζει από τα πρώιμα στάδια ενός εμβρύου και υπογράμμισε την ύπαρξη περισσότερων από 1000 παθήσεων του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, όπως η κατάθλιψη, η νόσος του Alzheimer, η νόσος του Parkinson και η σχιζοφρένεια. Στο εργαστήριό του, διεξάγονται πειράματα για τη μελέτη της συμμετοχής ορισμένων γονιδίων στις ασθένειες του εγκεφάλου.

Μνήμη και Εγκέφαλος: Συνδέσεις και Λειτουργίες

Η Δρ. Γιασεμή Κουτμάνη, Ειδική Επιστήμονας στο Κέντρο Κλινικής, Πειραματικής Χειρουργικής και Μεταφραστικής Έρευνας του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών, παρουσίασε τη δομή και λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου, καθώς και τα επεμβατικά και μη πειράματα που διεξάγονται στο εργαστήριο της με τη χρήση ζωντανών πειραματικών μοντέλων (in vivo). Υπογράμμισε ότι η μνήμη αποτελεί τη σημαντικότερη ανώτερη λειτουργία του εγκεφάλου, απαραίτητη για την ύπαρξή μας, καθώς διαμορφώνει την προσωπικότητά μας από πριν τη γέννησή μας. Επεσήμανε πως χωρίς μνήμη, δεν υπάρχει μάθηση, καθώς η μνήμη προηγείται του εκπαιδευτικού διαδικαστικού.

Η προσέγγιση της Δρ. Κουτμάνη ήταν διαδραστική, με ενεργή συμμετοχή του κοινού, καθώς απαντήθηκαν ερωτήματα όπως: «Γιατί δεν θυμόμαστε όλοι τα ίδια πράγματα;» και «Πόσο γρήγορα ξεχνάμε;» Τέλος, αναφέρθηκε στους παράγοντες που μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη μας, όπως η ποιότητα του ύπνου, η σταθερότητα του βιορυθμού, η ενίσχυση της προσοχής και η αποφυγή της κατανάλωσης αλκοόλ και τοξικών ουσιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Με χειροπέδες σε Βόλο και Καρδίτσα για ναρκωτικά

Oμάδα Σύνταξης Β

Πυρκαγιά σε οικία στον Βαρνάβα: Κίνδυνοι και Αντιμετώπιση

user 3

Απολογισμός και Δράσεις για το Περιβάλλον: Το Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Φώτη Λαμπρινίδη για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

user 3